Siang tadi gi shopping sikit.....bila terpandang roti Perancis ni@France Bread kat kedai,terfikir kalau buat roti garlic cicah sup cendawan sedap jugak....leh la jamu en.asben sekali bila di balik dari campus.Almaklum la..dia dah tak nak makan nasi malam-malam.Boleh ke kurus tu..sysssss.Jom tengok cara simple ida buat garlic bread ni..Pesanan... sediakan sup cendawan terlebih dahulu,baru bakar roti...roti garlic sedap dimakan panas-panas.
- 1 batang roti Perancis
- 40 - 50 gm butter....dalam suhu bilik
- 3 ulas bawang putih
- Sedikit garam...jika mahu tambah sikit
- Oregano
Cara-cara:
- Cincang halus bawang putih/kisar separuh hancur
- Ambil butter,campurkan dengan bawang putih tadi,sedikit sangat garam jika mau & oregano
- Gaul sebati.
- Potong roti Perancis bulat-bulat,kemudian sapu dengan garlic butter yang telah siap tadi.
- Panaskan kuali non-stick.
- Bakar sehingga kekuningan bahagian yang disapu dengan garlic butter.Balikkan...bakar sekejap lagi.
- Sedia di makan bersama sup cendawan.
- 30 gm butter
- 3 ulas bawang putih....dikisar halus
- 2 sd besar tepung gandum
- 1 sd teh serbuk pati ayam
- 1/2 sd teh serbuk lada sulah
- 1/4 sd teh serbuk lada hitam
- 1 sd teh gula
- Garam secukup rasa
- 100 mls susu segar
- 500 mls air
- 1/2 cawan cendawan yang dicincang halus....boleh pakai cendawan butang dalam tin....ida pakai cendawan bulat hitam kecil2...kat Jepun banyak cendawan jenis ni.
- 1 sd teh air perahan lemon/limau nipis
- Sedikit oregano
- Panaskan butter hingga cair,kemudian tumiskan bawang putih hingga kekuningan.
- Masukkan tepung gandum tak perlu bancuh ngan air.Kacau seketika...masukkan susu segar...kacau menggunakan whisker tangan sehingga tepung gandum tidak berketul.Masukkan air sedikit-sedikit sambil kacau agar ia tidak berketul.
- Kemudian baru masukkan bahan yang lain.
- Masak dengan api yang perlahan sahaja.
- Kacau sehingga sedikit pekat.Jika terpekat,boleh tambah dengan sedikit air panas lagi...kacau seketika.
- Sesudah cukup rasa,boleh la tutup api.Baru sediakan roti garlic pula.