My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, January 7, 2011

Donut 1

Menu donut pulak......kaler dia gelap sikit, sebab digoreng dalam minyak yg dah goreng kuih lain sebelum ni. Selalu gak buat donut ni, tapi belum pernah buat dari resepi yg sememangnya resepi donut. Selalunya ida buat dari lebih2 doh buat roti jer...punya la malas kn. Meroti musim2 sejuk ni....ida terpaksa letak bowl tu depan heater macam Maz, Ilham Dapur buat, baru la dia nak kembang
Donut ni pun dari resepi Burger Malaysia K'Yani ( Deco Choco ), tapi tak buat pulak burger m'sia tu, bebudak suka sangat makan donut. Terima kasih banyak2 ye kak, lembut dan sedappp ....ingat nak gi terjah dapur akak masa dok update blog, sbb dah terbau roti marble coklat...try bukak..aduhhh penat menunggu, tak dapat2..Slow benor tenet ni.


Resepi dari doh 'Burger M'sia'( Yani - Deco Choco ):

  • 200 gm tepung gandum...ida pakai tepung roti dan sukatan air terpaksa dikurangkan
  • 140 mls susu/air.....ida kurangkan sukatan kpd 110 mls dan guna air suam
  • 2 sd bsr marjerin/butter
  • 2 1/2 sd besar gula.....ida kurangkan kpd 2 sd
  • 1/2 sd kecil garam
  • 2 sd kecil dry yis
  • minyak untuk menggoreng
  • Gula halus sebagai salutan

Cara-cara : ( Uli Tangan )...tapi ida pakai BM jer

  • Masukkan dalam mangkuk bahan2. Uli sehingga tidak melekat di tangan.
  • Buatkan bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
  • Lepas tu tumbuk2 doh roti tadi utk keluarkan angin.
  • Bahagikan doh kepada 8 bahagian.
Step seterusnya ida buat cara bentukkan donut, ida tak pakai acuan.
  • Ambil 1 ketul doh tadi, bulatkan dan leperkan sedikit...buat lobang di tengah.
  • Lakukan sehingga habis
  • Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda lagi...terpaksa direhatkan depan heater sebab winter sekarang ni
  • Panaskan minyak yang banyak dengan sederhana panas
  • Goreng dengan api yang sederhana sahaja sehingga masak
  • Toskan kemudian salut dengan gula halus / apa2 topping kegemaran.

7 comments:

HaSue said...

salam tn umah..
lapor lak tengah2 malam nengok donut nih.bak seketui yea..ngii

Nieza said...

salam ida, wah sedapnya donut..saya pon lama x buat. ida kat sana ikut hubby keja ke study?saya lak x keja tapi hubby yg keja.

kak Erna said...

salam ida..pagi2 tengok donut memang berselera..

Mas said...

kak ida, sama la kita, mas pun wat donat, tapi donat keledek.....tukar nk tak..he..he...

Ida Ddapur said...

to Ha Sue..amik ler
To nieza...ida ikut husband further study jer..lepas 3 1/2 tghn balik la
to k'erna...emm..sedapp donut sebenarnya
to..Mas, bole2..nanti akak bwk

Deliah's Deli said...

salam ida..mkn suker tp nk buat tu yg x blm rajin..cuci mata kat sini je dulu tunggu smpai mood rajin dtg.. :))

Ida Ddapur said...

To D....ida terpaksa merajinkan diri kat sini...he..he