My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, August 30, 2010

Solok Lada dan Terung

Short listed menu yang tertunggak untuk n3 kat sini....masukkan mana yang sempat dulu, yang lain-lain banyak lagi tengah beratur..he..he. Orang kelate panggil cili tu lada. Baru-baru ni pergi kedai kat sini...ternampak cili besar yg seakan-akan cili/lada besar kat negeriku..terus je beli, besar benor cili ni..lebih kurang sama besor dgn terung kecik kat sebelah dia tu. Bau dia mcm pedas, tapi bila masak... pedas-pedas manja je rasanya. Kalau lada yg sebenar...huhh,pedas dia,menyengit sampai ke telinga gitu. Solok ni biasanya dimakan bersama nasi kerabu...kalau makan ngan nasi putih pun ok gak. Teringat pulak kat mek( ibu ) kat kampung...dia cukup suka ngan solok ni. Bertungkus lumus la dia bila nak buat ni.....lekung2 bunyi menumbuk bahan-bahan pakai lesung batu. Ida kisar je..mana nak ada lesung batu kat sini.
Jom lah pandang2 resepi kat bawah nun...
Bahan-bahan :
  • 5 biji lada sebesar itu/10 biji lebih kurang kalau yg kecil
  • 2 biji terung saiz kecil
bahan sumbat :
  • 3 ekor ikan kembung/selar/selayang ....ida pakai ikan selar,ikan lebih pun tak pe,lg sedap
  • 5 biji bawang merah/1/2 labu bawang besar*
  • 2 batang serai*
  • 1 inci halia *
  • 2 cawan kelapa parut...ida pakai kelapa kering je..almaklum itu je yg ada kat sini
  • 1/2 - 1 sd besar gula
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 sd teh lada hitam *
  • 1 sd besar budu..kalau ada/ida pakai sos ikan
  • 1 biji putih telur saiz A
  • 1 sd besar kerisik
  • 1/1 - 1 cawan santan cair....campurkan dengan 1/2 sd teh garam/secukup rasa
cara-cara:
  • Ikan dibersihkan dan direbus dengan sedikit air dan garam....rebus agak2 dah masak. Biarkan sejuk seketika, kemudian perisikan ikan sehingga habis. Isi ikan tadi ditumbuk/diramas hingga hancur.
  • Cili dan terung dibersihkan
  • Belah bahagian tengah cili dan terung....tapi jangan sampai putus.
  • Tumbuk/kisar bahan yang bertanda *
  • Gaul semua bahan sumbat hingga sebati
  • Ambil cili dan terung, sumbat bahan ini ke bahagian yang dibelah tadi sehingga penuh
  • Susun cili dan terung di dalam periuk...curahkan santan cair ke atasnya.Masak di atas api yang sederhana hingga empuk
  • Atau boleh dimasak dengan cara mengukus ...kalau boleh susun jangan bertindih di dalam periuk dan tak payah curah dengan santan cair ke atasnya.

