My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Thursday, November 10, 2011

Cucur Sosej Ranggup

Selamat malam diucapkan.......
Menu ringkas aja n3 utk malam ni.......cucur sosej ranggup, walaupun simple....inilah menu yg sangat laku.
Sedap dimakan semasa panas2....memang ranggup!!

Sumber : Happy Cooking Time

Bahan-bahan:
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan serbuk roti / breadcrumbs
  • 1 sd teh baking powder
  • 1 sd bsr gula
  • 2 1/2 sd teh garam atau secukupnya
  • 5 batang sosej@secukupnya.....dihiris nipis
  • 1 labu bwg besar...didadu kecil/nak kisar pun boleh
  • 1 biji telur 
  • 1/2 sk serbuk pati ayam
  • 1/4 biji besar kobis / ikut banyak mana nak bubuh, .....diracik halus/sagat halus
  • Sedikit daun bawang....dihiris halus
  • Air dlm 1 3/4 cawan-2 cawan @ secukupnya
Cara-cara:
  • Kocokkan telur sedikit di dalam bekas, campurkan semua bahan lain ke dalamnya
  • Kacau sebati
  • Goreng di dalam minyak yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga garing 
  • Sedia dimakan dengan sos kegemaran.....ida pakai sos cili Thai. Anak2 mkn ngan sos tomato jer..
P/S penaja : Malam ni dah tak sempat nk BW..esok2 la kalau2 free, free ke idak ni., tengahari ada kelas nihongo/bahasa jepun, pagi2 nk kena settle kerja rumah lak....balik kelas, kalau rajin nk kena masak apa yg patut...betapa pendeknya masa sehari-hari...tak terkejar rasanya. tambah2 lagi kt Japan skrg siang dh pendek....pukul 5 ptg dah nk gelap.  apa2 pun TQVM for coming here...muahhhhh!!

13 comments:

wa said...

Cucur apa pun memang sedap dimakan..:0

Sheila Shafeareen said...

As'salam ida....wahhh menarik ni masuk list dulu... cos next week di M'sia dah mula cuti sklh akhir thn, so ada lah manu yg akan di sajikan utk ank2...

quinnie said...

geram tengok gambar cucur akak ni...saya nasib hari ni dah makan cucur..kalau dak kepingin ditengah malam..hehehe

Liza said...

salam ida...perggghhh mmg sedap la cucur ni...anak2 mst suka kan...

Amie said...

hai Ida,
apa pun cucur... memang sedap! teringinlah pulak nak buat cucur... rasanya nak buat petang ni, tapi kami ada mesyuarat pulak mula pukul 2 petang...adeeehhhh

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

bestlah k.ida suka try benda baru
betul la kaka sometime kids suka benda simple khen....sedapnyer dah terasa keranggupan cucur tue~

cik norai said...

wah kak ida skarang resepi hotdog ye..menarik2!

norlieharumaini said...

semalam pun akak buat cucur gak.. memang sedap makan cucur nikan..

cik cek said...

Resepi best ni....

Gee® said...

simple tp best...!!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ida..Kalau time kebuntuan nak sarapan apa, goreng cucur buh bahan2 lebih siket....Besttt je ngadap kan....Lagi2 kalau makan time panas-panas

nuwairani ismail said...

tak pernah terfikir pulak nak buat cucur guna sosej...haaa...pasni leh cuba ni. kadang2 kalau beli 1 paket sosej pon jenuh nak perabih.

Nieza said...

nampak sedap ni lum pernah buat lagi cucur sosej ni...kreatif tul la akak ni:)