My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, August 23, 2011

Ikan Bakar Sumbat Sambal Ringkas

Salam ramadhan ke - 24 kepada semua umat Islam di serata dunia. Dah banyak hari tak ke udara....pejam celik2 dah masuk hari ke - 24 kita menjalani ibadah puasa. Putaran masa yang begitu pantas tanpa menunggu kita......yang harus kejar adalah kita.
Ida minta maaf byk2 sebab dah banyak hari tak update blog ni.....bukan sibuk buat kukis pun. Lately.......rasa cam tak sempat jer nak update. Bukak tenet pun kejap2 jer. Kunjung balas sebelum ni pun tak dapat dibuat semua...komen2 pun masih belum berjawab. Namun ida ucapkan terima kasih yg tidak terhingga di atas kunjungan semua
Ikan bakar sumbat sambal memang lauk kegemaran kami. Untuk kali ni, ida buat sambal dia secara ringkas sahaja.....dan kurang pedas, sesuai ukt anak2 ida makan juga. Bakar 2 ekor hari tu. Kadang2 ida letak juga serai dalam sambal tu....pun sedapppppp.
Resepi : Happy Cooking Time
Bahan-bahan :
  • 2 ekor ikan aji / lebih kurang ikan selar atau apa2 ikan yg sesuai
  • 3 biji cili merah....kali ni ida letak capsicum*
  • 4 biji cili padi.....kali ida letak 1/2 sdk serbuk cili*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 labu kecil bawang besar / 5 ulas bawang merah*
  • 1/2 inci halia*
  • Sebesar ibu jari belacan*
  • 1 sdk gula *
  • Garam secukupnya *
  • 1/2 biji tomato didadu
  • Sedikit air lemon/limau nipis
  • Daun kunyit/daun pisang untukbalut ikan.....ida guna daun kunyit yg ditanam sendiri, pakai pun jimat2 jer tu
Cara-cara:
  • Ikan dibersihkan dan dibelah belakang tanpa putus
  • Lumur ikan dengan sedikit serbuk kunyit dan sedikit sahaja garam
  • Kisar bahan bertanda *
  • Tambah tomato dadu dan perah air lemon ke dlm bahan kisar....kacau sebati
  • Sumbat sambal ke dalam belahan belakang ikan dan balut ikan dengan daun kunyit @ daun pisang.
  • Bakar ikan hingga masak. Ida bakar dgn dapur gas .......dapur gas kat Jepun agak special sikit. Ia telah disediakan satu ruang di bahagian bawah tengah utk bakar lauk-pauk.
  • Atau boleh bakar dengan menggunakan kuali leper non-stick yang di sapu sedikit minyak.

4 comments:

nuwairani ismail said...

dah lama nak buat...tapi xde cencaru kat cni...sedih betol la...kene kelik kelatam dulu...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Ida,nampak menyelerakn ikan bakar sumbat tue!.K.atie pon dh lama xupdate gak...makin penghujung Ramadhan,makin bz lak.hihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

isyyy menu ni iftar kali ni x bikin lagik....boley try nnt

AI said...

- ida masak semua nampak sedap...