Sotong Sumbat Tauhu Lada Hitam

Salah satu menu berbuka petang semalam.....masak pakai hentam kromo jek ni,sotong tu bila disumbat jd camgini rupanye,kembung mcm tgh bunting. Ida masak versi bakar berkuah dalam oven, kalau masak secara kering sedikit dalam kuali non-stick lagi sedap, ida buat berkuah sedikit sebab menu lain tak berkuah semalam. Jom layan resepi lah....
Bahan-bahan A:
  • 2 ekor sotong bersaiz besar
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1/2 labu bawang besar saiz sederhana/5 ulas bawang merah*
  • 1 inci halia*
  • 1 batang serai *
Bahan2 bertanda * dikisar/ditumbuk
  • 2 sd teh serbuk lada hitam....kuantiti boleh dikurangkan/dilebihkan
  • sedikit air perahan lemon dr satu hiris kecil
  • 1/2 sd teh gula
  • garam secukup rasa
  • 1/2 sd besar minyak
  • 1/2 sd teh serbuk kunyit
Bahan-bahan sumbat:
  • 1/2 keping tauhu tebal @ 1 keping tauhu nipis...ida guna tauhu lembut
  • 2 sd besar bread crumb( serbuk roti )
  • sayur tambahan optional.....kacang panjang/carrot dipotong halus
  • .....buah terung dipotong 2, disusun dalam dulang pembakar
  • sedikit garam
  • 1/2 sd teh serbuk lada sulah
Cara-cara:
  • Perapkan sotong dengan bahan A sekejap
  • Ramaskan tauhu hingga hancur bersama bahan2 lain
  • Sumbat sotong dengan bahan tauhu tadi sehingga penuh
  • Untuk satukan badan sotong dengan kepala dia, satukan sotong bersama badannya, ambil lidi satay, cucukkan dari arah kepala sotong hingga ke badan sotong.
  • Letak sotong di dalam dulang pembakar/bakar dalam kuali non-stick, susun terung bersamanya.
  • Bakar dalam oven lebih kurang 20 minit/sehingga masak
  • Jika ingin berkuah,tambah hanya sedikit air
  • Jika suka kering tak perlu tambah air, kerana sotong akan berair sedikit semasa proses memasak. Jadi ia akan membantu lembutkan sotong semasa memasak.

Sunday, August 29, 2010

Ayam Goreng ala-ala KFC

Sesiapa dok merantau memang biasa buat ni....dah ramai rasanya yang mencuba,bole la hilang komponan nak makan ayam goreng di KFC tuu....Terkini ida nampak kat umah Kamalia. Katanya dia copy resepi dari rumah K,yati resepi asal dari rumah Ijan dah beberapa kali buat,hari ni goreng untuk anak-anak...dan baru le sempat snap pic. Terima kasih semua,ida letak resepi kat sini pulak ye...ida ada tambah sikit bahan-bahan ikut selera ida ni.
Bahan-bahan perap ayam
  • 6-8 ketul ayam ....ida pakai 1 ekor ayam kecil seberat 1 kg dipotong 12
  • 3 ulas bawang putih....ditumbuk( ida kisar )
  • sedikit garam
  • 1 sd besar serbuk cili....ida kurangkan
  • 1 sd kecil lada hitam...ida pakai serbuk
  • secubit baking powder....lupa letak tadi,sbb masak tak tgk resepi
  • secubit serbuk perasa.....ida pakai serbuk pati ayam

bahan ida tambah

  • 1 sd besar serbuk rempah soto
  • 1 inci halia dikisar

Bahan untuk tepung

  • 1 cawan tepung jagung
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk/kisar...ida pakai yg serbuk
  • sedikit garam
  • 1 sd besar serbuk cili...ida kurangkan
  • 1 sd kecil lada hitam serbuk
  • secubit baking powder
  • secubit serbuk perasa.......ida pakai serbuk pati ayam
  • ida tambah 1 sd teh serbuk lada sulah

2 biji telur dikocok sahaja....untuk celup ayam

Cara-cara:

  • Ayam dibersihkan dan diperap dengan bahan perapan selama 1 jam....nak cepat td tak sempat nak perap
  • campurkan semua bahan tepung di dalam bekas.
  • Celup ayam dengan telur tadi
  • Salut ayam dengan campuran tepung.....untuk lebih salutan tepung,ulangi dengan mencelup semula ayam dengan telur dan salut sekali lagi dengan tepung
  • Goreng di dalam minyak yang banyak/penuh
  • Ida tutup kuali supaya ayam cepat masak dan menggunakan api yang sederhana besar sahaja semasa menggoreng.


