
Bahan-bahan:
- 3 sudu besar serbuk kari daging
- sejemput ikan bilis
- 1/2 labu bawang besar@ 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 4 hiris halia
- 2 hiris lengkuas
- sejemput udang kering.....kisar halus bahan no.4,5,6,7,8
- 1/2 keping gula melaka
- sedikit air asam jawa
- 1/2 sd besar cili kering kisar(optional kalau nak lebih pedas...ida tak bubuh)
- 1 sd besar kerisik
- Garam secukup rasa
- 1 mug santan pekat(ida pakai 1 peket santan serbuk..maklumla)/boleh dikurangkan
- 2 batang kecil kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 inci halia dihiris halus
- 2 ulas bwg putih dihiris nipis
- 3 ulas bwg merah/1/4 labu bwg bsr dihiris nipis
Sedikit tambahan air semasa memasak.
Cara-cara:
- Panaskan sedikit minyak,tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang,bawang,halia hiris,tumis hingga naik bau kemudian masukkan bahan kisar...tumis hingga kekuningan.
- Masukkan serbuk kari daging, tambah sedikit air dan tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan santan,gula melaka,air asam jawa,garam secukup rasa dan kerisik...masak hingga kuah menjadi pekat.
- Akhir sekali masukkan terung dan ikan bilis.Masak sehingga empuk.Jika kuah sudah terlalu kering semasa memasak,boleh la tambah sedikit air panas.
2 comments:
salam kak...
mau 1 pinggan tu buat makan malam :)
slm..ya deetha,bole2
Post a Comment