My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, November 11, 2011

Apam Snow White

Salam sume, 11.11.11 cantik no. ni kan,.........apam yg dah lama nk buat, baru tercipta semalam......inilah kejadiannyer. Tak leh nk ckp byk, anak2 dh chop nk guna computer ni....
RESEPI APAM SNOW WHITE
resepi asal : qnq910@myresipi.com
TQVM kpd sumber dan pemilik resepi....
Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung beras 
  • 1 cawan tepung gandum 
  • 2 cawan gula pasir 
  • 1 paket mauripan @ ibu roti (11gm) 
  • 2 cawan nasi 
  • 3 cawan air 
  • 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam ......ida tak buat pun, sbb tak der kelapa fresh

Cara-cara
  • Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar 
  • Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur. 
  • Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan. 
  • Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih. 
  • Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang ( ida pakai silicon mould ) dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit. 
  • Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong / silicon mould dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. Ida lorekkan setengah apam dgn sedikit sirap ros ( ida guna hujung chopstick utk lorek )so bau apam jadi harum saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .
    Tukang masak ni yg teringin nak makan apam yg berasaskan tepung besar ni sebenarnya, sbb mmg lama dh tak mkn.

    14 comments:

    ☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

    Sedap khen kak
    Ayu biasa buat 2 Kali kot
    Ikut recipe ros JMC ngan Kak nor
    Laju yer mkn lepas msk tu ngeee

    Hanis MY said...

    sedapnyaaa favourite ni!

    Cheq Sue said...

    bila cerita tentang apam snow white yang glemer ngalahkan retis ni...memang rugi kalau sape yang belum buat lagi tu kan kak ida...time2 nasi x laku inilah penyelesaiannya :)

    cik cek said...

    Seputih salju...emmm...sedapnya...:D lama bebeno dah tak buat apam...

    K.Nor said...

    mata bukan aje tertumpu pd apam tp pd acuan apam yg kiut miut tu hehehe

    cik norai said...

    alaaa cantiknye jeles..apam norai bantat sedey je.merajuk tknk buat apam da hehe

    amal said...

    sedap nya kak !

    Amal suka tgok yg apam polka dot akak buad tu , comel !

    btw , Amal follow sini.
    jum ziarah sini
    http://applehijaulife.blogspot.com/2011/11/ice-cream-gorengg.html

    nuwairani ismail said...

    resepi ni memang best! nani pon dah try banyak kali.

    Ayu said...

    Assalam ida,
    cantik gambar apam snow white ni..macam kat majalah masakan akak tengok..apam snow white ni ada lebih kurang macam apam beras juga ya ida..sebab akak dah cuba yang apam beras tu yang ini belum cuba lagi..heheh

    Acik Erna said...

    ida..akak suka sangat makan apan ni..sedap ..dah pernah buat dah..lembut sangat.

    Amie said...

    ooooo......meriahnya segala apam yang dihasilkan tu....apam begini memang sangat sedap ye Ida..comel2 belaka rupanya, kakak tapau 3 warna tu ye Ida...

    アヌムちゃん said...

    nmpk sedapp..nak skittt.heeeee

    Anna Qawina said...

    nak apam..blom bf lg nih...

    quinnie said...

    akak saya ni kan...pegi rumah akak teringin nak makan apam..pegi rumah kak anim teringin nak makan kuih keria la pulak...hehhehe..adusss..semua kuih2 yg dah lama tak buat..tu yg teringin je..huhuhu