My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, December 18, 2011

Banana Upside Down Cake

Salam buat semua......hari2 yang semakin sibuk, siang2 ida rasa memang suntuk sangat masa yang ada....dah 2, 3 hari tak sempat update blog. Malam2 pulak cepat sangat mata ni nak lelap......musim sejuk memang mcm ni la....siang pendek, malam pulak panjang. Pukul 5 petang dah nak gelap tanah.........awal2 malam dah nak tarik selimut tebal.
Malam ni ida gagahkan diri juga utk update satu menu secara pantas, tak boleh lama2 dok depan pc ni, cuaca sgt sejukkk tangan pun rasa cam nak beku rasanya....kalau diperam lama2 pic2 ni nanti berkepuk pulak. Yang dalam album pun masih byk lagi lum sempat update...huhuu
Resepi kek ni ida terpandang kt dapur K'wan ( resepi citarasawan ) baru2 ni. Terpaut di hati untuk mencuba kelainan kek pisang. Selalunya ida buat versi biasa dan topping crumble.

Kalau buat apa2 versi pun kek pisang....kejap jer licin. Kami memang suka makan kek pisang. Masa kat M'sia, selalu beli aja.....bila dah merantau ni, terpaksa la buat sendiri.......rupa2nya yang buat sendiri rasa lebih sedap dan fresh...betul tak? Ok la......tak mau lama2 jom kita semak resepi. Memang tak dinafikan tentang kesedapan & kegebuan pada kek ini....mekasih banyak2 ye k'wan...izinkan ida share resepi kat sini pulak ya.

Resepi : Resepi Citaraswan
Banana Upside Down Cake

Karamel
  • 100gm gula pasir
  • 6 pisang berangan ranum (di belah 2)
Adunan Kek
  • 160gm tepung gandum
  • 60gm tepung jagung
  • 2 biji pisang di lecek halus
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh baking soda
  • 3 biji telur (asingkan putih telur)
  • 50ml minyak masak / mentega cair
  • 40ml air
  • 1/4 sudu teh garam
  • 140gm gula kaster
  • 125ml susu cair ......ida guna susu segar jer

Loyang 8"

Cara-cara :
Karamel :
Masukkan gula ke dalam loyang dan cairkan hingga gula perang. Goyangkan karamel kiri dan kanan loyang tanpa mengacaunya sehingga rata. Biarkan sejuk. Kemudian gris tepi loyang dengan mentega atau minyak. Susun hirisan pisang di atasnya rapat-rapat.

Adunan Kek :
  • Pukul putih telur dan garam hingga kental dan bertanduk. Ketepikan.
  • Ayak tepung gandum, tepung jagung, baking soda dan baking powder. Ketepikan.
  • Satukan kuning telur, air dan minyak masak, pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan putih. Perlahankan mixer, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu cair hingga rata dan sebati.
  • Masukkan pisang lecek, gaul rata. Kemudian kaup balikkan dengan adunan putih telur hingga sebati.
  • Tuang ke dalam loyang berisi karamel dan bakar di dalam oven yang di panaskan terlebih dahulu selama 45 minit pada suhu 180C.
  • Keluarkan kek dan terbalikkan ke atas redai.

Karamel yang terlebih itam..he..he
TQVVM kpd semua yg sudi berkunjung ke sini, yang sudi follow dan yg masih sudi tinggalkan sweet komen pada n3 yg lepas2.....

16 comments:

Sha HomeMade Cake n Choc said...

Ermmmm ...nampak sedap.Memandangkan pisang sentiasa ada, boleh jgak nak mencuba..

kasihredha said...

sungguh menarik
lazat :)

Juwita Jamaludin said...

Yum yum menarik dgn karamel yg hitam tu nampak menyelerakan.. Leh cuba nanti insyaAllah

Acik Erna said...

ida,memang lain resipi kek pisang ni..ada karamel diatasnya..acik belum pernah jumpa resipi ni.

DALILI SALKI said...
This comment has been removed by the author.
AZLITA AZIZ said...

salam ida..
dah terbau-bau dah keharuman kek pisang tu..
mesti di cuba ni..
akak mmg suka sangat kek pisang..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oishii sou
mesti bau wangi kat dapur ni
belog k.wan tu mmg menarik semua recipe khen

Ucu Faridah said...

belum pernah jumpa n makan lagi kek yng versi mcm ni...mesti sedap..

quinnie said...

wah cepatnya kak ida dah buat...saya baru je salin resepi hari tu..kekekek....nasib baik akak kuarkan n3 ni..saya ada pisang setandan tak tau nak buat apa..boleh la projek2 dgn kek ni nanti..alahai teringin nya nak makan...sangat cantik kek akak..:)

Kamalia said...

kak ida..mmg lain dr yg lain..xpenah mkn lagi nih.nak cube sbb ade je pisang kat dlm petiais tuh.

Liza said...

salam ida...nmpk pun dah tau best...nk2 dgn rasa karamel tu...Liza salin resepi dulu yer...thnx ida

kzai said...

sedapnya npk..harus dicuba ni

Melly Octaviana said...

cantik banan cake nya, sama dengan keluarga melly, fav dengan banana cake.. lain kali mau coba resep nya.. ;)

Nieza said...

menariknya tgk kek pisang ni...sedapnya kalau leh rasa..hehe
kat sini pun sama kak kul 9pagi dok gelap lagi dan 3ptng dah maghrib...lampu dlm umah 24jam terpasang jer.memang bosan tul time winter gini kan.

JaSSNaNi said...

uikkksss, ida, sedapnya... nampak pisang sebijik2 je.. tak pernah wat lagi ni..

cik cek said...

Memang baru pasang angan2 nak buat kek pisang dari Kak Wan ni...cam sedap je ...:)