My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, November 11, 2011

Cheesy Mushroom Soup & Garlic Bread


Resepi Mushroom soup biasa yg ida buat dulu boleh tengok n3 lepas kat SINI...ida mintak maaf sangat2  sbb  tak leh nak sembang banyak2..banyak tugas lain harus diselesaikan, nak msk utk lunch dan, dan...

Cheesy Mushroom Soup by ida@Happy Cooking Time
Bahan-bahan:( Untuk  3 - 4 orang )
  • 1 1/2 sb butter
  • 3 ulas bawang putih....dikisar halus / 1 sb yg sudah dikisar
  • 3 sd besar tepung gandum
  • 1 sd teh serbuk pati ayam
  • 1/2 sd teh serbuk lada sulah
  • 1/4 sd teh serbuk lada hitam atau lebih 
  • 1 sd teh gula
  • Garam secukup rasa
  • 200 mls susu segar atau 1 cawan
  • 650 -700 mls air atau 3 11/4 - 3 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan cendawan yang dicincang halus....boleh pakai cendawan butang dalam tin....ida pakai cendawan shitake segar ..kat Jepun banyak cendawan jenis ni.
  • 1 sd teh air perahan lemon/limau nipis
    1 genggam mix cheese halus/mozarela cheese halus
    Sedikit oregano
  • 1/4 labu bawang besar.....dicincang halus / boleh dikisar 
Cara-cara:
  • Panaskan butter hingga cair,kemudian tumiskan bawang putih hingga kekuningan, tambah bawang besar cincang / kisar
  • Masukkan tepung gandum tak perlu bancuh ngan air.Kacau seketika dgn whisker tangan...masukkan 1/2 cawan air dahulu...kacau sehingga tepung gandum tidak berketul.Masukkan lagi 1/2 cawan air sambil kacau agar ia tidak berketul.
  • Kemudian baru masukkan susu, baki air dan masukkan bahan yang lain....kacau lagi dengan menggunakan whisker.
  • Masak dengan api yang perlahan sahaja.
  • Kacau sehingga sedikit pekat.Jika terpekat,boleh tambah dengan sedikit air panas lagi...kacau seketika.
  • Sesudah cukup rasa,boleh la tutup api.Baru sediakan roti garlic pula.
Garlic Bread
Bahan-bahan:
  • 1 batang roti Perancis
  • 40 - 50 gm butter....dalam suhu bilik
  • 3 ulas bawang putih
  • Sedikit garam...jika mahu tambah sikit
  • Oregano
Cara-cara:
  • Cincang halus bawang putih/kisar separuh hancur
  • Ambil butter,campurkan dengan bawang putih tadi,sedikit sangat garam jika mau & oregano
  • Gaul sebati.
  • Potong roti Perancis bulat-bulat,kemudian sapu dengan garlic butter yang telah siap tadi.
  • Panaskan kuali non-stick.
  • Bakar sehingga kekuningan bahagian yang disapu dengan garlic butter.Balikkan...bakar sekejap lagi.
  • Sedia di makan bersama sup cendawan tadi.

Dah tak payah makan kat Pizza Hurt lagi..ckp utk sedapkan hati jer, sbb kt sini tak der Pizza Hurt,kalau ada pun belum tentu boleh mkn......rindunyer nak pegi Pizza Hurt huhuuhuuu, 


24 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Ida kak sini hujan.Dapat makan sup ni mesti sedap la.

lina_pg said...

assalam Ida..sedapnya garlic bread cicah ngan sup.Selalu mkn kat Pizza hut jerr,tak pernah wt sendiri.Org malas camtu lah main2 tunjuk2 jer

Cheq Sue said...

dari satu resepi ke satu resepi...entah bila la nak cuba buat ni... *)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Ida..dalam cuaca sejokkk kat sini mmg sedap mkn roti cicah soup...

cik cek said...

Bestnya kalau dapat makan semangkuk sup tu...memang sedap dimakan ngan garlic bread..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ehhh sama la plak breakfast kiter pagi ni....kebetulan sang somi yg bikin....sedap sesgt hahahaha

nuwairani ismail said...

yang ditabur2 tu oregano la kan??? macam best je tengok ni...suke makan garlic bread di piza hurt tu. heheh

lina said...

subanallah menarik nya soup

rahel said...

Salam Kak Ida,sioknye dapat mkn roti sambil hirup sup cendawan..my fav sangat2 ni..

Liza said...

salam ida...mkn sup ngan garlic bread ni mmg best time2 ujan ni....perggghhh mmg terangkat la...

Chik Mimi said...

Assalam ida ,cedapni ada cheese lagi
Salam kenal dari akak

Amie said...

Ida,
maaf diterima... tak dapat sembang takpe, yang penting hidangan yang disediakan hari ini sungguh menyelerakan! tumpang makan CMS&GB sampai kenyang ye Ida...he hehehhh

tun_telani said...

wahhh!!!!!!!!! dah lama x buat mushroom soup! kalau buat ni, mmg kene wat seperiuk besar.. kalau x berebut nk tambah..

kasihredha said...

peberet akak ni ida
tp tak pernah buat sendiri
asyik2 beli yg ready made jer

محمد رازيق said...

bestnyer :)))

Mieza said...

ida..sedapnya sup ni..dan mieza suka sgt dengan bowl tu..puas mieza cari kat sini tp tak jumpa2..suka tgk bowl atau piring yg pelbagai bentuk..dan garlic bread tu terasa je crunchy nyer krupppp krapppp dan bila cicah soup tu..perghhhhh tak tahan!

Nur-nba said...

Salam.. Waduh.. lapar bila tengok gambar ni.. Sedap kalau dimakan waktu hujan..

JaSSNaNi said...

hmmmm sedapnya sup ngan garlic bread ni.. ida... nani ngan anak2 pun suka gak makan ni.. thanks kongsi di sini.. :)

Nuridah said...

Assalamualaikum Ida,

sihat ke?? Kak nur suka roti garlic tu tapi kalo sup mushroom akak tk berapa suka...anak kak nur suka pulak..biasa kak nur beli yg instant aja...hehe.

Acik Erna said...

ida..akak sukamakan sup ni..tapi belum pernah cuba buat sendiri'terima kasih kongsi resepi.

Anna Qawina said...

sedapnyee..selalu kalo order pizza jut tuh mesti nak sup nih...semangkuk sorang tau..hhhee...

nuanza said...

wah..wah..wah...entrimu berjaya menggoda nafsu mknku...wahahahahah!!

Kamalia said...

Kak ida..sy oun rindu nk mkn kat pizza hut..nmpk akk punye mushroom sup tu mmg terliur dah nih..

Ros said...

Salam ziarah,Sedap nya...