My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, January 28, 2011

Moist Chocolate Cake


Mountain with Snow....


































































Kali ni try versi moist pulakk....hari tu nmpk kat dapur K'Ina( Inahar's Cooking Time ) terus masuk list....moist tapi kn, ida cam tak pas lagi la buat versi moist ni...cam padat sikit tekstur dia...atau sukatan susu cair tu 1 tin berapa ml erk.....sebab ida pakai susu segar jer...ida letak 400 mls...betul ke? 1 tin susu cair sama ngan 400 mls....tolong ida saper2 kekawan kat m'sia. Len kali nak kena buat lagi...maybe kena kurangkan ke 300 mls jer kut..entahla..

Sumber : K'Ina ( Inahar's Cooking Time ) resepi asal alongroz ( MyR )...mekasih bebanyak

Bahan-bahan :( utk saiz loyang 8-9 inci bulat )

  • 100 gm serbuk koko*
  • 1 tin susu cair...ida letak susu segar 400 mls..len kali maybe kena kurangkan kut*
  • 200 gm minyak sayuran....dlm 220 mls*
  • 250 gm susu pekat...dlm 200 mls*
  • 4 biji telur...pukul hingga berbuih dengan mixer
  • 250 gm gula kastor*...lain kali kurangkan sikit
  • 150 gm tepung gandum
  • 1 sd teh bic soda
  • 1 sd teh baking powder
cara-cara:
  • campur semua bahan bertanda * dan masak dgn api perlahan sehingga licin.Tak payah sampai menggelak
  • satukan dengan telur yg telah dipukul tadi.
  • Gaulkan bahan2 kering ( ida ayak bersama ) dan campurkan sedikit2 ke dalam bahan di atas kacau sehingga sebati
  • Masukkan ke dalam tin/loyang yg dilapik @ disapu minyak
  • Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air menggelegak sebelum dikukus
  • Bakar secara waterbath pun boleh ( iaitu dgn meletakkan loyang adunan kek ke dlm satu lagi loyang besar yg diletak air panas lebih kurang separuh loyang adunan ) 180 C selama 50-60 minit
  • Sejukkan dahulu sebelum dihias dgn aising/ganache
Ida sapu ganache seperti di bawah...
Chocolate Ganache:
  • 200 gm coklat masakan
  • 100 mls whip.cream
  • 80 mls susu segar
  • 3/4 sd besar butter
Cara-cara :

  • Panaskan dahulu susu & whip.cream secara double boiler
  • Apabila agak2 sudah panas, masukkan coklat....kacau sehingga cair,baru masukkan butter kacau dan tutup api.
  • Tunggu adunan coklat agak pekat sedikit baru disapu pada kek.
White chocolate ganache:
  • 60 gm white chocolate
  • 30 mls whip.cream
Cara-cara:...sama cam kat atas
Tambahan : Strawberry dip dgn coklat sebagai hiasan & apa2 cookies

10 comments:

kzai said...

salam ida..cantik dan npk sedap nye kek..kretif ida ni..akak nk bgtau 1 tin susu cair sama dgn 400 ml..okey ye..

Nieza said...

wah rajin membaking lagi ida....lawa dah tu...nieza kekadang teringin juga nk buat kek ni tapi memikirkan tak ada org nk mkn tu yg malas...kalau buat maunya seminggu baru nk abis..hehehe

deeTha H said...

salam kakak...
waduh, cat dapurnya baru ya. cantik :)
mosit choc cake nya jg sedap tu...

anie,Nagoya said...

dah lipat lengan baju, nak buat kek tuk akira.oh...doakan kek menjadi.

kalo tak jd.tlg smpn kek Ida ni.nnt kita dtg ambil.free tau.no tax...k hihihihi

Mas said...

waahhh..cantiknya..terpegun tengok kek akak ni....

izahdaut said...

woowww cantiknyaaa.... banyak kak versi yang moist moist..kalau versi kukus lagi moist...yang last saya buat eggless yang ada letak yogurt..that one mmg moist pada saya..betul la tu kak ida..1 tin 400ml

kasihredha said...

wah sungguh moist le Ida..
akak memang suka kek yg moist..best

Ida Ddapur said...

k;zai..thanks sudi dtg sini & for the info
deetha...ya...dapur udah cat baru..langsir pun tukar baru...yg lama simpan nak buang sayang he..he
anie....gambate...uat kek apa?nanti n3 ler pic, kkita nak tgk gak...
Mas....mekasih...
izah.....arigatou..banyak sgt versi moist tu yg tak tau yg mana nak try dulu...ohh ye erk..1 tin sama ngan 400 mls ...oic
k'kasih.......moist mmg moist kak...tapi cam padat sikit..belum pas lg tuu..

NoorMasri said...

best...best....hari ni akak buat kek coklat gak..tapi belum buat tayangan perdana....hehehe

Deliah's Deli said...

assalamualaikum ida..cantik kek tu..sedappp nmpak..kecur :p~