My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, January 21, 2011

Kek Oren Sunquick


Kek ni untuk jamu rakyat jelata kat rumah ni je...tempek krim cincai2 nak bagi lebih marbelous lagi...umpppp....sangat terasa orange nyer. Kebetulan ada sebotol oren sunquick yg ida minta kirimkan dari M'sia.

Jus sunquick ni sangat sesuai jika nak dicampurkan dalam aduanan kek, sebab dia sangat pekat dan asli. Diubahsuai dari kek butter biasa, maka terciptalah kek oren yang sungguh enak ini......












Pakai tempek2 jer ni....sebab smlm dah tergesa2 nak pergi amik anak kat sekolah... bila balik je dari sekolah diaorang ni mesti cari apa2 nak makan ......













Inilah kek sebelum ditempek krim .....











Sumber : Happy Cooking Time

Bahan-bahan :Kek

  • 250 gm butter .....biarkan lembut pada suhu bilik
  • 4 biji telur saiz LL
  • 210 gm gula
  • 200 gm tepung gandum*
  • 50 gm tepung jagung*
  • 60 mls jus pekat oren sunquick
  • 20 mls air panas...bancuh bersama jus oren
  • Sedikit essen vanilla
  • 1/2 sd teh garam halus*
  • 1 sd teh baking powder*
  • 1/2 sd teh soda bikarbonat*

Cara-cara:

  • Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180 C
  • Pukul butter bersama gula hingga gebu.
  • Masukkan telur dan essen vanilla pukul sehingga kembang.....lebih kurang selama 1 1/2 minit
  • Ayakkan semua bahan yang bertanda * ke dalamnya dan masukkan juga jus oren......pukul perlahan sehingga sebati sahaja.
  • Tuangkan ke dalam loyang yang dialas dengan cooking sheet/digris dengan butter
  • Bakar pada suhu 170 C lebih kurang 45-55 minit/sehingga masak...bergantung pada jenis oven...
  • Untuk test kek sudah masak / belum...cucuk ditengah2 kek dengan lidi sate, jika lidi bersih maknanya kek dah masak...jika belum, tutup atas kek dengan aluminium foil (tujuannya untuk mengelakkan bah. atas kek hangus ) dan teruskan membakar lagi.
BAHAN-BAHAN KRIM :

  • 600 mls whipped krim
  • 7 sd besar gula.....boleh dilebihkan/dikurangkan
  • 1/2 sd teh garam
  • 2 sd besar jus pekat oren sunquick
Cara-cara:
  • Satukan semua bahan di dalam satu bekas.
  • Putar sehingga kembang dan pekat......agak2 la ye, jangan terlalu pekat sangat, nanti susah nak bentukkan semasa piping.
BAHAN-BAHAN JELI OREN :

  • 100 mls air panas
  • 1 sd besar gelatin
  • 2 sd besar jus pekat oren sunquick
  • 2 sd besar jem oren...opptional
  • 1 sd besar gula halus....boleh ditambah/dikurangkan
  • 30 mls air panas...agak2 la ye untuk bancuh dengan jus oren dan jem oren
cara-cara :

  • Masukkan gelatin ke dalam 100 mls air panas......kacau dan biarkan beberapa minit supaya ia larut.
  • Campurkan jus oren, jem oren, gula bersama lebih kurang 30 mls air panas....kacau
  • Masukkan campuran jus oren tadi ke dalam campuran gelatin...kacau sebati
  • Biarkan ia menjadi sedikit pekat sebelum dicurahkan ke atas kek.
Bahan hiasan : Buah limau mandarin dalam tin

HIASLAH KEK TERSEBUT MENGIKUT KREATIVITI MASING-MASING OK....
SELAMAT MENCUBA


9 comments:

kak Erna said...

salam ida..terima kasih..
akak memang teringin nak cuba buat krim..

BlueberrY CheesE said...

nyum3! saya nak buat..saya nak buat..hihiih
saya dah salin resipi yer. hihihi

Mas said...

kak ida,cantiknya kek sunquits ni...mengancam betul warnanya...

hOtMaMa said...

sedapnyer!! lemak berkrim disukai ramai..!! ;p

anie,Nagoya said...

kalo kita buat leh jadi ke?kalo Ida memang jadinya...tgh baca resepi nak wat kek jadi tuk Akira ahad mggu depn.huhuhuhu...doakan le menjadi.aduh....smpi begitu ya

nOOrsha said...

salam kak ida..sedapnye kek orennnn...lame x wat....mesti wangi ni bau satu dapur...

Mimiey.. (^-^) said...

kak ida telah berjaya menggodaku dengan kek oren yg sungguh enak itewww... cair hati tau tengok jeli oren tu meleleh turun dengan ayu skali...auwwww...

yatie chomeyl said...

klu tahu k.ida wta kek ni sakni, singgoh umoh k ida lepas beli di friend shop kui3x

Ida Ddapur said...

To Ira, k'erna....its ok..cuba lah
to mas,hotmama, norshaa, mimiey.....mekasih,mmg yummy kek ni...terasa orennyer...wangi satu rumah kalau umah kecik he..he
to anie...insyaallah msti jadi....jgn putus asa kalau sebelum ni tak b'jaya...nanti tempek gambo kek h'jd nyer k
to yatie...he..he, pagi ni dpt jugak dia merasa kek ni..w'pun sikit je..sbb itu je la yg tinggal tie..rezeki2