My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, August 9, 2011

Lala Goreng Tomyam


Salam ramadhan ke - 10. Alhamdulillah kita masih diizinkanNya utk menjalani ibadah puasa di bulan yg penuh barakah ini. Lala @ org Jepun panggil 'asari ' merupakan feberet ida. Dah masak, ratah cam tu pun sedap. Lala ni mcm2 boleh msk....goreng belacan berserai pun sedap, goreng halia sos tiram pun not bad, goreng berkicap pun jalan, masak lomak pun sedap jugakk.....letak dlm pasta goreng pun lazat, ehhh..mcm2 lagi boleh msk menda ni. Ada yg tak mkn lala ke? Sedap ni......
Hari tu ada masak 'lala goreng tomyam'..masa tu sempat dan rajin snap pic.....so apakata ida share resepi kt sini

LALA GORENG TOMYAM

Bahan:
  • 400 gm lala hidup
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1/2 labu bawang besar *
  • 1/2 inci halia *Bahan bertanda * dihiris
  • 1 btg serai.....diketuk
  • 1 1/2 sd besar pes tomyam ( nak letak lebih pun bole )
  • Sedikit cili padi....dibelah tanpa putus ( kali ni ida tak letak )
  • 1/2 biji capsicum @ boleh letak cili hijau....dihiris
  • 1 biji tomato...dibelah 4
  • 1/2 btg carrot....dikikis kulit & potong kecil2
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 sd teh gula
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit air
Cara:
  • Panaskan minyak, tumis bhn hiris hingga naik bau dan sedikit kekuningan
  • Masukkan serai, pes tomyam, carrot serta sedikit air......kacau
  • Masukkan lala yg dibersihkan terlebih dahulu, cili2, daun limau purut, gula dan garam.....kacau seketika
  • Kemudian baru masukkan tomato...kacau sekejap dan padamkan api.

16 comments:

Acik Erna said...

ida..lala memang sedap..satu rumah akak ni suka makan lala..kalau beli 1 kg tak cukup..dia orang bukan jadikan lauk..dimakan macam tu aje.

Ayu said...

Assalam ida, cantiknya gamabr tu ida..dah lah cantik lauknya pun sedap ni..akak kalau jenis lala ni memang suka..kalau jumpa mesti nak beli walaupun lauk dah banyak..suka buat rath2 aje..heheh

Liza said...

Cedapppnyaa..stok lala dah ada,nnt blh la try buat..thanx ida

Ucu Faridah said...

ida...sedapnye
mmg betul lala ni boleh dimasak ape saje janji rajin...
cuma satu jer yg blm ucu ucu - lala bakar..mesti isinye maniskan..

nuwairani ismail said...

kalau pedas2 ni memang malatop la! aduh.....sedapnya.....

Juwita Jamaludin said...

salam kak ida.. ita kalau beli lala asyik buat speggeti je masak macam tutak pernah lagi.. leh la cuba nanti,, insyaAllah

Naz said...

Ida, sedapnya lala tu.. Naz suka.lagi pedas lagi sedap..

cik cek said...

Ida...sedapnya...lagi pedas lagi best...:)

Lovely Kitchen said...

lala masak apa pun e-na suka!!!

miZz_nizZ said...

bestnye \!cm sdap je..hehe

Ida,Japan said...

k'erna.....mmmg2 ratah2 gitu pun sedap kn kak


K'ayu...mekasih dia krn kata cantikk kak ayu, biasa jer kak...kalau time rajin elok ler sikit picnyer, kalau ;'m' heeee.heeee
sedapkan lala

Liza....boleh la msk lala tuk buka tu liza

Ida,Japan said...

Ucu....len kali kita try lak buat lala bakar.....mesti sedap cam kerang bakar tu

nani....meletop mmg meletop nani....tak toleh kiri kanan dh


Ita...try la msk selain buh dlm pasta ita...sedap, mcm2 menu bole buat dr lala ni

Ida,Japan said...

Naz & cik cek....pedasss biar berasap..baru terangkat org kata


MiZz_NiZz....mekasih sudi drop sini...mmmg sedap ni, caya lah

Ida,Japan said...

e-na..betul tu, msk la pesen apa pun, mmmg sedap lala ni...sbbb dia masih fresh idup2 sebelum dimsk

Lovely Kitchen said...

Idaaa....dah buat n3 khas utk ida...jom tengok...nnt bgtau jadi ke tak ye...

~~zAnAfAhMi~~ said...

Assalammualaikum, lala agak susah nak nampak kat Sabah ni, lokan memang bnyk....bg akak lebih sedap lala...tp tak boleh mkn bnyk, faham2 je la.