Bagi Ida dah cukup special dah ni....maklum la, benda2 yg susah nak dapat kat Japan ni, amat special pada kami, nak-nak musim summer yang semakin hari semakin panasss.
Hari tu dah buat pakai tepung beras Jepun, lembut sangat jadinya, tepung beras Jepun tak sama ngan M'sia punya...ye la, nasi dia pun lembut. Kali ni buat lagi TAPI ida try pakai tepung Katakuriko ( tepung ubi kentang )..adik beradik tepung ubi la juga ni. Ok la, dia kenyal2 sikit. Kalau la ada stok t.beras M'sia ni, mesti lagi sedappp
Kalau nak tgk yg buat dgn tepung beras klik SINI
Kali ni, yang tak der cuma pulut.....tak buat, Tapi yg specialnya, ida parut ais cam nak buat ABC tu....Emmmmm.......sedapnyer!!!! Sejuk, lemak, manis dan enak sekali.....................
Nampak tak tekstur cendol ida kali ni......panjang sikit dari yg 1st time buat dulu...Kali ni, ida terpaksa korbankan acuan ROTI JALA utk membentukkan cendol...he.he, ini idea hubby korbankan macammana erk??? Muncungnya terpaksa ida potong kasi pendek, untuk mendapatkan lobang yang lebih besar. Tak per la, sekarang kalau buta roti jala, dah tak pakai acuan tu lagi...ida pakai botol sos/mayonis yang muncung 3 tu jer.
Orang dulu2 pakai tempurung kelapa yg dibuat lobang2 utk membentukkan cendol ni.....masih ingat masa kecik2 dulu, mak pernah buat, skrg jer dh tak buat lagi...senang beli jer kn.
Resepi cendol diolah dari resepi sebelum ni:Resepi asal ( guna tepung beras dari myresepi (siti mariam)...jutaan terimak kasih kpd pemilik resepi asal, minta dimaafkan sbb ida edit sedikit resepi asal ikut bhn2 yg ida ada kat sini
Bahan:
- 1 cawan tepung katakuriko/tepung ubi kentang
- 4-5 cawan air pandan.....sukatan air terpaksa dilebihkan
- secubit garam
- 1 sudu kecil air kapur
- sedikit pewarna hijau (optional)
Cara-cara:
- masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
- kacau selalu supaya tidak hangit
- sediakan bekas yang berisi air sejuk
- masukkan cendol ke dalam acuan roti jala dan tekan dgn sesuatu yg lebih kecil dan panjang dari acuan ke dalam air sejuk
- kalau tak ada acuan roti jala tekan di atas senduk yang berlubang
- simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....
Resepi air gula dan santan:
Air Gula:
150 gm gula merah ( ida pakai yg Japan, jenis ketul2 kecil )
1 1/2 cawan air @ secukupnya
2 sd besar gula pasir
Cara:
Masak semua bahan di dlm periuk hingga semua larut & sedikit pekat
Tutup api dan biar sejuk
Santan:
1 tin santan pekat dlm tin/400 mls
1/2 sd teh garam
Cara:
Masak semua bahan di dlm periuk hingga mendidih sambil kacau.
Tutup api dan biar sejuk
Bahan lain:
- Ais ketul diparut seperti nk buat ABC
- Jagung manis dlm tin
- Red kidney beans
Jemput makan semua!!!
27 comments:
wah k ida.. lagi trasa2 nak puasa bile nengok cendoll..hehe
salam ida..nk order cendul satu...kurang santan ye...heheeh... sedap nye...kalau bln posa mmg tergugat iman ni
perhhh..memang terliur tengok cendol tu...
Pagi2 dh terguder bila lihat cendol tu....hmmmm...slurppp
izah.....tu la izah..kira practice sebelum m'jelang posa la ni izah
k'zai...bole2..siap...nk tambah bgtau k
Mas.....bole tergugat iman org yg posa ni
K'Nur...he..he, terguda erk kak...kalau tgh posa sabar2 ye
As'salam Ida
Tolong buatkan cendol dua gelas...hihihi. memang nikmat kalau dapat makan benda2 yang susah kita nak dapat kan Ida. Sesekali dah dapat, macam lupa sekejap. Mana nak beli cendol erk..? Ohh...malam ni ada pasar malam, ada jual cendol dengan air batu parut sangat sedap..hihi
kak CT..ok, cendol siap dua gelas...test market kira free jer la ye
alah..kalau kat mesia ni,ida pun beli gak cam k'CT
- tergoda gak tgk cendol ida tu...tp tgh batuk & sakit tekak la pulak nih...
cantiknya cendol tu kak ida...serius, tak pernah nk cuba buat...hmm...kak ida kene tunjuk demo ni...baru boleh try buat...heheh
pandai nyer ida buat cendol... terlioq la pulak... kalau buat puding cendol pon sodap nih...
wah... ye ke? mari memotong acuan roti jala!! haha... tun nk makan cendol!
tq kak ^^
Dulu masa kecik2 arwah mak selalu buat cendol. Sedap sangat. La ni nak minum beli je la.
sabar....sabar...sabar penuh sabar....hihihi....lagi bape ari je akn terbang ke mesia.jd sabar dulu.blek nnt.tale abis2....
Cendol satuuuu....
Kebetulan puasa hari nie..adus...terus teringin utk berbuka hari ni dengan cendol hehehe
wahhh sedapnya cendol tu kak...lama tak buat dan mkn...nanti puasa kalau rajin bolehla buat...hehe
AI.....bila dh sihat nanti, bole pi pekena cendol
Nani...tak susah pun nk bentukkannya jd cendol tu nani....masukkan sikit tepung yg dh masak ke dlm acuan..tekan2 keluar la bentuk cendol tu...yg susahnyer ..he..he, mangkuk, bekas2 nk kena cuci selepas dh siap..malasnyer rasa
K'Gee....ye la, wat puding cendol pun sodap gak...len kali la
Tun....nk korbankan acuan roti jala gak ke tun he..he
K'sam....sama la ngan mak ida, dulu2 pun pernah gak wat cendol sendiri tapi skrg dia pun dh beli yg siap jugak
Anie...wahhhh, bestnyer nk balik M'sia, selalu gak awak balik yer...huwaaa...nk ikut2
Azwa.....sian pulak kat org yg posa ni
nieza.....ye la, tunggu posa bole bjuat nieza
Kak Ida~~~
bestnye makan cendol wktu2 gini!!
tmpng tgk cendol akk je la..sbb nk buat sendiri,tepung beras mesia ade je tapi xde acuan(beralasan la plak..hihi)
ida..sedapnya cendol..pandai ida buat cendol..kat sini beli je dan bancuh..tak pernah lagi buat sendiri..
bila batuk dah elok Cm nak makan cendol camni la:)sejuk tekak.Dapat bubuh ais parut tu lagi sedap.
home sweet new home, cendol oh cendol,but its to far
kak ida sedapnya cendol ita asyik buat ABC je kat rumah ni.. hahaha nak bat cendol bercintanya nanti kena buat ni
hop over to this site luxury replica bags her response replica designer bags useful content https://www.dolabuy.su
bape
off white hoodie
nike travis scott
kyrie 5 spongebob
off white shoes
goyard bag
hermes outlet
hermes outlet
Post a Comment