Assalamualaikum.......slm di hari Jumaat yg mulia....semoga kita semua sentiasa mendapat keberkatan, dimurahkan rezeki oleh Allah s.w.t.
Quick n3....menu ni dh berkurun buat, hari ni baru sempat ida share kt sini.
Kuey Teow Kantonis
Resepi asal : Yee Mee Kantonis ( ida tukar kpd kuey teow ) kalau nk buat yee mee boleh rujuk kt link atas ye
Bahan-bahan - Kuey teow secukupnya ( ida guna yg kering, so ida rebus hingga sedikit lembut & toskan....selepas tu ida siram dgn air paip supaya ia tidak melekat )
* Jika menggunakan kuey teow yg basah.....celur seketika - 200 gm udang basah ~ kopek kulit
- 250 gm isi ayam ~ dihiris
- 3 keping fish cake ~ hiris(ida letak tauhu goreng jer)
- 5 ulas bwg putih ~ diketuk lalu dicincang halus
- 1 cm halia muda ~ hiris halus memanjang
- 1/4 labu bawang besar..dadu ( ida tambah )
- 2 pokok sawi ~ ida letak kobis panjang
- ½ cawan tepung jagung ~ bancuh dengan sedikit air
- 4 biji telur
- 2 sudu besar minyak bijan ( ida letak 1 sb jer )
- 2 sudu besar minyak masak @ secukupnya
- garam secukup rasa
- 1 sk gula.... ida tambah
- lada sulah secukupnya ( ida letak 1 sk )
- Sedikit serbuk lada hitam utk tabur...ida tambah
- 1 cawan air rebusan ayam ( ida ganti dgn 1 sk serbuk pati ayam )
- 2 biji cili hijau / cili jeruk secukupnya ( ida tak buat )
- air secukupnya untuk mendapatkan kuahnya. (agak2 je ni.. tak sukat pun.. tengok pekat kuah yg kita nak)
Cara membuatnya
- Panaskan 2 sudu minyak biasa & 1 sudu minyak bijan dlm kuali.Tumiskan bawang putih, halia hingga agak garing ( jgn sampai jd coklat tua) dan masukkan pula bwg besar...tumis seketika.
- Masukkan isi ayam & sedikit air dan garam dulu....msk seketika. Masukkan air secukupnya dan serbuk pati ayam.
- Masukkan air tepung jagung, lada sulah dan gula, garam secukup rasa sambil dikacau2 agar tepung tak bergentel. Biarkan mendidih.
- Masukkan tauhu, sayuran2 tadi dan udang...biar seketika hingga sayur sedikit layu. Kalau rasa kuah terlalu pekat boleh tambah air lagi. Biar mendidih.
- Akhir sekali masukkan telur dan dikacau2 sedikit.Tuang kuah ke atas kuey teow yg dicelur/rebus tadi lalu taburkan dengan cili jeruk atau cili hijau( ida tak der ), daun sup/daun bawang/bawang goreng, serbuk lada hitam dan nikmati hidangan ini panas2.
|
Oishiiii katta !!!
17 comments:
sedapnye..boleh cube ni kak ida..
as-salam
wow! terliurnya..
salam ida...akak mmg suka mkn kuetiaw ni, ala2 menu diet kan, tp kenyang....hihihihhi
kak ida....
nakk sepinggang..he3
ehhhh..silapp taip...
sepinggan yerkk.....
badan tengah x berapa sedap ni kalau dapat kuey teow ida ni mau baik...
Sedapnya kalau dapat sepinggan ni...:)
aduhai mmg nampak sedaaaaap sangat tu kak ida. geram .. kalau dapat sepinggan alangkah bahagianya. hehe
Pernah buat sekali. Not bad tapi hubby kurenggg sikit.
salam kak ida...nampak sedap laa... gambo pun makin cantik... tengok kue tiaw kantonis ni teringat zaman keje dulu..kue tiaw kantonis ni mmg signature dish chef sy..setiap kali entertain guest, mmg x putus2 introduce diowang dengan KTC ni..sebulan sekali belanja staff pun mesti dowang request KTC.... :) rindunya saat2 tu... ^__^
sedapnya...terliur tgk...mitak sepinggan...hehehe
Salam Kak Idah..ni salah satu menu kegemaran my family..tapi klu kat Sabah kena panggil Wattan Hor..memang sedap sangat.
kuay teow kantonis 6 pinggan!!!!
hehehe
wahhh kuey teow pulakk...berbunyi dah perut ni..menanti2 entry cheese cake kak ida yang mabeles tu hehe
my paverat nih,,.nyum2..
site officiel réplique gucci Obtenir plus d'informations répliques de sacs à main gucci plus d'astuces utiles Dolabuy Loewe
hermes sale online
hermes birkin outlet
off white
golden goose sneakers outlet
golden goose outlet
supreme new york
Post a Comment