My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, January 16, 2011

Apam Coklat aka Kek Coklat Kukus


















Selamat malam buat semua.......jangan terkejut bila bertandang ke sini..tak salah rumah, ini memang Happy Cooking Time. Dia dah bertukar wajah sahaja......tapi yang lain2 tidak berubah..hi..hi.
Apam coklat ni sebenarnya macam kek aje....dah berkurun buat sebenarnya...ni kira sesi nak melangsaikan segala gambar yg terperap lama kat dlm hard disk ida...tu pun berlonggok2 lagi...aduhhh..Resepi ni amik dr MYR...masa salin dulu, terlupa lak nak tulis nama tuan empunya dia..apa2 pun tima kasih banyak2.

Bahan-bahan: kalau nak lebih besar, boleh doublekan adunan k

  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan air...ida pakai air panas
  • 1 biji telur
  • 1/2 sd teh soda bikarbonat
  • 2 sd besar serbuk koko
  • 1 cawan tepung gandum
Cara-cara:

  • Di dalam mangkuk, pukul telur ngan garfu......ida guna mixer
  • Campurkan bahan-bahan lain dan kacau sebati....ida pukul perlahan
  • Panaskan air di dalam periuk kukusan
  • Kukus lebih kurang 35 minit atau sehingga masak










7 comments:

izahdaut said...

hah...nasib akak cakap.ingat dah salah masuk dapur dah tadi..ikiki..cantikkkkkkkkk la langsir baru akak nehh..jap nak telek2 langsir baru..hehe..kat blog berani la nak telek, ce rumah betul sah sah tersipu malu sambil pandang ke kaki sendrik je...ece ece

Nieza said...

salam ida, berseri-seri ler curtain baru ni..lawa x2...btw nk tapau kek coklat kukus ni ada lagi ke?hehe

anie,Nagoya said...

Ida!!!!...umah baru!!!...kita ingat slh masuk umah Ida tadi....hehehehe

nice!!!....eh!!!..kek pun cedap.nak kene tembak kat kita ni.asik tayang kek je.huhuhuhu...nak cuba byk nau masa yg bz(alasan).

eh...resepi tu cam kenl.kita penh buat.tapi rasa tak sama.apa citu tu?

ummi_khalish said...

cantik rumah..berseri2....tmbhn pla dgn kek tu..bak mai sepinggan...hihi....:-)

kak Erna said...

ida..memang cantik rumah baru ni..siap ada sebijik kek lagi..

nOOrsha said...

cantik langsir umh baru...abstrak gitu....kek ade lg? nk ngendeng...

Ida Ddapur said...

Izah.aa..thanks sudi ke sini...ye langsir tukar baru juga...yg lama dah simpan,nak buang sayang lak....telek2 jer tok sah malu.

Nieza, Dil, Shaa....thanks...telek gambo jer la...dah yilek lama dah ni

k'erna...time kasih kak

anie...arigatou..masuk ler jgn malu2...rumah baru la katakan..awk jgn la tembak kita..jeleous la tu2 hi..hi.awk cibuk erk...mcm pernah buat erk...mungkin la respi sama tu..apa? tak sama...no komen ta..ta