My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, December 27, 2011

Cornflakes Madu Oren


Mintak maaf banyak2............tuan rumah agak bzz sikit. Mekasih banyak2 ya kpd yg sudi jenguk2 sini walaupun tuannya tak der....tak per masuk ler, pintu sentiasa terbuka.
Mlm ni cuma nak n3 resepi kudap-kudapan aja. Projek ngan anak2 ida last week. Kakak Sara & angah Tina dah start cuti sekolah.....mintak tolong diaorg tolong sekali buat ni. Sejuk2 ni, anak2 asyik lapar jer.....nak ada jer benda utk krup-krapx2..selain benda2 yang mengenyangkan.


Rasa lemak mentega, manis madu, rasa  kismis serta kekacang yang ada dan ditambah pula dgn rasa dan aroma jus oren sunquick .........emmmm, mmg sedap, satu gabungan yang cukup serasi.

Resepi Cornflakes Madu Oren
by ida@Happy Cooking Time
Bahan-bahan:

  • 240 gm cornflakes (satu kotak kecil)........cornflakes yg ada kt sini dh manis / dh bersalut gula jadi ida hanya letak madu sahaja sedikit
  • 120 gm butter
  • Madu secukup rasa
  • 2 sb jus pekat oren sunquick 
  • 1/2 cawan kismis
  • Sedikit bijan putih......disangai seketika/goreng tanpa minyak
  • 1 pkt kecil kacang tanah tanpa kulit yg siap digoreng....hancurkan sedikit
Note: Jika menggunakan cornflakes yg plain boleh tambah gula perang + madu secukup rasa
 

Cara-cara:
  • Di dalam kuali, cairkan butter dengan api  perlahan, tambah madu......kacau sebati seketika
  • Masukkan cornflakes, kismis, bijan serta kacang....gaul rata dan tutup api.
  • Masukkan cornflakes ke dalam paper cup/cawan kertas hingga habis
  • Panaskan oven seketika, bakar selama 10 - 12 minit dlm suhu 180 C.( ida pakai microwave oven....tak kena set api bawah / api atas...automatik jer )
  • Biarkan  sejuk dahulu sebelum disimpan di dalam bekas yg kedap udara.

Emmmm....sedapnyer......krup-krapx2...bukan anak2 jer maknyer pun tak berenti dok ngunyah benda ni...abahnyer kurang sikit.

dah 2x buat dlm masa yg terdekat ni........kali pertama, dgn sepantas kilat ia lesappp......buat kali ke-2 baru ler boleh bertahan 2 hari dalam bekas tuu...

17 comments:

rahel said...

wah..cam mod raya je ni..hehe..sedapnya kunyah2 cornflakes madu..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Akak mengoyel cornflakes madu macam ni..sedap...and can be addicted

JaSSNaNi said...

sedap ni ida.. krup krap krup krap, mmg tak sedar,, tup tup dah abis.. ehehehe.. :)

Kak Sam said...

hehehe rasa cam nak raya pulak. rajin ida buat kukis

Kamalia said...

rajinnya. nsb baik ade anak dara yang rajin tolong kan..terasa mcm hari raya je..

Ibu Darwisy said...

rajinnye kak ida ni..kite taim raye pun x terbuat cookies ni..hehehe..nway kite ade cube resepi dr kak ida
moist chocolate cake kat sini
http://ibudarwisy.blogspot.com/2011/12/ohhhku-memang-gile-cekelat.html

Asmara said...

Wah menarik ni kak ida, letak sunquick. Mesti lagi harum dan sedap!
*Cuti ni mmg kene bg aktiviti kat bdk2. Paling best bila cuti x payah buat bento. Hihi..

Ibu Darwisy said...

w'salam kak ida..panggil kite CT jer..hehehhe

cik cek said...

Rajinnya menkukis....:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

terasa mcm nak dekat raya tgk menu ni...curlastt simple but oishii sgt khen

nOOrsha said...

salam kak..conflakes madu mmg feberet kan...x puas2 mengunyah x sedap tggal separuh balang..ehehe

Zana~Sweet Rose said...

salam ziarah...emm..sedapnya.. selalunya kalau nak buat benda2 macam time raya je...rajin ida ya.

Zana~Sweet Rose said...

salam ziarah...emm..sedapnya.. selalunya kalau nak buat benda2 macam time raya je...rajin ida ya.

Acik Erna said...

ida..rajinnya buat biskut raya..acik kalau raya je buat ni..tapi memang anak2 suka..kejap je habis..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Pics are killing me dear!!! Yumm corn flakes!!! WOW! :)

Anonymous said...

salam kak,

nak tanya pasal cornflakes ni...akak bakar tu temperature bape? lepas tu pakai api apa? api bawah atau api atas bwh? sori kak, saya budak baru belajar.....hehehe....so bnyk tak tau....n nak tau gak kalo masak kek, biskut ke....bakar pie...ayam ke...atau apa2 la...nak pakai api apa ek? sume pakai api atas bwh ke....tq kak

tasha

Ida,Japan said...

untuk semua yg sudi tinggalkan komen2 manis...ida ucapkan bebanyak tima kasih..minta maaf bebanyak sbb ida tak sempat nak terjah kembali

Jawapan utk adik Tasha( Anonymous ).....sorry k'ida lupa nak taip suhu masa hendak bakar, okess k'ida dh update kt cara membuatnya....pas tu k;ida guna microwave oven dik....tak perlu set api bawah atau atas sbb automatik dh...emm....biasanya kalau oven biasa utk bakar kek selalunya pakai api atas & bawah..tak per boleh jer tanya...nak terjah blog adik tak jumpa lak link nyer...