My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, August 2, 2011

Puding Tembikai dan cerita ceriti anak2 berpuasa


Salam 3 ramadhan buat semua.........baru berkesempatan untuk bersiaran, dah masuk tiga hari kita menjalani ibadah puasa, semoga kita dpt menempuh hari2 yg berikutnya dgn sempurna.
Bila masuk bulan puasa ni, tugas ibu2 tetap sama cuma rutin sahaja yg berubah...bangun seawal pagi untuk menyiapkan hidangan sahur dan awal petang sudah berperang di dapur untuk menyiapkan juadah berbuka pula.
Apakah juadah yg lazat akan disediakan oleh para ibu untuk hari ni ye? Bila bulan puasa ni, selera mcm berubah sikitkan, macam2 terasa nak makan. Ida pun tengah pikir???? Apa nak masak hari ni. 2 org anak ida baru mula belajar berpuasa, Tina tahun ni dh masuk 6 tahun, alhamdulillah 2 hari lepas penuh puasa dia, Aqil 5 tahun juga teringin nak belajar puasa, sbb apa tau, abah dia nk bagi upah sape yg puasa, pagi2 dia turut sama bersahur, bekal nasi tak mo bawak, siap suruh kita bagitau kat cikgu dia, yg dia posa.....TAPI boleh percaya ke idak budak ni...Semalam katanya dia tak mkn dan tak minum pun kt tadika. Tak per la, belajar posa 1/2 day pun jadi la. Kakak Sara 8 tahun pulak dh kali ke - 2 belajar posa, tahun lepas byk hari yg posa la, dari yg tinggal. Harap2 tahun ni, penuh puasa dia......kali ni pun nmpk dia lebih steady sikit berpuasa berbanding tahun lepas.
Bagi yg tinggal di M'sia, rata2 bazar ramadhan ada, yg menjual pelbagai jenis juadah,. Bagi ibu2 yg bekerja, mungkin tidak ada kesempatan utk menyediakan b'mcm bagai juadah utk berbuka. Tidak salah jika dibeli aja kn.

Berbalik pula pada 'Puding Tembikai' ni, memang dh ramai yg mencuba, ida jer baru try, kita ni mmg selalu ketinggalan ke belakang bak2 menerai ni, awal2 dah masuk list, cuma nk buat tu adehhh, mcm2 alasan!!......sedappp puding ni,. Resepi copy dari dapur Ika, Arah..mekasih byk2 ye dear...halalkan k'ida cnp resepi & share kt sini pulak k. Ida ikut yg asal..

Copy resepi dari : Ika ( ARAH )

Bahan-Bahan:(loyang 8 inci, kalau guna 7 inc lagi cantik)

  • 1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (sy gn agar2 serbuk 10g)
  • 2 keping roti gardenia *
  • 6 cawan air (4cwn air)
  • 1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)
  • 1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *
  • 1 cawan susu cair (sy tambah) *
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • cincau dipotong kecil>> yg ni gantikan bijan hitam
  • sedikit pewarna hijau /merah
Cara-Cara:
  1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
  2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
  3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
  4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
  5. Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
  6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau( ida letak bijan hitam) tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.


Potong mcm potongan tembikai ........

19 comments:

Gee® said...

cantekk!!

Ucu Faridah said...

salam ida...
anak2 ucu yg nk kena ajar posa tinggal sorang jer yg bongsu, akid (5thn)..
semalam posa sebelah pagi (kt Taski) balik rumah pengasuh terus buka@sahur pastu sambung blik posa sampai petang...

quinnie said...

kakida...kalau dpt tembikai fresh tengah panas2 terik ni memang best...adeehhh..pose...pose..hehehhe

AI said...

- cantek nyerrr...sedap sudah semesti nye tu...