Thursday, August 26, 2010

Ikan Merah 3 Rasa


Selain dari ikan merah......ikan kerapu,bawal,siakap juga sedap dimasak style gini. Huhhh...kat Jepun ni susah gak nak jumpa ikan lain-lain tu. Ikan merah ni memang ada kat sini....kalau yang besar,memang mahal.Masa hari tu,ternampak ikan merah kecik kat kedai....harga kira ok la,kalau ikut yen Jepun( 399 yen sekor). Kalau convert...mak ai,dekat ngan RM15 sekor,kalau kat M'sia dah boleh dapat sekor yang besar. Ni masak mai taruk je ni.....emmm,sedapp.


Bahan-bahan:


  • 1 ekor ikan merah saiz kecil.....dibuang sisik,perut,dibersihkan serta dikelar melintang serong

  • 1 sd makan cili kering kisar

  • 2 ulas bawang putih *

  • 4 bawang merah *....ida pakai 1/4 labu bawang besar

  • 1/2 inci halia *

  • 2 ulas bawang putih#

  • 3 ulas bawang merah#

  • 1/2 inci halia#

Semua bahan yang bertanda * dikisar halus

  • 1/2 labu bawang besar saiz kecil....dihiris nipis

  • 1 biji buah tomato......dihiris nipis

  • 2 batang sayur asparagus ( optional )...dipotong serong panjang

  • 1/2 batang carrot bersaiz kecil....potong panjang
  • 1 sd makan sos ikan

  • 2 sd makan sos cili Thai

  • 2 sd makan sos cili

  • 2 sd makan sos tiram

  • Garam secukup rasa

  • Sedikit gula.....jika mahu,tak masukkan pun tak per,sebab sos cili Thai sudah manis.

  • Sedikit air

  • Minyak masak untuk menumis dan menggoreng ikan secukupnya

  • Sedikit tepung beras untuk salut ikan

  • 1/2 sd teh serbuk lada putih

Bahan hiasan

  • Sedikit bawang goreng

  • Sedikit daun bawang yang dihiris halus....ida tak letak

  • Sedikit daun sup......pun ida tak letak


Cara-cara:

  • Gaul ikan dengan serbuk lada sulah serta sedikit garam dlm 1/2 sd teh juga.

  • Selepas itu salutkan dengan tepung beras.
  • Goreng ikan di dalam minyak yang penuh sehingga sedikit garing.Angkat dan toskan dulu.

  • Setelah sejat minyaknya,letak ikan di dalam pinggan

  • Tumis bahan yang bertanda # dulu hingga kekuningan,masukkan bahan bertanda * dan juga cili kering kisar.Tumis sehingga baik bau.

  • Tambah sedikit air dlm 1/4 cawan dan kacau supaya bahan tumis tu tak hangit.

  • Masukkan semua bahan sos,garam secukupnya....gula jika nak tambah,ida masukkan dalam 1 sd teh.

  • Masukkan sayur asparagus, carrot dan akhir sekali tomato serta bawang besar.Masak hingga kuah sedikit pekat.Jika terpekat sangat,boleh tambah sedikit air panas.

  • Setelah kuahnya sudah masak,curahkan ke atas ikan tadi.Tabur dengan bahan hiasan.

  • Sedia dihidangkan bersama nasi putih serta lauk-pauk yang lain.




