

Resepi ni saya ubahsuai sikit kuantiti bahan2nya,saya sukat menggunakan mug kecil sahaja.Isi kandungan bahan2 lebih kurang sama.Thanks kepada tuan punya MYR.
Bahan-bahan:
- 2 mug kecil t.gandum
- 3 biji telur
- 3 sudu besar minyak sayur/minyak jagung
- 1/4 mug kecil susu segar
- 2 sudu besar madu(jika ada)
- 1/2 sudu teh garam
- 2 sudu besar gula
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh essen vanilla ( optional )
Inti : Pes kacang merah manis
Cara-cara:
- Ayak tepung gandum bersama bahan penaik
- Pukul telur menggunakan mixer hingga betul2 kembang,tambah gula dan pukul lagi
- Masukkan minyak,susu segar,madu & garam......kacau sebati
- Kemudian masukkan bahan yang diayak & kacau sebati
- Panaskan kuali leper non-stick.Sapu sedikit minyak,jangan sapu terlalu banyak minyak
jika tidak kuih tidak cantik bila dimasak.
Tips : Setelah kuali disapu minyak,lapkan sedikit dengan tisu.Insyaallah,warna permukaan
bawah kuih ni akan sekata & cantik
- Ambil satu sudu besar/lebih,tuang ke dalam kuali.Bentukkan satu lempeng bulat kecil
- Dalam satu kuali,boleh masak lebih kurang 4 biji sekali. Ulanginya hingga habis
- Untuk kuih lebih cepat masak,tutup kuali. Apabila ditutup,kuih ini tidak perlu diterbalikkan
lagi.Setelah semuanya sudah masak,ia boleh disapu dengan pes kacang merah tadi &
kembarkan ia seperti dalam gambar di atas.
- Jika tiada pes kacang merah,ia juga boleh disapu dengan kaya
Selamat Mencuba.......anak-anak pasti suka.
3 comments:
replica bags china replica goyard bags replica bags thailand
a2e37e8q37 c6f32n8u56 e0m19m9j50 p8i83c5e55 c9z78w4j91 z0t76o6h38
nike off white
off white hoodie
hermes outlet
nike dunks
palm angels t shirt
off white shoes
kyrie 8
hermes outlet
Post a Comment