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

cantik dan menyelerakan.Terus jadi dahaga di buat dek gambar tu.hihihi.Salam ramadan ya.

kasihredha said...

sungguh comey kuih ni..
nak minta sekeping dua
tapi jauhnya beribu batu :)

MOKCIK AZWA said...

comelnyaaa...nak sikittt...

boleh cuba puding ni utk kelainan..versi yg azwa belajar guna putih telur jer..

Amie said...

wah...Ida pun dah buat puding tembikai ye.... Kak Amie juga yang tertinggal kapal terbang!

cerita anak-anak belajar puasa memang adakalanya mencuit hati, kesian pun ada... yang penting memang kena mulakan dari kecil, lama-lama mereka akan terbiasa juga..

nuwairani ismail said...

comel pulak bila ganti dgn bijan hitam ni. lagi naik serinya. mcm tembikai betol2..

ijayuji said...

Salam kak idaaaa!!! budak2 tak pelah train dia pelan2 perut tak tahan lagi tuu sama jer mcm ank kita nii :D cantek puding akak! kita nak buat lagi tp takut tak jadik hihih sbb pestaim buat tak jadik tau! lapisan bercerai hihihi yg ke 2 baru ok :D

nOOrsha said...

comeynya kak..klo dkat da mintak rase sket..hihi

Ida,Japan said...

k'gee..maceh ye

Ucu...ye la ucu, baru 5 thn, belajar pelan2 mcm anak ida aqil ni

Q...hari2 akak bukak posa ngan buah tembikai fresh, sahur pun kadang2 ada..sini panass la Q

AI....emmm...sedap AI


Puan Ros....slm ramadhan juga dari ida


K'kasih.......alahai kak.....kalau dekat ni, bole hulur2


azwa....betul tu, dulu2 punya resepi puding tembikai ni mmg pakai telur putih, dan rasanya letak gula batu sekali

Ida,Japan said...

k'amie...ida pun kira ketinggalan ke belakang juga ni, baru try kak..sib baik jadi, tu la pasal anak2 belajar posa ni, sbg ibu mmg nk kena byk b'sabar tambah2 b'puasa di negara bukan Islam serta 4 musim lak, bulan posa lak kena time summer....pengaruh yg hebat


nani.....k'ida guna bujan itam sbb sini tak der cincau nani...


ika...tu la sib baik dier melekat ok...cuma lapisan jer cam ada kekurangan sedikit...anak2 akak hari ni nangis nk bukak ika...byk2 sabar

Shaa.....tu la, kalau dekat dh bole rasa kn shaa

harleena said...

salam ramadhan salam ziarah buat Ida.. Berbuka pukul berapa kat sana?

Acik Erna said...

ida..banyak kali akak tengok puding tembikai ni..cantik..tapi belum pernah mencuba.
selamat berpuasa ida..dan tahniah sebab dah berjaya mendidik anak ida berpuasa penuh 2 hari ni..memang cabaran nak melatih anak2 berpuasa ni kan.

Baju Kurung Budak said...

Salam.
Bestnya resepi ni. Boleh simpan dan try kemudian. Selamat berpuasa ya.

Drpd:
Zezebel

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. sedapkan puding ni.. suka tgk.. sugoi anak akak tina sebaya fathnin tpi fathnin belum puasa penuh lagi..huhuhuhu tak pe la sikit2 ye tak..comel puding akak tu

Naz said...

Assallamualaikum Ida..
Selamat berpuasa dan beribadah di bulan Ramadhan..
Ida dah buat pun puding tembikai ni..Naz tak buat2 lagi.. Anak2 cam tak berapa nk makan la pulak dessert yg manis2 di bulan puasa ni..

Ummi said...

Salam Ida, cantik banget puding mu..nnt lah cuti2 akak wat puding nih..hehee..kalau teringat la! Biaslalah anak2 baru belajar pose, kena kasi semangat dan upah jgk..hehe, Anak sedara akak lg kelakar..cakap nak pose, tp bila kejut kata esoklah dia sahur...last2 smpai nak raya...heheh