Wednesday, August 25, 2010

Nasi Dagang Dengan Gulai Ikan versi I

Menu berbuka petang tadi......nasi dagang versi putih bersama gulai ikan versi kuning + acar mentah. Sambal cuka cili tak buat sebab tak der stok cili api merah. Kalau pakai beras nasi dagang,nasinyer kaler perang2 gitu..lagi sedap la.Kalau belah2 negeri Ida Kelate senang je nak dapatkan beras ni. Ida tak der beras tu so gabungkan beras biasa ngan beras pulut pun boleh juga. Jom tengok resepi dia...
Untuk melengkapkan menu nasi dagang ni,perlu ada:
  1. Nasi
  2. Gulai ikan versi kuning/versi merah...ikan tongkol adalah ikan yang paling sesuai
  3. Acar mentah
  4. Sambal cuka cili
  5. Telur rebus
Bahan-bahan nasinyer:
  • 3 cawan beras biasa
  • 1 cawan beras pulut
  • kalau nak lebih berpulut,juga boleh jadikan nisbah 2:2
  • 1 cawan air
  • 1 1/2 cawan santan pekat....ida tidak menggunakan banyak santan
  • 4 ulas bawang putih*
  • 6 ulas bawang merah/1 labu kecil bawang besar*
  • 1 1/2 inci halia*
  • Sedikit tambahan air lagi jika perlu
Bahan bertanda * dimayang/dihiris halus
  • 1 1/2 sudu besar halba direndam sekejap
  • 3 sd teh garam/secukup rasa
  • 2 sd besar gula....boleh dikurangkan
Cara-cara:
  • Basuh dan rendam beras biasa bersama beras pulut selama lebih kurang 2-3 jam,kemudian toskan.
  • Panaskan air di dalam pengukus,kukus campuran beras selama 1/2 jam.
  • Setelah lebih kurang 1/2 jam,buka penutup pengukus,ambil 1 cawan air tadi renjiskan keseluruh nasi dan kacau sebati.
  • Kukus lagi lebih kurang 20 minit.
  • Satukan santan,bawang,halia,gula, garam dan halba di dalam mangkuk kecil.Tuangkan nasi ke dalam bekas besar.Kemudian masukkan campuran santan ke dalamnya....kacau sebati.
  • Kukus sekali lagi lebih kurang 30 minit @ sehingga masak
  • Pastikan setiap 10 minit kacau rata nasi supaya semua bahagian nasi masak sepenuhnya. Renjiskan tambahan air jika nasi masih keras.Sukatan air adalah bergantung kepada jenis beras yang kita pakai. Beras pulut +beras biasa yang ida pakai cepat lembut sebab itulah ida tidak menggunakan banyak air.
Bahan-bahan untuk gulai ikan:
  • 1 ekor ikan tongkol bersaiz sederhana...ida guna apa ikan yang ada kat Jepun ni,ikan tu besar..tapi tak tau nama dia.
  • 4 tangkai/lebih cili kering..kalau nak pedas boleh dilebihkan*
  • 1 inci lengkuas*
  • 2 inci halia*
  • 1 inci kunyit hidup....ida pakai serbuk kunyit je dalam 1/2 sd teh*
  • 1 sd besar serbuk jintan putih
  • 1 sd besar serbuk jintan manis
  • 1 sd besar rempah ketumbar biji/serbuk*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 8 ulas bawang merah/1 labu besar bawang besar*
Kisar semua bahan yang bertanda *
  • 1 1/2 keping asam keping
  • 4 cawan santan pekat @ secukupnya
  • Air tambahan secukupnya untuk dalam kuah.
  • 1 /4 keping gula melaka
  • 1 sd besar kerisik
  • Garam secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara:
  • Rebuskan ikan bersama sedikit garam dan 1/2 keping asam keping
  • Panaskan sedikit minyak di dalam periuk
  • Tumiskan bahan kisar, masukkan juga serbuk jintan tadi...tumis sehingga naik bau
  • Masukkan santan,asam keping,gula melaka,garam,kerisik dan tambahan air....masak sehingga kuah pekat.
  • Masukkan ikan yang direbus tadi,didihkan lagi.
  • Setelah dah menggelegak & agak-agak dah cukup rasa,bolehlah tutup api gas.
  • Sedia dihidangkan bersama nasi dagang tadi.

