My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Thursday, July 14, 2011

Cendol Japan Mari

Salam bertemu kembali.....dapur ida senyap sunyi 2 - 3 hari ni, bukan apa sibuk mcm2 sibuk...salah satu yg bz lak, terpaksa cat balik rumah kita ni....perasan tak?????

Cendol Japan mari ni mmg menggunakan tepung beras Japan. Huhhuuu.....tak sama ngan tepung beras m'sia rupanya, cendol ku tak pejal. Cendol ku jadi lembut la pulak......bukan ini yg ku diinginkan. Sekadar boleh mkn jer la ni. Cendol kita bentuk cam ulat jer kan, sbb pakai senduk lobang tu jer......
Sumber resepi cam tertulis kt bawah ye...mekasih banyak2 kpd tuan punya resepi...minta dihalalkan pula ida share resepi kt sini....

Sumber : My Resepi ( Siti Mariam )..TQVM

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  1. 1 cawan tepung beras
  2. 3 cawan air pandan
  3. secubit garam
  4. 1 sudu kecil air kapur
  5. sedikit pewarna hijau (optional)

Cara-cara:
  1. masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
  2. kacau selalu supaya tidak hangit
  3. sediakan bekas yang berisi air sejuk
  4. masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
  5. kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang...cth cam senduk ida tu
  6. simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....

Layan diri la ye.........ini saja yg sempat ida hidang, pandai2 ler cedok. Mangkuk dan sudu ada kat dapur. Kira cendol special gak ni..siap ada pulut & jagung cream tau.....kacang merah jer tak der. Oppps !!! lupa lak, ketul ais kt peti k..tuan rumah amat sibuk hari ni...banyak benda lum settle lagi ni...mintak maaf banyak2 dari tuan rumah.

26 comments:

ijayuji said...

Salam kak! alaaaaaaa...nak cendol jugakkk!!!! sedapnyerrr!!!!! lama tak buat cendol ni dah nak masuk puasa mmg harus menu cendol ada dlm list hihihi... eh eh eh?? akka cat umah ke kak? sbb tu sunyi jer 2 3 hari niii! hihihi..cantek3!!! tp nmpk line2 tu mmg akak buat ke?

ady said...

as-salam ida
Waaah...cendol japan sudah mari...npk menyelerakan cendol ida..ni blh buat untuk bulan puasa ..[ kalau tak malas lah]

Ida,Japan said...

ikaa..he..he, ye la, blog bercelaru jap...terpaksa cat baru ika,..line tu nk kena clearkan sbb copy & paste jer td, dh publish baru perasan..ok now ok..betul tu cendol mmg sesuai utk posa nanti...

Amie said...

Ida,
biasanya situasi yg kita lalui membuatkan kita menjadi lebih kreatif & berusaha mencuba sesuatu.... misalnya cendol japan tu....

Ida,Japan said...

Ady....nanti ady leh try...sebenarnya tak la susah mana, cuma ..he..he, nk kena cuci mangkuk2 tu jer la..

Ida,Japan said...

k'amie.....betul tu k'amie..keaadaan telah memaksa utk kiota lebih kreatif dan usaha lebih...kalau ida masih kat mesia ni..jgn harap nk buat sendiri ni..

Wani Fadhilah said...

Salam..
k ida, terliur wani tengok cendol k ida..dah la tgah panas2 ni dapat makan cendol mesti best..kreatif la akak ni..nti2 wani pun nak try buat jg la..tapi wani duk sorang2 kat sini..kalau buat pun makan sorg2 je la..hehe

cikmanggis said...

sedapnya jika makan cendol bubuh air batu parut ...btol ika..puasa dah dekat boleh lah try buat cendol..praktiskan skill yg ada tu:)

AI said...

- wahhh...makan cendol la pulak dia...ari tu gi kedai mintak abc dpt cendol...haissshhh

Hanis MY said...

bestnyaaa cendollll nak2 bulan puasa nanti fuhh terliurnyaa...

eh cantik la rumah baru...

Asmara said...

Kak Ida!! memang betul guna tepung beras jepun mmg jd sangat la lembut. kita dah buat taun lepas, bulan puasa nnti kene buat lagi. hehe..
*kene import msia mari jugak baru la rasa cendol sebenar. :D

nOOrsha said...

salam k ida..rajin akak wat cendol..saaye je yg kurang rajin..hihi

MOKCIK AZWA said...

cendol..my feberet...

windu cendol kat KT yang pekat dan sungguh menyelerakan..

tun_telani said...

sedapnyer cendol.. tun penah buat.. struggle betol masa nk tekan2 tu.. pastu nk kacau sampai pekat tu, xtau bila dia masak. hehe

Naz said...

