My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, October 24, 2011

Resepi ' Death by Chocolate Cake'... kek anpanman hari tu

Salam kembali......baru teringat resepi kek birthday anak ida hari tu belum lagi ida update resepi kt sini. Death by Chocolate Cake.....resepi amik kt MyR by mrsdayat. TQVM di atas resepi kek yg sgt enak ini.

Anpanman atas permintaan birthday girl ari tu.....nak tengok N3 birthday anak ida Ain dgn kek anpanman ni boleh klik SINI


Walaupun ida tak potong tgh kek dan tak letak krim coklat dlmnya, namun ia masih tetap sedap sgt.......boleh death spt namanya.

Resepi Death by Chocolate Cake

Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 2 cwn gula (kisar)....ida guna gula dh halus jadi ida tak kisar
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache** ida tak buat ganache ni sbb tak der golden syrup
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup

##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream ( 200 mls )
  • ida tambah 2 sb serbuk koko sbb tak letak cooking coklat cair dlmnya
  • 3 sb gula
  • 1/4 sk garam
Coklat ganache yg ida buat :  Jika nak sapu seluruh kek, kena lebihkan sukatan bawah ni
  • 170 gm chocolate cubes ....ida tak der cooking chocolate
  • 40 mls whipping cream
  • 60 mls susu segar
  • 1/2 sb butter/marjerin

Cara-cara


  • tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  • pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  • masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  • masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  • last skali masukkan air panas..kacau sebati
  • bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. buleh juga kukus selama lebih kurang 1 jam

**utk ganache**ida tak buat yg ni
  • dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream 
  • bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc, kacau sebati 
  • tambahkan golden syrup
  • ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sejuk

Cara chocolate ganache yg ida buat dari bahan atas:
  • Panaskan susu dan whipping cream secara double boiler lebih kurang 3 -4 minit
  • masukkan coklat..biar sekejap dlm 3 minit  baru kacau, tutup api, masukkan butter kacau sebati.
  • Sedia utk dihias pd kek
  1. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati...ida tak buat cara yg ni

Cara whipping cream ida buat:
  • Pukul bhn whipped cream hingga pekat....jgn terlalu pekat
Cara hias :

  1. kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit...ida tak lapis whipped cream dlm kek
  2. ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit. Coklat ganache ida tak sapu seluruh kek, ida sapu tepi jer
  3. Ida hias/deco seterusnya seperti kat atas

17 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ayu pow pening nak buat sendiri kek or beli jer nanty....my lil hero request nak densha plak...fengsan nak buat....ngeeee....oishii sou kek tue kak

Lieya said...

Waaaaa... nampak sangat sedapppp.... singgah sini ye...

JaSSNaNi said...

ida, hari tu dah nampak kek.. pagi semalam dok bersembang ngan asben nani.. nak bawa ape la gi umah adik dia sabtu ni... sbb adik dia wat majlis besday anak pertama diorang yg pertama.. so ingat2 dlm pale otak nak wat kek cam ida buat.. tapi sure lah diorang ade lagi besarrr punya kek nanti kan.. tapi masih tercari2 kek apa yg nani nak wat.. sama ade muffin yg di lukis anapanman ni ke.. sbb comel sangat.. nak tunggu besday anak2 another 2 months... so dah gatal sangat tangan ni.. eheheh.. nanti nani nak save resepi kek ni ye... nak simpan dlm folder, kalau senang2 nak wat gak rupa anapanman ni.. comellllll giler...

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ida... DBCC ni memang sedap.. Ita pun suka.. Lawa je kek akak ni.. Geram tgk

tun_telani said...

sedap sgt sampai nk pengsan bila makan ye.. tgk bahan2 pun dh tau mesti sedap kek ni. lagi laa, tun ni pencinta coklat.

ady said...

as-salam
nmpk sedap dan cantik kek death chocolate tu...

cik cek said...

Comeynya deco kek ni...tgk tajuk...fuyoooo...takutnya....bila rasa...jatuh cinta jadinya kan..kan..kan...:D

Yati said...

ida...cantiknya kek awak....sedap pulak nampak...tambah pulak dengan gambar yang mabeles...waduh...jelesnya...bila la nak pandai baking2 mcm org lain.....huhu

Liza said...

kek yg sedap dan deco yg cantik..mmg gabungan yg serasi...walllaaa

nuwairani ismail said...

nani tak pernah try lagi kek ni...nampak teksturnya moist betol...

kasihredha said...

idaaa...sungguh sedapppp...terliur habis nih

Ketuhar Panas Yatie said...

Terima kasih kerana org jauh sudi singgah di dapur KPY. Sedap2 semuanya...

quinnie said...

kak ida..saya pun suka kek ni..tambah2 tang topping dia tu..best rasa cam topping kat kedai...hehhehe

hazila said...

Salam singgah kembali. Kreatif betul....

MOKCIK AZWA said...

fuyooo..tu dia tajuk dia nooo...death by choc cake katanya... mesti sedap giler nie kan... lepas ni kena cari kek coklat la pulaks hehehe

kzai said...

salam ida..mmg sgh menawan kek utk anak dara ni..yumyumm

Azizah said...

salam
Kak Ida,
Nak tanya. Serbuk koko apa yg halal di Jepun?