Gulai ikan versi kuning.....
Bahan-bahan acar mentah:
  • 2 biji timun.......potong ikut selera masing2 & rendam dengan sedikit air kapur
  • 1 batang carrot....potong & rendam dengan air kapur juga
  • 1/2 cawan cuka*
  • 2 sd bsr gula*
  • garam secukupnya*
  • kalau ada nenas...potong kecil-kecil ( ida tak letak )
  • 1/2 inci halia dihiris halus*
  • 1/2 labu bawang besar dihiris halus juga*
Cara-cara:
  • Satukan bahan yg bertanda * dalam mangkuk kecil,kacau sebati.
  • Dalam bekas,satukan timun,carrot dan nenas
  • Masukkan campuran yg bertanda * ke dalamnya..kacau sebati
  • Biarkan ia mesra seketika sebelum dimakan

Bahan untuk sambal cili cuka:
  • 1 cawan cili kecil merah/cili padi merah
  • 1/2 cawan cuka
  • 2 sd besar gula @ secukup rasa
  • Garam secukupnya
Cara-cara:
  • Blendkan bersama semua bahan
* Sambal ini jika di buat sehari sebelum dan simpan di dalam peti pun tak pe.Lagi lama lagi sedap rasanya.Ia juga sedap dimakan dengan nasi goreng,bihun goreng,letak dalam sup....


Tuesday, August 24, 2010

Kek Mentega Marble.....resepi I

Dah lama tak buat kek biasa2 gini....kalau dulu2,belajar buat kek biasa ngan kakak la...dulu sukat pakai cawan je..mana ada timbang-timbang ni.Pas tu pakai marjerin ja...lebih jimat. Kali ni buat marble sikit,pas tu taruk 1 sd teh ovalette je untuk dapatkan tekstur halus sikit mcm kek span buh ovalette tuu..ada la sikit tekstur tu..ni sbb gara2 nak jimat ovalette la ni...maklum la dok merantau ni...susah nak dpt.Sebenarnya kami nak buat kek ni untuk majlis Iftar ...berbuka puasa kat masjid hari Ahad ni.Satu org buat utk 100 org makan..ni yang testing dulu sebab dah lama tak buat.
Bahan-bahan:

  • 200 gm mentega...lembutkan pada suhu bilik
  • 200 gm gula
  • 5 biji telur
  • 250 gm tepung gandum
  • 1/2 sd teh soda bikarbonat
  • 1 sd teh baking powder
  • 1/4 sd teh garam
  • 1 sd besar air lemon
  • 1 sd teh ovalette
  • sedikit essen vanilla dlm 1/2 tutup botol dia

Cara-cara:

  • Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik..ketepikan dulu/ayak terus ke dalam adunan telur dan mentega nanti
  • Pukul mentega bersama gula hingga kembang.Masukkan telur dan essen vanilla...pukul lagi sehingga kembang
  • Masukkan tepung yang diayak bersama sebuk penaik tadi bersama garam dan 1 sd teh ovalette
  • Pukul lagi hingga sebati
  • Sebelum itu panaskan oven anda selama 10-15 minit
  • Alas loyang pembakar dengan cooking sheet/sapu dengan sedikit minyak/marjerin pada dasar dalam loyang.
  • Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan mengikut citarasa anda
  • Tuangkan 1 bahagian adunan ke dalam loyang, kemudian tuangkan 1 lagi adunan berlainan warna ke atasnya lakukannya berselang seli warna sehingga habis
  • Sedia dibakar pada suhu 170 C lebih kurang selama 35-40 minit

