My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, August 10, 2011

Apple Tart


Salam ramadhan ke - 11 sume....baru jer n3 'Three Layer Cheesecake' tadi. Ida nk share apple tart yg ida buat beberapa hari lepas. Utk crust tu ida amik resepi crust yg ida buat Fruits Custard Tart lepas.Tart ni ida bawa ke maljlis iftar group kami Ahad lepas
Kesian kat kita kan......baru pandai nak upload pic besar2 kt blog. Lepas E-na, Lovely Kitchen bg tutorial, kita dh pandai upload pic besor2 dh.....tuuu dia, sampai jerawat batu pun leh nmpk ni. Apa2 pun kita suka tgk.
Sekali lagi mekasih byk2 ye na....saper yg masih tak tahu boleh la rujuk kt Lovely Kitchen k. FOC jer kata e-na heeeee



Resepi Tart Crust / Tart Shell
Resepi Azita Kitchen...tqvm
SumberK'Azlita, Masam Manis.... tqvm
Bahan-bahan : ( buat 1/2 dr adunan )
  • 170gm marjerin ( ida guna butter )
  • 50gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Pukul marjerin/butter dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.( ida canai leper dahulu, baru tekan kedlm acuan tart) Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.(utk crust ni ida bakar lebih kurang 12 minit jer sbb selepas letak topping kita akan bakar sekali lagi)
  6. Biar sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara sebelum digunakan
  7. Menurut k'ita,Masam Manis...utk mendapatkan doh yg baik, masukkan doh di dlm plastik bag dan simpan di dlm peti ais semalaman (ida letak dlm 1-2 jam, baru dibentuk)
  8. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
TOPPING ( resepi  Happy Cooking Time )
  • 1 biji epal besar / 2 biji kecil ( ida pakai epal merah )
  • 2  sd besar gula ( nk lebih manis boleh lebihkan )
  • 1 sdb madu
  • 1/2 sdb butter
  • 2 sdb tepung jagung....dibancuh dgn sedikit air
  • Sedikit mix dry fruits, walnut dan coklat chips
  • Sedikit serbuk kayu manis / cinnamon...optional, kalau tak suka bau dia tak perlu letak
  • 1/4 cwn air
CARA:
  • Masukkan gula, butter dan air ke dlm kuali...cairkan
  • Masukkan pula bancuhan t.jagung....kacau cepat supaya tdk b'ketul
  • Masukkan pula epal yg dihiris nipis serta madu...masak sampai agak2 dah kering.Tutup api.
  • Biar suam sedikit baru tuang ke atas crust tadi....ratakan dan tekan2 sedikit.
  • Taburkan mix fruits, walnut dan coklat chips.....akhir sekali sprinkle dgn sedikit serbuk cinnamon
  • Panaskan oven terlebih dahulu, bakar tart dlm suhu 170 C selama 15 minit.
  • Tunggu sejuk sedikit baru potong.


11 comments:

ijayuji said...

Salam kak ida!! apple tart! sedap tuuuuu, tp nak buat kena lepas2 puasa sbb skrg tgh angin nak buat kuih2 hihihi... tgk seslice tuu jer dah telan air liur, nak yg apple byk mesti sedap!

AI said...

- wahhhh...sedap nyerrr...mesti dah abis kan...

kzai said...

salam ida..sedap apple tart...sbb ada rasa masam2 apple tu..akak suka gak buat..tp kdg2 ttg kulit yg malas nk buat..keje nk cepat je...heheh..cantik pic..gambor dh besar dan clear..

tun_telani said...

sedapnyer!!! dh lama tun mkn apple pie/ tart.. mmg kene wat sendiri kalau nk mkn, kalau beli dh la mahal, pastu kdg2 xkene ngan selera, lg2 kalau dpt crust yg soggy. mmg tension.

Liza said...

Ida...rajinnya buat tat...pose ke idak ni...kuikuikui

Wanieyra said...

Salam

Tengok je dah tahu sedap.....belum try lagi

Umm Mymoonah said...

Wow! Scrumptitious looking tart, absolutely delicious.

Ucu Faridah said...

biar nampak cerawat (gambor) yg penting sodapppp...

nuwairani ismail said...

dulu rajin betol buat apple pie...sekrg mcm dah lama tak buat ni...teringat pulak ada 5 bijik epal duk tergolek2 dlm peti tu.

Ummi said...

Salam Ida, waaaahhh berbuka dengan apple tart, sedapnya...adeih terliuurr gituuu....urut2 dada akak tgk tart tu taauu...huhuu

kasihredha said...

sungguh lazat
lama tak makan apple tart