My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, October 10, 2011

Princess Cake for Sara's Birthday

Kakak Sara request kek princess kaler yellow utk b'day dia smlm......dgn malas2 dan sibuk ummi dia siapkan juga kek ni semalam. Happy birthday my dear girl.....we love u so much..semoga kakak jadi anak yang baik, soleh, bijak pandai, taat dan kenang jasa pada kedua ibubapa......amin
Dah seminggu ida tak update blog, lately rasanya sangat sibukk.....last week salah satu yg sibuknya kena siapkan deco dua kek yg kwn2 ida tempah, satu 'kek anpanman' & satu 'kek graduation/scroll cake'
Kepada semua kawan2 dan pengunjung ke sini, ida ucapkan jutaan terima kasih....kpd yg sudi tinggalkan sweet komen pada n3 sebelum, ida amat hargainya. Ida minta maaf banyak2 sebab tak sempat nk jawap satu persatu komen2 tersebut...ida ucapkan terima kasih yg tdk terhingga kpd semua.
Kek princess yg comot2 jer ni....hu..hu
Acara potong kek ngan adik2 jer....cuma kebetulan kawan baik Sara 'Vika'yg berbaju kaler merah  tu dtg rumah, so ida suruh dia join sekali. Vika dan family akan berangkat pulang ke Indonesia esok 12.10.2011. Bapa Vika sudah tamat pengajian beliau di sini( Jepun )
haippp...saper punya b'day ni....sume pakat tiup lilin la pulak



Skirt princess terpaksa diselak dah..he..he..princess agak seksi sikit time ni..Lapisan kek yg tdk sekata ni...ada tebal,ada nipis hu..hu
Ini kali ke-4 ida deco kek princess....nk tengok deco comot2 juga sebelum ni boleh klik SINI atau SANA
Next week b'day ain pulak, dia dah siap request kek anpanman.....kena buat kek lagi la ummi.


Sumber resepi kek sponge : K'Jun( Cup Cake Kasih..resepi asal kek Berkastard Pic )...thanks a lot ye kak

Kek Sponge

Bahan-bahan :

  • 5 biji telur
  • 150 gm gula kastor
  • 120 gm tepung gandum
  • 10 gm ovalette
  • 80 gm mentega cair.....kali ni ida letak minyak sayuran/tumbuhan
  • Ida tambah 1/2 sd teh garam
Cara-cara:

  • Masukkan gula & telur ke dlm mangkuk. Pukul kembang & ringan
  • Tambahkan tepung sedikit2...ida ayak tepung ke dlm adunan telur...masukkn juga garam
  • Masukkan pula ovalette, baru adun sebati/pukul sehingga kembang dan gebu...adunan nmpk putih
  • Masukkan butter cair( ida letak minyak )....kacau sebati dgn spatula
  • Bahagikan adunan kepada3 atau 4 bahagian ( kuantiti ikut saiz bekas2/loyang2 pembakar yg digunakan ye ).....ida bakar dlm 4 bekas yg berlainan bentuk, sorry, pic bekas lupa nk snap.
  • Letak pewarna makanan pilihan setiap bahagian
  • Bakar di dlm oven yg dipanaskan terlebih dahulu. Bakar satu persatu, Ida bakar dlm suhu 180  selama lebih kurang 30-40 minit . Masa membakar adalah mengikut ketebalan kek. Jika adunan kek agak nipis, kena kurangkan masa mebakar..
  • Setelah kek masak, biar sejuk sedikit....potong kek kpd saiz lapisan yg sesuai utk disapu krim.
  • Susun setiap lapisan kek sambil disapu krim setiap lapisan dari saiz besar di bawah hingga saiz kecil di atas.
  • Bentukkan dan potong dgn pisau jika ada  bentuk yg tdk sekata utk mendapat bentuk  seperti skirt labuh
  • Sapu keseluruhan skirt princess ( lapisan kek yg disusun tadi ) dgn whipping krim
  • Cara Ida meletak patung pada kek.....ida buang sebelah kaki patung, dgn menggunakan sebelah kaki jer, cucuk patung di tgh atas skirt tadi. ATAU balutkan dahulu kaki patung dgn plastic wrap baru cucuk pada kek.
  • Kemudian hias seterusnya dgn butter cream ikut kreativiti masing2.

Hiasan (ida buat 2 jenis, whipping cream dan butter krim sbb tak suka sgt mkn butter cream )

Bahan krim orange( whipping cream )....utk  sapuan pada lapisan kek dan sebagai base pada skirt princess
Sumber : Happy Cooking Time
  • 400 mls whipping krim..
  •  5 sd bsr gula halus atau boleh juga letak gula aising
  • 1/4 sd teh garam
  • 2 sb orange sunquick pekat
  • Sedikit pewarna kuning
Cara:
  • Di dalam bekas, campurkan whipping cream, garam  dan gula......pukul seketika dlm 1 minit
  • Masukkan pewarna kuning dan oren sunquick.....pukul hingga sedikit pekat, tak perlu pukul lama sbb apabila diletak jus orange ni , krim cepat pekat setelah dipukul.
psst:Jika cream terpekat sangat, letak beberapa sudu susu  segar dan putar.

