My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Thursday, October 20, 2011

Apam Dot Dot

Assalamualaikum dan salam sejahtera........apam dot-dot pertama........
Resepi pernah tengok kat SINI asalnya, dah berkurun nak buat versi dot-dot tak terbuat-buat............dah ramai yang buat kan.kan. Apa2 pun mekasih banyak2 kepada penyumbang resepi dan sumber resepi apam ni. Sedap apam ni.
Pernah buat apam comel.....berkerut sbb tak pakai telur dari peti ais
Yang ni kira jadi ok la kan.....masih ada jerawat2 yg hinggap hu..hu
 Izinkan ida share resepi kat sini pulak

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus - ida letak 200 gm
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)...ida pakai jem blueberry
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang/ida pakai acuan silicon
  5. Picitkan blueberry filling / letak jem secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
Pesanan : Kukus dgn menggunakan api sederhana sahaja dan jgn buka penutup kukusan sms mengukus


Pesanan lagi dari Ida....sejuta penghargaan kpd pengunjung dan kawan2 yg masih sudi ke sini dan meninggalkan komen2 yg manis




18 comments:

Asmara said...

cantik! kite jugak yg belum buat. :D
*kak ida mesti peminat drama2 melayu, lagu2 yg didgr byk dr drama2 kan. hehe..

liemaopurut a.k.a ana said...

apam polkadot ni menarik kalo kite pandai match kan kaler....suka la kaler purple ngan pink...insyaallah, next week nak buat apam polkadot lagk

yatie chomeyl said...

kak ida kukus tu bubuh dlm bekas kecik2 ko? ti buat jd kepek2 sbb terhimpit..x bentuk muffin sgt.

Ida,Japan said...

As...setengah2 drama jer as, yg kira best2 jer k'ida follow...


liemopurut.....ida pun suka match kaler ni, cantikkk

Ida,Japan said...

tie..k'ida kukus dlm acuan lembik silicon tu jer....jgn rapat2 sgt tie, acuan silicon kt kedai 100yen yg org buh dlm bento tuuu

Anna Qawina said...

alaallalaa...comelnya apam ni..kita jugak tak terbuat...takut tak jadi pun ya..mintak 4 ketul, nak macam2 kaler yer,,hehe

cik cek said...

Cantik...comey...cute....geram tgk kaler maler apam ni....makan confirm tak cukup sebijik kan...:D

Ucu Faridah said...

mari kita buat dot..dot...
mesti anak2 ida suka..comel2

quinnie said...

comelnya apam..dah macam telor burung pulak bila akak letak dlm bekas tu...hehhehe..

nuwairani ismail said...

dah cukup comel la tu kak ida...nani x pnah try buat ni...

kasihredha said...

comey je ida
sekali ngap je ni... :)

Sue @ Nenie said...

Salam..amboihhhh canteknya kejadian Apam kak Ida ni...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Ida..
Ala..laaaa.. Tomei2nye apam dot2 ida ni.. Cantik rupanya kaler biru ni bila dibuat kuih ye..

Acik Erna said...

Ida..dah sampai kesana jugak apam polka dot ni ye..akak je belum cuba lagi..

Nuridah said...

Assalamualaikum Ida,

lama kak Nur tk singgah sini..sihat ke? Kak Nur suka apam..tk kira lah apam apa pun tapi mesti yg boleh mkn ngan kelapa...pasti akak ulang2 lagi...hehe.

Cantik2 apam yg Ida buat tu...rasa akak mcm nk cekup bawa lari....haha.

Juwita Jamaludin said...

Salam kak.. ita pernah buat apam dot2 mula buat tak berjerawat licin je.. bila buat versi ladybird resepi lain rasanya.. jadi jerawat2 cama ni.. huhuhu.. tapi lawa dot2 akak ni..

Noorul0206 said...

kak... kita nak cuba la malam ni... nnt kita kredit kat akak ye (kalau jadi) hehehehhe
http://jemarimanis0206.blogspot.com/

pinky ani said...

sedaap..giler ni...thks