My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, August 17, 2011

Fruit Jelly

Salam kembali dgn tayangan jelly yg enak ini. Rasanya dah ramai mencuba fruit jelly resepi Yani kat  MyR dulu. Ida baru nak cuba. Tak berapa comei ahh......tapi boleh buat 'tipah tertipu' tau. Ida jadikan dessert berbuka 2 hari lepas. Ayat en.asben " Ngaper pelik buah oren ni " ha..ha..ha kan dah tertipu dah tu. Ayat ida " tu jelly la " dan bla..bla..............

Resepi korek kat dapur Kak Nor cayang. Resepi asal Yani kat MyR boleh tgk SINI. Ida ikut lebih kurang yani buat tapi ida doublekan adunan.. Anyway mekasih banyak2 pada dua2..Izinkan ida letak resepi kat sini pulak ye

FRUIT JELLY by Yani MyR( boleh ikut cara asal yg ni @ cara K'Nor kt bawah )


Bahan-bahan ( 2 orang ) ida doublekn resepi kt bawah 
  • 2 biji limau- large size ( ida guna oren ) 
  • 4g serbuk agar-agar 500ml air + jus limau( ida letak fresh orange juice, ready made orange juice & air total 600 mls ) 
  • 50g gula 
  • secubit garam 
Cara:
  • Potong bahagian atas limau. 
  • Dengan kedua belah tangan, picit sedikit untuk keluarkan jusnya. Kemudian tarik keluar isi dengan tangan. Isi limau tadi diperah untuk ambik jusnya. Masukkan air dan jus limau, agar-agar, gula dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih. Tuangkan ke dalam kulit limau tadi. Biarkan sejuk dan jelly keras. ( Kalau guna limau pastikan kulitnya tu tebal) * kalau nak tengok step by step yg Yani buat boleh tengok kat SINI ya.

Cara K'Nor Secubit Garam, nak tgk step by step K'Nor buat klik jer kt link tu.
Bahan:

  • 5 biji limau- large size 
  • 10g serbuk agar-agar
  • 500 mls air + jus limau
  • 7 sudu besar gula
  • secubit garam
  • 2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri kaler jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah)
Cara:
# k.nor sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan
# utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi
#masukkan semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.
#bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick
#bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)





Jelly yg masih belum dipotong.....cam real kan!
Psstt : Komen n3 sebelum yg belum terjawap...insyaallah nanti ida cuba reply k...minta maaf banyak2 dari ida

19 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yeahhh yg ni dah try buat 2 kali mmg best kan...tmbh cuaca panas gini ...sedap jer anak tekak telan jelly sejuk ni

nuwairani ismail said...

dah pernah buat ni! best sgt2! lain dr yg lain...

sabar kagawa japan said...

alaa bestnyeee tp syg ottosan kite xmakan limauu huuhh

Kak Sam said...

Ghajinnya

Cheq Sue said...

aiiii....kite aje yang tak buat lagi...

quinnie said...

salam kakida...saya tak pernah buat lagi jelly nih..sekarang dah jarang beli buah oren..dulu masa selalu beli oren tak ada lagi resepi nih....kekekke...memang kena rajin kalau nak buat jelly cam gini...elok je tu kak...kalau saya buat mesti sememeh je rupa dia..hehhehe

ady said...

as-salam ida
wahhh!! best ni mkn sejuk2..

kasihredha said...

memang nampak real..
sedapnya ...sejuk je rasa tekak kan

Ummi said...

Salam Ida, amboii menyelerakan dan ngencess je akak tengok jelly nih petang2....lambat nya nak berbuka.. :)

ijayuji said...

Salam kak ida, apa yg tak canteknyer kak, cantekkkk dah tuuu! kita syg betul nak guna oren buat2 jelly gini sbb mahal ler oren kat sini hihihi... budak2 pulaknyer pantang nmpk oren kikiki... bukan kedekut ewaahhh alasan hihihi... kdg ada kdg tak de tu yg payah tuu :D

tun_telani said...

kak ida.. tun blom wat lagiii.. haha.. kalau puding2 yg cantik n rasa mcm perlu teliti je nk wat mmg lemah sket. sbb tangan keras kejung. kompom comot momot kalau tun try nih.. hihi

Acik Erna said...

assalam ida..memang betul la...akak pun tertipu..cantik je..pandai ida buat.

izahdaut said...

MEMANG SEDAP NIIII..LAMA DAH TAK BUAT

MOKCIK AZWA said...

Comelnya..macam2 idea kan..hehehe..bila mokcik rajin2 nanti mokcik nak terai gak buat jelly ni

AI said...

- kalo saye buat tuang dlm loyang je...hehe

Juwita Jamaludin said...

kak ida.. lawanya la fruit jelly akak tu.. suka ita tgk... kemas la kak ..:)

Amie said...

adeehhh.... ada lagi ke Ida? cantiknya, memang sekalipandang rupa oren yang pelik sebab licin je..sayang nak makan, sebab cantik!

Lovely Kitchen said...

tak terbuat lg jelly ni..klu beli orange cepat je habis...

Deliah's Deli said...

dok usha ni dah lama tp x buat2 lagi. :)) cantik n kemas ida nyer jelly tu.