Butter cream( ida guna utk buat corak2 pada skirt princess )
Sumber : Juwita
Sumber asal : damira fotopages

Bahan-bahan:
  • 200 gm butter
  • 150 gm gula aising
  • 1/2 sk essen vanilla
  • Pewarna pilihan
Cara:
  • Campurkan semua bahan
  • Pukul hingga kembang,  putih dan gebu
  • Bahagikan dan letak pewarna pilihan(ida warnakan oren dan putih shj)
  • Sedia digunakan utk dihias pada kek
  • Butter cream yg tdk habis digunakan boleh disimpan di dlm peti sejuk dlm bekas yg bertutup.
Bahan hiasan lain:
  • Manik warna-warni
  • Lilin No.8
  • Kepingan coklat bertulis 'Happy Birthday'


Kalau nak tgk contoh ....boleh klik kt video ni, video yg sama cam Ita letak kt blog dia sebagai salah satu sumber rujukan



20 comments:

Liza said...

happy Birthday Sara...sama baya dgn anak auntie no 3..cantik betul la kek barbie tu..mst sayang Sara nak makan kan...hihihi

kasihredha said...

happy birthday Sara
bestnya jadi sara..sure akan mjadi kenang2an buat sara sebab dapat kek cantik buatan ummi pulak tu.

tun_telani said...

waaaahhhhhhhh.. cantiknyer!!! jeles laa tun nengok kak ida nyer kek. tun mmg keras tnagan, x reti nk deco cantik2 nih.

Asmara said...

hwaa.. cam nak kene buat jugak weekend ni. ahaha.. besdey anak dara tu sbtu nih. haritu tengok kat blog ita dia dah teringin. mama dah la keras tangan. ngee..

MOKCIK AZWA said...

Happy birthday to Sara..aminkan doa Ida..

kek ini sungguh comel sekali..rajin betul Ida buat..

Mamasya said...

Happy bday Sara! tentu Sara happykan kek barbie yg ummi Sara buat cantik....

Ummi said...

Salam Ida...waaaahhh cantik cute tul kek barbie tuuu..ngalahkan yg kedai lagik...senang kan anak2 mintak, mamanya dah boleh deko cantik camtu...bertuah la anak2 dpt mama cam Ida...hehe, puashati wat sendiri apapun kaann.. :)

Sue @ Nenie said...

Happy Birthday Sara.....Cutenya cake dia...

nuwairani ismail said...

cantik la kak ida!! macam jual kat kedai pulak...pandai kak ida deco2...nani memang keras tangan. xde bakat nak menconteng2 kek ni.

Juwita Jamaludin said...

Kak ida.. Cantik keknya.. Happy birthday to sara moga jadi anak yg solehah

Ucu Faridah said...

cantikkknye..seksa la pulak bila kain terselak..(hi..hi..hi..gurau je)
happy birthday sara...auntie doakan sara selalu membahagiakan umi n ayah..

ucu dulu masa kecik2 selalu angan2 dpt princess cake mcm ni ..tp bila dah pandai buat kek malulah pulak nk buat utk diri sendiri...nanti lah nk buatkan utk anak dara ucu ni tapi mahu ke dia..?

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Happy b-day to b-day girl and congrat to mummy yang buat kek yang cantik tu.Mmang cantik ida.

Acik Erna said...

Happy birthday sara..
dan untuk mama sara..pandai ida deko kek princess..cantik..

sabar kagawa japan said...

otanjouybi oemdetou sara chan...
wow pndi akak mendeco ye..kalo harus hancur kek itu hahaha

Nieza said...

wahh cantiknya kek kak ida..memang cun abisla...btw, Happy birthday sara!..semoga membesar menjadi anak yg baik:)

ady said...

as-salam
happy besday to sara..cantiklah cake princess tu..tergoda....

quinnie said...

happy b'day sara...wah seronokla dia dpt kek princess....akak b'day anak akak ni sama dgn b'day kawan saya..dulukan saya adimire sgt kat budak lelaki ni..hahhahaha..

Diana @ Melley Mey said...

ida cayang... cantiknya kek nie ... apa plak comot... sgt cantik tau....

n Happy Birthday buat Sara...moga menjadi kebanggaan mama n papa sara yer... berjaya dalam hidup d dunia dan akhirat... Amin..

Naz / Nadz COSK said...

Happy birthday Sara..
Mak aiiii.. Cantiknya kek yg ida buat.. naz pun pernah tgk video cara buat kek barbie ni tp tak berani lg nak buat..hehehe..tak confident.. Tahniah ida..

Ida,Japan said...

slm sume....rasanya ida tak dpt balas komen2 kwn2 ni satu persatu...tapi apa2 pun ida ucapkan bebanyak terima kasih dia atas kunjungan dan ucapan yg telah diberikan kpd Sara..sayang sume mmuahhhh...