My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, November 21, 2011

Asam Pedas Ikan Pari bersama rebung Jepun

Selamat Pagi buat semua....semoga ceria2 selalu di pagi Selasa ini.......cuaca kat Japan dah mula sejukk..... Dok dalam rumah ok lagi....kalau kat luar tu, kalau boleh, nak balut muka ni sekali sbb sejuk sgt sampai pedih rasa muka ni.Hahhhh...ni belum  betul2 winter, kalau betul2 winter nanti...adoii..rasa cam nak duduk depan heater jer la. 
Hari ni ida tak der kelas nihongo/kelas bahasa jepun...tapi banyak kerja sedang menunggu, cam tak habis2 jer kan house work ni. Sebelum ni kelas nihongo ida J2 belah pagi....balik kelas cam byk sikit masa, tapi bila dah tukar kelas J3, time nya start tghhari habis kul 3 ptg, kalau sensei lajak tu, ada la kul 3 lebih2...balik umah di dongx2 dah nak pergi amik anak kat sekolah..haiii cam pendek jer rasa masa yg ada. Pukul 5 ptg dah nak gelap tanah.
Belajar nihonggo pun masih tak reti2, tak pandai2 lagi cam mana ni??? Nak study lebih2 malas lak yg banyak huhuhuuuuuu. Lagipun bahasa Jepun ni complicated sikit. Anak2 ida sumer dah berabuk cakap...kat rumah sama2 diaorang pun cakap jepun. Budak2 cepat jer belajar....tak mcm kita ni haa.
Okasan( ibu )  ngan otosan ( bapa ) jer lum pandai2 lagi ni. Ada satu situasi tu, tanya anak ida, apa org Jepun tu cakap.  Anak ida cakap tak tau nak cakap dlm bahasa M'sia...Diaorang faham, kekadang dia orang tak tahu nak descripe dlm bhs melayu kita. Orang tua2 Jepun kat sini ni peramah...kalau boleh diaorang nak sembang jer dgn kita. Kadang2 diaorang cakap juga ngan ida, tapi ida hanguk2 jer la....buat2 paham he..he. Kekadang walaupun kita faham sikit2..nak cakap balik pulak tak reti. Susahkan.....kat sini sungguh susah nak cari org jepun yg pandai cakap English. Ada pun sikit sangat.
Jom layan ikan pari masak asam pedas ni...selalunya ida letak bendi, kali ni ida letak rebung ...emmmm, sedap jugak rupanya. 
Layan gambar jer la sbb dah lama habiss. Ikan pari hasil pancingan mrk di tepi laut hari tu....ida masak asam pedas juga. Sebelum ni ida ada publish ikan pari  bakar tomyam ringkas. Lepas ni dah tak der lagi dah tayangan ikan pari ye.


Asam Pedas Ikan Pari bersama rebung Jepun by ida @ Happy Cooking Time

Bahan-bahan:
  • 300 gm ikan pari yg dipotong / lebih kurang 6 ketul kecil
  • 1 labu bawang besar *
  • 4 ulas  bawang putih *
  • 1 inci halia*
  • 4 hiris nipis lengkuas*
  • 3 sb cili kering kisar atau lebih
  • Belacan sebesar ibu jari x 2 ketul*
  • 2 batang serai...diketuk
  • 1 1/2 sb gula
  • 1 sb serbuk kari
  • 1 sk halba campur
  • 1/2 sk serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa
  • 4 asam keping atau secukup rasa
  • 1/2 biji rebung Jepun....dihiris nipis
  • Beberapa tangkai daun kesum
  • 10 biji cili api
  • Bunga kantan jika ada...ida tak der
Cara-cara:
  • Kisar bahan bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak di dalam periuk
  • Tumis halba campur dan bahan kisar hingga naik bau dan sedikit garing
  • Masukkan cili kering kisar, serbuk kari + serbuk kunyit, sedikit garam, gula, asam keping, serai dan tambah 1/2 cawan air.... tumis hingga masak.
  • Tambah 3 - 4 cawan air / 600 - 800 mls air dan rebung....didihkan hingga sedikit pekat
  • Masukkan pula ikan, daun kesum dan cili api......didihkan hingga ikan masak
  • Perasakan cukup garam, rasa masam manis dan tutup api)
p/s buat E-na....pokok kesum tu masih memberi jasa, walaupun dah tak rimbun cam dulu TQVM ye
Masak asam pedas ni, kuahnya lagi pekat lagi best kan......nak2 kalau ada lagi balance esoknya. Itu yang paling sedap dimakan...

14 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ida nampak sedapnya asam pedas ni.Kak ros yg tengah demam kalau dapat makan sup masam2 ni boleh kebah kot demamnya.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mcm nk terjah sana mkn asam pedas ikan pari ni....fav cheq ni kak uwaaa meraung....

*~ UmmuHusna ~* said...

Salam kenal jugak kak..:) best tgok blog akak..insyaALLAH..if berkesempatan sy akan cuba recipe2 akak..hihi..

bestnyeeerrr dok Jepun..even dok sana masakan kita xboleh tinggal ek..^__~

Amie said...

wah! puaslah kita dijamu dengan ikan pari di dapur Ida...pari bakar sudah, ini pari asam pedas dengan rebung pulak...yummmy..yummy!

rahel said...

amboiii...semalam ikan bakar..pepagi dah hidang lagi asam pedas..eiii ngences terus la..

E-na Lovely Kitchen said...

teringin nak mkn asam pedas ikan pari...ada jumpa ikan pari kat tachiya tapi besar sgt 2900 sekor...x jadi nak beli...tunggu balik malaysia je la...

pssst: daun kesum tu hidup lagi?

Ucu Faridah said...

terliur tengok rebung ...dah lama x mkn...ida ni buat ucu ngences la...

アヌムちゃん said...

uwaaaa sedapnyaaa.huhu..kena blk mesia baru dpt mkn cm gini kot saya.huhuu

Nieza said...

sedapnya tgk ikan pari akak ni...msk asam pedas lak tu...best mkn time cuaca sejukx2 ni kan. terliur betul la kak..dah berthn tak mkn ikan pari.sini tak ada jual:(

ibundo said...

sedapnya ida. Makan tengah panas dengan nasi panas pada tengahari yang panas. mau pengsannnn...

quinnie said...

ada jugak jual rebung kat sana ye kak?

Acik Erna said...

ida..sedapnya..tertunggu asam pedas ikan pari ida,..akhirnya..muncul..he he..dijepun ada rebung ye ida..tak tau pulak..

JaSSNaNi said...

wahhhh.. sedapnya asam pedas tu.. merah nya cukup.. cantek sangat, berselera makan ngan nasi panas2 ni.. :) kan kan..

nOOrsha said...

alahai asam pedas pulak kat dapo kak ida ni.. makin lapar rasenya.. asam pedas mmg salah satu peberet sy kak.. btol tu, lagi pekat lg sedap.. kalu dpt yg pedas berapi n masam2 lg laa x ingat dunia sy makan..mmg suke sgt ngan asam pedas ni.. nyumnyumnyummmmmmmm