My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, January 24, 2011

Steam Chocolate Cake











































Makan kek lagiiii.....ish3....tak dak menda lain ke tuan rumah ni masak......ada2, cuma tak n3 jer...berkepuk2 dlm hard disk sebenarnya he..he, len kali la n3 benda lain tu..wat semalam lagi....hari ni ada lagi sikit...so bolehla make-up sikit dia, semalam dah tak sempat nak pakai make-up......meleleh tak tgk..hi..hi. Bagi chance kat strawberi b'posing, sbb kat Japan ni tgh musim dia ni....lepas2 ni dah tak dak..Apa-apa pun layannn ...zassss...Emmm...yummy

Sumber : K'Ummi ( Home sweet home ), resepi asal CMG...thanks a lot to both of u

Bahan-bahan :

  • 1 3/4 cwn t.gandum *
  • 1 cwn serbuk koko *
  • 1 1/2 c. teh baking powder*
  • 1 c.teh soda bikarbonat *
  • 1/2 c.teh garam halus *
  • 1 3/4 cwn gula halus.....ida letak 2 cwn
  • 3 biji telur gred A
  • 1 cwn minyak jagung/sayur
  • 1 c.teh essen vanilla
  • 200 mls susu cair...ida pakai susu segar#
  • 1 caawan air panas #
  • 1 camca teh nescafe #
Bahan bertanda * diayak bersama
Bahan bertanda # dicampur bersama dan kacau sebati....ida kacau dulu nescafe dgn air panas, pas tu baru campur dgn susu

Cara-cara: ( ida tak ikut sepenuhnya cara asal )

  • Pukul telur hingga kembang, masukkan gula, pukul sekejap
  • Masukkan pula bahan ayak dan campuran susu......pukul perlahan sehingga sebati
  • Akhir sekali masukkan minyak dan essen vanilla.....kacau sebati dengan spatula
  • Sebelum itu panaskan air di dalam kukusan sehingga mendidih
  • Tuangkan ke dalam loyang yg telah di alas cooking sheet/disapu mentega/minyak
  • Kukus selama 1 jam/sehingga masak
  • Apabila kek sudah masak, sejukkan dahulu sebelum dipotong dan boleh la dihias ikut citarasa masing2....

3 comments:

Mas said...

akak...kek akak memang menggoda betulll la...
sangat cantikk..suka mas tengok...

Nieza said...

wah maunya mimpi kek ni mlm ni ida...sedapnya...terliur dah ni....nk kutip buat stroberi tu bw blk sini la...sini lum musim..masa summer time nanti banyakla..

Emy said...

kak wan, huhuhu sajek jek dok tayang kek.. dh la tgh cari pembikin kek utk bday arieana kt nursery bulan depan.. tak tau mana kek sedap!