My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, December 19, 2011

Mix Pasta Salad with Chicken

Salam semua dari Japan.......kami kat sini tgh menahan kesejukan ni...gee..gee..gee Sib baik ada heater, kalau tidak rasa cam nak beku sejuknyer....ni belum peak time winter lagi. 
Ok la....n3 mlm ni menu simple2 aja........pernah buat sebelum ni, tak sangka mendapat sambutan hangat dari anak2 ida. Hubby ida kureng menda2 gini .....bagi ida sedap jer bila masuk mulut.


Ida buat style campur2 sikit........ida pernah tgk org jepun buat salad letak daun seaweed / nori ni dan potato chips. Jadi ida buat kombinasi kedua2 nya sekali. So ni kira dipanggil salad campuran la ye...omputih + org Jepun punya style. Ida toppingkan pulak dengan ayam goreng versi salut tepung....lagi terangkat. Kebetulan ada buat ayam goreng masa tu.....jadi ida tambah dlm salad ni. Pas tu ditambah lagi dengan kepingan potato chips sebagai toppingnya.  Emmmm......memang sedap!! Ada rasa kelainan pada pasta salad ni......Tak rugi jika ada penggemar salad yang ingin mencuba resepi campak2 dari ida ni.  Ida letak mayonis sikit jer ni...kalau suka lebih, boleh tambah k.


Resepi Mix Pasta Salad with Chicken

Resepi by ida@Happy Cooking Time
Bahan-bahan:
  • Ayam goreng versi salut tepung secukupnya...resepi boleh try SINI @ SANA
  • 200 gm mix pasta cth yg ada bentuk shell, fussili, wheel etc
  • Mayonis secukupnya......boleh letak lebih ikut citarasa masing2
  • 1/4 labu bawang besar.....cincang halus
  • 1/2  sk spice for salad atau boleh guna mix herb
  • Sedikit perahan air lemon/secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 sk serbuk lada hitam kasar
  • 1 peket kecil potato chips
  • 1 keping daun nori/seaweed kering/ rumpai laut kering....dipotong kecil2
  • Sedikit daun salad...ida guna daun salad Jepun ( dipotong2 )
  • 1 sb minyak zaitun ( ida guna extra virgin olive oil )
  • Optional...1 sk madu
Cara membuatnya:
  • Rebus mix pasta hingga empuk, letak sedikit garam dan beberapa titis minyak zaitun ke dalam air rebusan. Toskan apabila sudah empuk.
  • Ayam goreng dipotong kecil2.
  • Di dalam mangkuk besar, gaulkan semua bahan kecuali ayam, potato chips, daun salad dan seaweed.
  • Pastikan secukup rasa sebelum dihidangkan ke dalam mangkuk lain
  • Cedok pasta yg digaul bersama bahan2 ke dalam mangkuk menghidang
  • Hias dengan daun salad, potato chips, ayam goreng dan daun nori/seaweed
  • Tabur sedikit lagi serbuk lada hitam kasar dan spice for salad. Sedia utk dinikmati.

Sesuai dijadikan salah satu pelengkap hidangan di meja makan utk tetamu yang datang berkunjung ke rumah anda......Bagus sebenarnya makan pasta ni...banyak kebaikan nutrisi yang terkandung dlm pasta sebenarnya, ia sesuai utk diet jika dimasak  dgn cara yg betul, kalau nak tahu lebih lanjut boleh terjah kt web National Pasta Association ni...banyak info kt situ....mekasih byk2 kpd web ni. Ida tak sempat nak buat translation Selamat membaca k! Nak titon dahh..good nite.

11 comments:

NoorMasri said...

adussssss...mengancam abessss....akak tergoda!

Liza said...

salam ida...sesekali mkn simple cmni best jugak kan, at least dpt la bg perut rehat...bagus utk diet ni...liza suka resepi simple cmni...

Amie said...

nampak meriah MPSWC tu....cantik! tentu anak2 suka ye Ida.

cik cek said...

Ida...kalau mkn menu ni selalu2 boleh turun tak berat bdn...akak makin menggebu ni...hu hu hu...

kasihredha said...

cantikkk...
walaupun cuma tengok gambar tp dapat agak pasti sedappp

Juwita Jamaludin said...

Yum yum pernah nampak juga org jepun buat pasta letak potato chip.. Memang anak2 laju je mkn

Naz / Nadz COSK said...

Asalamualaikum Ida..
Cantik mangkuk Ida..hehehe.. Org tgk menu, Naz tgk mangkuk pula..
Sedap ni.. Lebih2 la ada potato chip tu..

Ummi said...

Assalam Ida, amboiii kuar menu ala diet gituuu....mmg tgh diet ke...nak tumpang gak laaa...kot turun sekilo dua...hehhee, nampak menarik salad nih....terliuuuqqq tgk gambar2 tu..

Asmara said...

wah menarik la. simple je kan. senang jugak buat bento anak2 camni. hehe.. tq kak share resepi mudah ni. :D

Gee® said...

waaa...menu meriah macam2 ada... simple & nmpk sedap...

maz said...

Salam ida...cntiknya salad ida tu...klu dpt spngan lgi la sdppp...hb kita pun suka salad2 ni...