My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, February 28, 2012

Kuih Ketayap / Kuih Gulung...kaler pink la pulak

ASSALAMUALAIKUM....dan SLM SEJAHTERA buat semua teman2, pengunjung2..
3 hari sepi aja kt sini.......nak BW pon lagi la tak sempat. Lately ida agak sibuk sedikit.....semalam ida pergi umah kawan ida Nina sbb dia pindah ke rumah lain semalam. Pergi tolong apa yang patut.....para jejaka pulak tolong angkat yg berat2. Alhamdulillah...segala urusan telah selesai dan dipermudahkan olehNya. Lepas settle sumer....biasala acara makan2 pulak. Memang makan semalam tak ingat la...tuan rumah buat nasi tomato, ida ambil alih masakkn ayam sambal tomatonya....kawan2 yg lain bawak bihun goreng, ada cucur udang, puding pun ada, ...


Nak nk cerita pasal kuih ketayap/kuih gulung ni pulak...kuih ni ida ada bawak sikit ke rumah kawan ida semalam. Inti tu sebenarnya ida buat utk kuih pau, pau yg tak sempat nk b'possing pun...inti ada lebih jadi ida buat lak kuih ketayap ni. Mula2 nk buat kulit kaler ijau, tapi mcm tak kena pulak, inti dh kaler ijau...last2 ida buat kulit dia kaler pink2 gitu. Buh sirap ros pekat dlm adunan tu..Wahh wangii....inti wangi pandan, kulit wangi sirap ros....mmg kena.
Kuih ketayap ni ida buat cam resepi yg ida buat sebelum ni jer, cuma ida pakai cwn, dulu pakai mug kecil.

RESEPI KUIH KETAYAP 
By ; Ida@Happy Cooking Time

INTI KELAPA PANDAN
Bahan-bahan:
  • 150 gm kelapa lembut(saya pakai kelapa kering je)
  • 1/2 cawan santan pekat dlm tin (jika menggunakan kelapa kering)
  • 3 cawan gula pasir @ seukup rasa
  • sedikit garam
  • 1 sk pandan emulco
  • Sedikit pewarna hijau
  • 1/4 cawan air @ secukupnya utk lembutkan kelapa kering
  • 2 helai daun pandan...disimpul

Cara-cara
Masak gula bersama air hingga hancur, tambah  santan, garam, pandan emulco, daun pandan..kacau

Masukkan bahan2 lain...kacau hingga pekat dan kelapa kering sedikit lembut
Biarkan sejuk.


KULIT KUIH KETAYAP

Bahan-bahan (kulit)
  • 2 cawan  tepung gandum
  • 3/4 cawan kecil susu segar atau boleh letak santan
  • 2 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sk gula
  • sedikit essen vanilla
  • sedikit pewarna sirap ros

Cara-cara:
  • Masukkan semua bahan ke dalam blender.Blend hingga sebati dan tapis
  • ATAU kacau di dalam bekas dgn whisker dgn pecahkan telur dulu, kacau sedikit dgn garfu, letak susu dan tepung kacau. Selepas tu baru tambah bahan2 lain dan air sedikit demi sedikit.
  • Panaskan kuali leper non-stick,sapu sedikit minyak.
  • Ambil adunan menggunakan senduk kecil,tuang di tengah kuali kemudian ratakan nipis bulat menggunakan bawah senduk tersebut...agak-agak la ye saiznye
  • Ulangi langkah tersebut hingga habis.
......sambil buat kulit,boleh terus masukkan inti kelapa dalam kulit yang sudah masak & gulung kemas-kemas.SELAMAT MENCUBA

16 comments:

Gee® said...

waaaa...cedapnya feminin kuih ketayap... nak 2 ketoi...

Melly Octaviana said...

cute kue ketayap nya, so girly.. kalo kami sebut nya kue dadar gulung.. ;)

Anna Qawina said...

aslmkm...tumpang makan pagi dgn kuih..hehe

anymz said...

amboiiiii,ayunya kuih ketayap ni..sopan je dgn kaler pink tu.hehe

rahel said...

Waw...cantek kaler kuih ketayap ni...pink n hijo tu...

izahdaut said...

cantiknya kak.. saya suke juga letak susu segar or santan sebab lembuttt je kulit tu kan

Liza said...

salam ida...lembut jer kaler kuih tu, sayang pulak nk mkn...hihihihhi

nuwairani ismail said...

hamboi2....meriahnya kaler ketayap tu...siap inti kaler hijo pulak!

tun_telani said...

cantikknyer!! suka kaler pink. lg naik seri pinknyer sbb ada inti kaler hijau.

Kamalia said...

cantinya kak ida..pinku lagi tuh..hehe

Qasey Honey said...

alahai comeiiinya kuih ketayap tu...
pink2 lagi...suka pulak tgknya...
bleh la nm mcubanya nti...

IeRA said...

cantiknya!!!!

mama sara nur said...

assalam ida
sesangatlah suke ketayap ida ni, sweet dgn kaler pink dan inti hijau
selalukan jumpa kaler hijau he he tp kalu balk kg akak mengendeng gak kat mak suh wat ketayap ni he he selalunya mak wat putih la kan, berebut-rebut dgn adik2 kuih ni masa dulu2 he he

NoorMasri said...

slm Ida...ayu nya kuih gulung tu...kaler pink lagik....

Ida.....eeeee..akak tak sangka blog akak direview dlm jelita....nasib baik Ida bgtau...klu idak...tak perasan pun akak..dah le lama tak update blog tu hehehe

Anonymous said...

Hello! I simply would like to give an enormous thumbs up for the great information you have got here on
this post. I shall be coming again to your blog for extra soon.


Also visit my page :: seo tips for flash websites

Anonymous said...

Whats up! I just wish to give an enormous thumbs up for the nice information you have got here on this post.

I can be coming again to your weblog for extra soon.


Also visit my web blog; seoul korean restaurant biloxi menu