Monday, August 23, 2010

Bubur Som-Som Pandan

Ni dessert berbuka petang semalam.....hari ni tak tau nak masak apa pulak.Makan kek aje la....sebenarnya kek dah siap bakar pagi tadi selepas bersahur.
Resepi copy dari dapur Azita ( Azita Kitchen ) sebab baru terpandang baru-baru ni kat dapur dia ....pernah makan suatu ketika dulu,kawan kat tempat kerja kat M'sia bawak..K'Midah namanya.Sedap & sejuk lemak manis bila makan ni. Sesuai dijadikan dessert semasa berbuka dan sesuai pada musim panas ni. Kalau letak seketul 2 ketul ais lagi sedap & nyaman. Thanks ye ita,ida letak resepi kat sini pulak ya...senang nak rujuk nanti
Bahan-bahan:( sukatan yang sesuai untuk ida sekeluarga..tak lebih dan tak kurang )
  • 1 cawan tepung beras
  • 4 cawan santan/boleh ganti dgn kisar daun pandan & tapiskan......ida pakai 2 cawan santan dlm tin + 2 cawan air
  • 1 sd teh pandan emulco...ida tak letak,cuma gantikan dengan 1 helai daun pandan disimpul
  • secubit garam
  • Ida tambah sedikit pewarna hijau
Cara-cara:
  • Masukkan bahan ke dalam periuk,kacau sebati....ida kacau pakai whisker
  • Masak dgn api yang sederhana besar sambil mengacau hingga mendidih dan pekat
  • Setelah pekat,tutup api. Keluarkan daun pandan.Tuangkan ke dalam acuan kecil-kecil.
  • Boleh juga dituang ke dalam loyang 4 segi...bila dah sejuk baru potong kiub-kiub
  • Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk
  • Sedia dimakan dengan sirap/air gula melaka.....ida buat sirap gula merah
Sirap gula melaka
  • 250 gm guls melaka
  • 500 mls air
  • 2 helai daun pandan
Atau
Sirap gula merah
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 500 -600mls air
  • 1-2 helai daun pandan
*Jika suka lebih manis boleh lebihkan gula lagi
Cara-cara :
Masak semua bahan sehingga gula cair dan tapiskan.Sejukkan sebelum dimakan bersama bubur tadi.
Atau semasa hendak makan letak 2/3 ketul ais lagi sedap.

Sunday, August 22, 2010

Kek Kastard Pandan

Salam buat semua teman-teman......apa khabar? Alhamdulillah dapat kita bersua kembali.Selepas pindah rumah ni & gara-gara line internet lambat pulak disambung....angin kemalasan juga melanda untuk snap pic2 makanan & untuk entry resepi, baru hari ini datang kembali mood.Sudah rindu la tu untuk berblog.Wahhh....macam-macam yang ada kat dapur teman-teman blog kita..semuanya enak-enak belaka.



Kek atas tu tak boleh potong dulu,sebab nak bawak pi untuk majlis berbuka posa...haaa yang bawah ni boleh,buat 1 1/2 adunan untuk anak-anak kat umah merasa dulu. Dari 1 1/2 adunan kek ni dapatlah 1 biji kek saiz 20cm, & 2 biji saiz kecil sikit dari itu.Rasanya untuk 1 adunan, kena pakai loyang saiz lebih dari 20 cm.Saiz kek jangan terlalu tinggi sangat....nanti kat permukaan atas kek nanti tak dak ruang untuk kastard melapis.

Ini salah satu kek kegemaran ida masa kat M'sia...kalau beli mahal ni.Tekak teringin nak makan..maklumla bulan-bulan posa ni..semua ngidam nak makan.Baru first time cuba buat....hijau kuning u..rupanya masih belum sempurna lagi ni,tapi rasanya ada.....sepatutnya kastard tu nak buat kaler hijau,alamak!!...mana ada stok tepung hoen kwee.Jadi dari gabungan 2 resepi maka terciptalah kek itu.
Sebenarnya ida pi selongkar dapur Hana dulu cari resepi....macam-macam ada kat rumah dia,dia memang rajin memasak & pandai memasak.....sorry ye na,ida pi senyap2 tak bgtau...ida amik tang resepi kek span je.....sebab tak dak tepung hoen kwee untuk buat kastardnya. Resepi asal dari myresepi ( sweet 4 ever ) Tapi sekarang ni myresepi dah susah nak bukak dah. Apa-apa pun tima kasih banyak2 kepada Hana & sweet

Untuk kastard kuning yang ida buat ni,ida amik kat Stayerkiller resepi....thanks ye.


Apa lagi jom kita tengok resepinya....

