Assalamualaikum....
Kuih Cara Manis.....kuih kegemaran anak2. Kali ni ida buat sukat timbang pulak bhnnyer....versi sukat cawan boleh tgk n3 lepas kt SINI.
Bahan-bahan :
- 300 gm tepung gandum
- 300 mls santan pekat
- 700 mls air-+
- 2 biji telur
- sedikit essen vanilla
- 1/2 sd besar gula
- 1/2 sd teh garam / secukup rasa
- Beberapa titik pewarna hijau
- Optional......sedikit pandan emulco
- gula secukupnya sebagai inti
- sedikit minyak masak utk sapu pd acuan
Cara-cara:
- Masukkan semua bahan dalam blender, blend sehingga sebati @ di dalam bekas kacau guna whisker tgn tepung gandum & telur dgn sedikit air dahulu hingga sebati baru masukkan lebihan air dan santan serta bhn2 lain.....tujuannya utk elakkn tepung kurang berketul/tidak berketul.( tapis jika masih nmpk adunan berketul )
- Panaskan acuan kuih cara.( ida pakai acuan takoyaki letrik aja ni )
- Sapu sedikit minyak pada setiap lubang acuan *
- Tuangkan adunan penuh di dalam setiap lubang acuan.
- Biar seketika sehingga nampak bahagian tepi kuih mula sedikit masak, baru sudukan 1/2 sd teh gula pada setiap kuih tersebut.
- Tutup acuan untuk kuih lebih cepat masak.
- Setelah masak, cungkil keluar kuih cara tadi. Ulangi langkah yg bertanda * dan seterusnya sehingga adunan habis.
Rupanya agak kurang cantik sbb pakai acuan takoyaki aja ni....tak kisah la kan asal dapat gak merasa.
6 comments:
Kat dalam acuan tokoyaki pun jadi la kan kak ida, janji jadi cara nya tu... saya selalu kuih cara ni geram dah nak buat, selalu aje lekat dekat acuan
akak dah lama beli acuan kuih cara ni...tapi tak buat2 juga.
bila tengok ida punya...baru ingat acuan tu balik :)
salam kak ida.. kuih cara manis ni kuih paling mudah nak wat kan..tp kalau macam sy ni yg asyik M je, pun bertangguh je nak wat..eheh..sedapnya :)
aslmkum ida.. akk baru plan nk buat gak.. tpi bila teringat seseorng yg suke kuih ni.. rasa sayu pulak .. kene tangguhkan la dulu nampaknya..
comey...
Anak akak pun suka kuih cara manis dari yang berlauk...memang sedappp..:)
Post a Comment