My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, July 27, 2010

Garlic Bread with Mushroom Soup

Ini lah menu makan malam tadi.....tekak org puteh la pulak..ala-ala d'pizza hurt gitu..ahaks.Bila makan ni..leh la terbayang sikit dok makan kat dalam Pizza Hurt tu...uhuhhhhu.....rindunyer mkn kat situ. Nak uat cammana.....


Siang tadi gi shopping sikit.....bila terpandang roti Perancis ni@France Bread kat kedai,terfikir kalau buat roti garlic cicah sup cendawan sedap jugak....leh la jamu en.asben sekali bila di balik dari campus.Almaklum la..dia dah tak nak makan nasi malam-malam.Boleh ke kurus tu..sysssss.Jom tengok cara simple ida buat garlic bread ni..Pesanan... sediakan sup cendawan terlebih dahulu,baru bakar roti...roti garlic sedap dimakan panas-panas.
Garlic Bread
Bahan-bahan:
  • 1 batang roti Perancis
  • 40 - 50 gm butter....dalam suhu bilik
  • 3 ulas bawang putih
  • Sedikit garam...jika mahu tambah sikit
  • Oregano

Cara-cara:

  • Cincang halus bawang putih/kisar separuh hancur
  • Ambil butter,campurkan dengan bawang putih tadi,sedikit sangat garam jika mau & oregano
  • Gaul sebati.
  • Potong roti Perancis bulat-bulat,kemudian sapu dengan garlic butter yang telah siap tadi.
  • Panaskan kuali non-stick.
  • Bakar sehingga kekuningan bahagian yang disapu dengan garlic butter.Balikkan...bakar sekejap lagi.
  • Sedia di makan bersama sup cendawan.


Meh kita tengok cara sempoi buat sup cendawan...
Sup Cendawan
Bahan-bahan:( Untuk 2 - 3 orang )
  • 30 gm butter
  • 3 ulas bawang putih....dikisar halus
  • 2 sd besar tepung gandum
  • 1 sd teh serbuk pati ayam
  • 1/2 sd teh serbuk lada sulah
  • 1/4 sd teh serbuk lada hitam
  • 1 sd teh gula
  • Garam secukup rasa
  • 100 mls susu segar
  • 500 mls air
  • 1/2 cawan cendawan yang dicincang halus....boleh pakai cendawan butang dalam tin....ida pakai cendawan bulat hitam kecil2...kat Jepun banyak cendawan jenis ni.
  • 1 sd teh air perahan lemon/limau nipis
  • Sedikit oregano

Cara-cara:
  • Panaskan butter hingga cair,kemudian tumiskan bawang putih hingga kekuningan.
  • Masukkan tepung gandum tak perlu bancuh ngan air.Kacau seketika...masukkan susu segar...kacau menggunakan whisker tangan sehingga tepung gandum tidak berketul.Masukkan air sedikit-sedikit sambil kacau agar ia tidak berketul.
  • Kemudian baru masukkan bahan yang lain.
  • Masak dengan api yang perlahan sahaja.
  • Kacau sehingga sedikit pekat.Jika terpekat,boleh tambah dengan sedikit air panas lagi...kacau seketika.
  • Sesudah cukup rasa,boleh la tutup api.Baru sediakan roti garlic pula.


1 comments:

Lyza said...

Slm ida..selamat pagii. Sedapnya tgk garlic bread & mushroom soup tue..mkn panas2...perkhhhhh...yum3x