Bahan kek span ( resepi sweet 4 ever..myresepi )
  • 150 gm tepung superfine.....ida pakai tepung biasa je
  • 150 gm gula kastor
  • 5 biji telur saiz A
  • 1 sd besar/15 mls ovalette
  • 80 mls air daun pandan....tak pakai sbb tak der,ida ganti kepada susu segar
  • 80 mls minyak/mentega cair....ida guna mentega dlm 100 gm lebih kurang
  • 1 sd teh pes pandan...ida tak letak
  • 1 sd teh serbuk penaik
  • Sedikit pewarna hijau
*Ida ayak tepung bersama serbuk penaik
*Ida tambah sedikit essen vanilla & 1/2 sd teh garam
*Bahan hiasan-sedikit kelapa kering

cara-cara:
  • Kalau ikut cara sweet...satukan gula,ovalette,tepung,serbuk penaik & telur dalam mangkuk.Pukul dengan kelajuan tinggi hingga pekat & gebu lebih kurang selama 5 minit.
  • Perlahankan speed,tambah susu segar,pewarna, sikit essen vanilla, garam dan pukul lagi hingga ringgan.
  • Last sekali masukkan mentega cair/minyak....kacau dengan senduk hingga sebati.
  • Sebelum tu panaskan oven terlebih dahulu.
  • Alas loyang boleh tanggal dengan baking paper/sapu dengan sedikit minyak pada bahagian dalam dasar sahaja.Kemudian tuangkan adunan kek tadi.
  • Bakar pada suhu 150-180C....ida bakar pada suhu 170 C selama 40 minit...masa adalah bergantung kepada saiz & ketebalan kek anda.
  • Setelah masak.....sejukkan dulu kek.
  • Kek akan mengecut sedikit apabila sudah sejuk dan ruang2 tepi loyang itulah ruang untuk kastard meliputi kek nanti.
  • Setelah kek agak sudah sejuk potong siap-siap kek kepada 2 lapisan secara melintang @ potong kepada 3 lapisan ikut selera masing.


Bahan untuk kastard ( resepi Stayerkiller )
( rasanya untuk sebiji kek... kastard ni lebih,hari tu ida buat 1 1/2 adunan kek, kastardnyer cukup-cukup )
Kalau buat separuh daripada adunan ni rasanya sudah cukup untuk layerkan pada sebiji kek
  • 1000 mls air
  • 600gm /600 mls santan siap......ida pakai santan 400 mls,200 mls lagi tu ganti dengan air
  • 255 gm gula
  • 90 gm tepung kastard
  • 1 1/2 sd besar serbuk agar-agar/6 gm.....rasanya kena lebihkan kpd 8 gm/2 sd besar mcm lembik sedikit....@ kacau di atas dapur lebih lama sedikit
  • sedikit pewarna..ida tak letak sebab tepung kastard dah kuning
  • Ida tambah 1/2 sd teh garam
cara-cara:
  • Masak agar-agar bersama gula hingga gula hancur & mendidih.
  • Satukan santan,tepung kastard,garam dalam satu mangkuk....kacau sebati dengan whisker.Kemudian masukkan ke dalam adunan agar-agar....kacau cepat-cepat sehingga likat.Semasa kastard masih panas..cepat-cepat tuangkan ke atas kek.
  • Letakkan lapisan bawah kek ke dalam loyang.Tuangkan sedikit kastard ke atasnya.
  • Letakkan lapisan kedua kek ke atasnya..tuangkan lagi baki kastard tadi.
  • Hentakkan loyang itu 3 kali di atas meja supaya kastard turun meliputi semua tepi kek.
  • Sejukkan di dalam peti ais sehingga kastard mengeras.
  • Setelah kastard sudah keras...keluarkan dari loyang & hiaskan dengan kelapa kering.
  • Sedia dihidang...sedap di makan sejurus dikeluarkan dari peti ais..