My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, January 5, 2011

Homemade Prosperity Burger

Salam kembali bersiaran.......baru nak membuka tirai tahun 2011.....cuti new year lak sibuk pi jalan2 je....penat tapi best sebab dapat main SALJI.......ngee..ngee ..ngee sejuk yg amatnyer kat Jepun skrg ni...sejuk2 ni jom makan burger ...kalau kat M'sia, time2 dekat nak Gong Xi Fa Cai....mesti pekena benda ni...tak per, kali ni, biar kami dulu yg pekena...bun burger boleh tgk resepi kat SINI atau SANA pilih la yg mana berkenan resepinya. Kalau tak dapat, cari kat bahagian label burger atau bun sardin + bun burger


Resepi daging burger boleh tgk SINI atau cari kat home made beef burger

Bahan-bahan :
  • Bun burger
  • Daging burger
  • Daun salad
  • Kobis di racik halus
  • Tomato dihiris nipis...kalau nak letak
  • Timun dipotong nipis..kalau nak letak
  • Sos lada hitam.....ida beli kat kedai KALDI kat sini jenama Yeos( m'sia mari tu )
sos ni, ida tambah dengan sedikit air panas, sedikit sos tomato kalau tak masin sangat
  • Mayonis......kalau nak tambah
  • Sedikit marjerin utk sapu pada bun
Cara-cara :

  • Bun burger di belah 2 ( bun akan terbahagi kpd bah.atas & bah. bawah )
  • Sapu merjerin pada bahagian yang dibelah
  • Panaskan kuali leper, bakar sekejap bun tadi dengan menelangkupkan bahagian yg di sapu marjerin ke atas permukaan kuali.
  • Aturkan daun salad, timun, sedikit kobis dan tomato pada permukaan bun( bahagian bawah) yg telah dibakar
  • Picitkan sedikit mayonis
  • Celup daging burger ke dalam sos lada hitam/lumurkan, kemudian letak di atas bun tadi......tambah sedikit lagi ke atasnya sos lada hitam jika masih kurang
  • Tutup atasnya lagi dengan tomato, timun, kobis........picit mayonis ke atasnya dan baru letak daun salad
  • Akhir sekali tutup dengan separuh bun tadi ( bahagian atas ) OK siap dah....

4 comments:

Yani said...

fuyooo mengancam.. takyah gi McD dah ni

Mas said...

sedapppnya.....

Nuridah said...

Salam Ida,

wah sedapnya nampak homemade burger tu...mengancam sapa yang melihatnya...knur nak jugak boleh?

kak Erna said...

salam ida..best nya boleh buat sendiri..