Hai Ida... Rajin buat cendol.. Dulu Naz pernah buat sendiri juga..menjadi tapinya..bau tepung beras tu kuat sgt.. Lepas tu x pernah buat dah..beli jer bila teringin..Kt sini kan mmg berlambak2 org jual cendol tu.. Nak kaler hijau Ada..putih ada..atau campuran kedua2 warna pun ada.. Beli candol tu dan bancuh sendiri jer di rumah..

Ida, MIL Naz mmg org sama negeri ngan Ida.. Naz org Melaka.. Pandai Ida teka sbb mmg org pantai timur jer yg panggil buah mangga tu pauh.. Kalau balik M'sia, contact la..boleh kita jumpa.. Ida Ada fb tak?? Kalau ada Cuba add Naz.. Senang sikit nk contact nanti. Id Facebook Naz ada di blog Naz eh...

quinnie said...

kak ida...saya pun pernah buat cendol...baru sekali je...dpt bentuk macam akak jugak wlaupun pakai tepung beras kat m'sia ni....hahahhaha....tak berapa nak pandai lagi la buat cendol ni..dah la acu pun tak dek....tapi gatai2 nak mencuba jugak...hehehe...nasib la boleh dimakan... saya buat cendol ni hari tu sebab nak makan bubur anak lebah...nasib tak hancur...kekekek

resipe-masak-makan said...

Salam kak ida, sompek laie buek cendol tu haa!!Lamo den tak makan cendol. Kat Seremban ado cendol yang sodap, kat jalan nak poie Rombau.Teringat pau jepun masa ronda-ronda kat Shinjuku.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ida..
wah rajin nya buat cendol sendiri.. akak x perna lg buat cendol.. huhuu.. teruk kan akak.. :D. asyik2 beli jer kerja akak... Alahai!..meh nak ckit cendol tu..

anie,Nagoya said...

wow!!!...berwajah baru.cam bertenaga sikit.suka3

design sendiri ke?hasil yg cantik.upah kat kita gan cendol tu.cuba ida guna sikit tepung wat mitarashi dango tu.mgkin pejal sikit kot?kita cuma bg idea je.

nuwairani ismail said...

pandainya kak ida buat cendol...tak pernah tau pon mcm mana cara org buat cendol..

kasihredha said...

wahhh...kat jepun dah ada cendol le.
Akak suka sgt makan cendol ni :)

Ucu Faridah said...

ida...
nak tambah lagi satu mangkuk boleh...sedap banget...cemdol oberse la katakan....

Ida,Japan said...

wani....sorang2 pun buat jer wani, kalau dh teringin..tak habis, bole simpan, esok bole ngap lagi

CM....ye la, sesuai sgt bulan posa nanti..tapi kalau ada tepung beras m'sia lg best ni


AI..dpt cendol pun ok apa, sedap!!

Hanis...TQ, rumah cat baru he.he
mmg2 posa2 nanti sedap ni hanis

Ida,Japan said...

As....ye la, lembutkn jadinya bile pakai tepung japan ni..

Shaa...jd rajin bila di sini jer..he..he

Azwa...kena2 yg betul2 pekat ni..mmg best giler!!

Tun..tu la, nk tekan tu...berkorban sikit


Naz...kalau kt m'sia ni, ida pun beli jer..
ohh, jd betul la MIL naz org kelate ye...nanti ida cari naz kat FB

Ida,Japan said...

Q....bole kan, janji boleh mkn

Chef....sompait2...mesti sompaeit..kalau dah nk makan

K'diana...alah akak ni, ida pun kalau kt mesia beli jer kak


anie..mekasih, tepung apa tu ye..tak tau la kita..tq coz bg cadangan kat kita

wani...mak akak pernah gak buat cendol ni..pakai tempurung yg ditebuk lobang, sini mana nk ada kn

Ida,Japan said...

k'kasih.....cendol made in japan kak..ngidam tak kena tempat la ni...org ngidam b'badan dua, kami ngidam sbb lama tak mnk..nak2 musim panass ni

Ucu...amik jer ucu, byk lagi tu..jgn malu2 ye