My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, January 30, 2011

Nasi Bukhari @ nasi daging


Simple set nasi bukhari...





















Ayam goreng berempah bukhari...
Tok sah tenung lama2 dekat ayam tu...ayam terlebih hitam la pulak..tapi sedapp ni.










Malas betul nak n3 benda yg sume adik-beradik nasi ni......sbb ceritanyer panjang sikit, hari ni menggagahkan diri untuk mengarang cerita pasal nasi ni....ni kira menu nasi yg paling latest di ambil pic, pic yg lain2 masih dok terperap lagi dalam hard disk ida.....aduhhh.
Ida pakai perencah bukhari jenama iman dan campur sikit ngan serbuk rempah bukhari sebab ida bubuh beras lebih. 1 pkt perencah ni hanya utk 2 1/2 cwn beras sahaja. Kedua2 rempah bukhari ni adalah pemberian seorang kwn, kira b'gelar kakak ...K'Rusnah yg dtg b'kursus kat Japan selama 3 bulan hari tu. Sebelum balik M'sia, dia tinggalkan sume rempah-ratus yg dia ada kat ida. ..alhamdulillah. Terima Kasih banyak2 kak...mmg sedapp!

NASI
Bahan-bahan :
  • 4 cawan beras basmathi....basuh dan toskan
Rempah ni dimasak lebih, nanti dibahagi2.... utk digaul dgn beras dan digaul dgn ayam goreng
  • 1 pkt perencah bukhari( 90 gm ) dibancuh dgn sedikit air panas dan kacau rata
  • Tambahan serbuk rempah bukhari.....3 sd besar/kalau tak ada, boleh pakai rempah kurma aja( bancuh bersama perencah di atas )
  • 1 1/2 sd besar rempah jintan putih
  • 1/2 sd besar serbuk lada hitam yg kasar....boleh dilebihkan
  • 2 inci halia *
  • 2 labu bawang besar *
  • 6 ulas bawang putih *
  • 3 sd besar minyak sapi
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 sd besar gula
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 biji lemon...ambil airnya
  • 1 cawan susu segar/susu cair
  • 3 1/2 cawan air.....sukatan air b'gantung pada jenis beras
  • Tambahan sedikit air semasa menumis
Kisar semua bahan bertanda *

Bahan menumis:
  • Rempah 3 sekawan....3 batang kecil kulit kayu manis, 4 kuntum bunga lawang, sedikit buah pelaga
  • 4 ulas bawang putih....dimayang halus
  • 1/2 labu bawang besar/5 ulas bawang merah...dimayang halus
  • 1 inci halia......dimayang halus
Cara-cara:

  • Panaskan minyak sapi & minyak masak, masukkan bahan menumis, tumis sehingga naik bau dan sedikit garing
  • Masukkan bahan kisar, tumis sekejap, masukkan bancuhan rempah bukhari, serbuk jintan putih dan serbuk lada hitam.....tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan 1/4 cawan air, gula, air perahan lemon dan sedikit garam dahulu....kacau sekejap & tutup api.
  • Bahagikan rempah kepada 2 bahagian.....lebihkan sedikit pada bahagian beras.
  • Ambil 1 bahagian utk beras, campurkan ke dalam beras, masukkan susu, air dan garam secukup rasa ( ida letak lebih kurang 3 sd teh )....kacau dan masak menggunakan periuk elektrik @ dapur gas.
AYAM GORENG BREMPAH BUKHARI

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam bersaiz kecil @ 1/2 ekor besar...dibersihkan
  • 1/2 sd besar serbuk kari
  • 1 sd teh serbuk jintan putih
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa
  • 1/4 biji lemon
Cara-cara:
  • Gaul ayam bersama bahan2 di atas
  • Panaskan minyak masak, goreng ayam dengan api sederhana sehingga masak
  • Di dalam kuali, panaskan sekejap rempah bukhari yg disimpan tadi..jika terlalu kering, tambah sedikit air.
  • Masukkan ayam goreng tadi & gaul sebati.
  • Jika nak tambah hirisan bawang besar pun boleh.
  • Jika kurang masin, boleh tambah lagi garam.

4 comments:

NoorMasri said...

salam Ida......bestnya nampak nasi tu...bikin akak lapar mlm2 gini...dah ler ujan kat sini, perut pun asyik2 lapar je hehehe

cantik blog...!

Nieza said...

sedapnya ida...terus rasa lapar singgah dapur ida ni...baru jer mkn ni...mcm mana leh lapar blk ni..ehehe nampak sedap la ida nk order 1 set nasi ni..hehe

Naz said...

Salam Ida..
Lompat ke blog Ida ni melalui blog Kak Ayu-S'pore.. Salam perkenalan yer..Sama2 tukar2 link dan 4llow boleh? Bestnyer dapat kawan lagi..
Rajin Ida buat anak beranak nasi bukhari tu..Hai..bilalah daku nak buat..

Ida Ddapur said...

Mekasih sume krn sudi singgah...soory lambat benor tuan ni reply