My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, October 23, 2011

Roti goreng tempura inti sambal bilis

Salam kembali........salam ceria selalu, n3 hari ni ida pilih menu yang  simple2 aja. Ni pun kutip gambar menu yg simple jer dulu , pic menu2 lain  terpaksa ida simpan dulu sbb masa dan keadaan tidak mengizinkan utk masukkan semua n3....rasanya dah berkepuk gambar2 dlm simpanan ida ni...adoiiii. Berblogging hanya sampingan ida sahaja........jika ada luang ida masukkan n3, sbb yang wajib dan penting harus ida dahulukan. Ida minta maaf banyak2 jika pengunjung yg dgt ke sini tgk blog ni jarang2 ada update terkininya.
Anyway.....sejuta penghargaan dan terima kasih kpd kawan2 dan pengunjung semua yg sudi ke HCT.
Roti kalau dh dekat2 exp datenyer.....kalau buat cam gini confirm licin. Kebetulan masa hari tu, ada sambal ikan bilis lebihan nasi lemak dan ada sebungkus roti yg dh dekat tarikh luputnya. Ida goreng cam gini, licin selepas tu. idea ni pun rasanya dtg dari kawan2 blogger jugak, ida dah tak ingat, pernah terpandang lama dah,....tapi roti tu celup tepung biasa la, ida nk senang, ida celup bancuhan tepung tempura ni, lagipun tepung tempura ni ranggup. Mekasih2 byk2 kpd yg memberi idea.
Selain daripada inti sambal bilis,  boleh juga letak inti sambal sardin, kaya, jem dan apa2 yg sesuai la. Senangkan, just bancuh tepung tempura, celup roti yg diletak inti dan kemudian goreng dlm minyak panas. Tepung tempura dah mmg ranggup, roti dah mmg lembut so sgt sesuai....ranggup diluar,lembut di dalam.



Ok la jom layan resepinya.......
Bahan-bahan :

  • 6 keping roti
  • 1 cawan tepung tempura.....contoh tepung tempura yg ida guna tgk SINI
  • 3/4 cawan air utk bancuh tepung
  • Sedikit garam
  • Sedikit gula / 1/4 sk
  • Minyak utk menggoreng
Inti :
  • Kali ni ida letak sambal ikan bilis
Cara-cara;
  • Panaskan minyak masak
  • Roti dibuang bahagian keras tepinya
  • Bancuh tepung tempura bersama air, sedikit garam dan 1/4 sk gula
  • Sapu rata sekeping roti dgn sambal ikan bilis, ambil sekeping lagi tutup atas*
  • Ulangi langkah * utk 4 keping roti yang lain
  • Potong setiap roti yg disapu inti tadi kpd 8......nk potong besar sikit pun boleh
  • Celup satu2 ke dlm bancuhan tepung tempura dan goreng hingga garing.

13 comments:

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum ida...
nani datang nak tengok menu baru... sedap kan roti sambal ni.. kat umah nani pun kadang2 wat roti sardin gulung celup tepung.. memang anak2 suka.. kalau nak wat kena beli roti baru.. sbb roti kat umah ni laku.. cepat je abis sblm tarikhnya.. so kalau wat apa2.. kena beli double.. sbb anak2 pun suka makan roti boh susu.. mmmm maknye pun skali.. ngeh2..

ady said...

as-salam
wahhh!!! sedapnye resepi baru....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Bagus idea guna roti potong ni
Selalu buang jer syggggg
Lepas ni boley try sbb super la senang nk bikin ngeee

Nuridah said...

Assalamualaikum Ida,

good idea,boleh kak nur buat sarapan utk anak bujang akak tapi filling akak tukar sardin...hehe...dorang nie suka inti sardin...pasti laju nanti mkn....thks Ida for the recipe.

cik cek said...

Simple dan sedap....cepat dimasak sedap dimakan...:D

Liza said...

Salam Ida...mst anak2 liza suka roti cmni..nk membuatnya pun senang, kan..

lina_pg said...

assalam Ida..sedap tuuu nmpk rangup jer kat luar..pasti memikat seisi keluarga

Sue @ Nenie said...

Salam..Kak Ida..wahhhh bite size....comel-comel

cida said...

sedap wat bekfes ni .... goreng mcm ni x de la serap minyak kan...

quinnie said...

memang betulcakap akak tu...roti kalau masak cam gini memang laju je habis...hehehhe

Amie said...

ha... menu begini memang tak boleh duduk diam lama-lama atas pinggan... nampak pun dah tau betapa sedapnya roti goreng tempura inti sambal bilis tu....

Asmara said...

lapar pulak dah petang2 ni tengok, rasa cam nak gi beli ngan kak ida je. 'kak nak roti goreng sambal 200yen boleh?' hahah..

nuwairani ismail said...

idea yang bagus ni..kalau buat rangup, makan panas2 memang cepat habis.