Ikan bakar sumbat sambal memang lauk kegemaran kami. Untuk kali ni, ida buat sambal dia secara ringkas sahaja.....dan kurang pedas, sesuai ukt anak2 ida makan juga. Bakar 2 ekor hari tu. Kadang2 ida letak juga serai dalam sambal tu....pun sedapppppp.
Resepi : Happy Cooking Time
Bahan-bahan :
- 2 ekor ikan aji / lebih kurang ikan selar atau apa2 ikan yg sesuai
- 3 biji cili merah....kali ni ida letak capsicum*
- 4 biji cili padi.....kali ida letak 1/2 sdk serbuk cili*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 labu kecil bawang besar / 5 ulas bawang merah*
- 1/2 inci halia*
- Sebesar ibu jari belacan*
- 1 sdk gula *
- Garam secukupnya *
- 1/2 biji tomato didadu
- Sedikit air lemon/limau nipis
- Daun kunyit/daun pisang untukbalut ikan.....ida guna daun kunyit yg ditanam sendiri, pakai pun jimat2 jer tu
Cara-cara:
- Ikan dibersihkan dan dibelah belakang tanpa putus
- Lumur ikan dengan sedikit serbuk kunyit dan sedikit sahaja garam
- Kisar bahan bertanda *
- Tambah tomato dadu dan perah air lemon ke dlm bahan kisar....kacau sebati
- Sumbat sambal ke dalam belahan belakang ikan dan balut ikan dengan daun kunyit @ daun pisang.
- Bakar ikan hingga masak. Ida bakar dgn dapur gas .......dapur gas kat Jepun agak special sikit. Ia telah disediakan satu ruang di bahagian bawah tengah utk bakar lauk-pauk.
- Atau boleh bakar dengan menggunakan kuali leper non-stick yang di sapu sedikit minyak.
5 comments:
dah lama nak buat...tapi xde cencaru kat cni...sedih betol la...kene kelik kelatam dulu...
Salam Ida,nampak menyelerakn ikan bakar sumbat tue!.K.atie pon dh lama xupdate gak...makin penghujung Ramadhan,makin bz lak.hihi
isyyy menu ni iftar kali ni x bikin lagik....boley try nnt
- ida masak semua nampak sedap...
q3j37l6h97 w7h01g1b14 y7h60i6r40 r8o92m2d64 e7d19r9w99 w6e84x7v06
Post a Comment