Inilah kek sulung ida, setelah pulangnya dari merantau....dpt buat versi kukus aja dulu. Ni gara2 teringin nak mkn kek buatan sendiri la ni, anak2 pun bersungut "lama tak makan kek yg ummi buat" kata mereka. Nak beli oven pun mcm ruang dapur tu belum sesuai nk letaknya......tunggu la dulu. Alang2 nak beli oven, ingat nak beli yg bsr terus...tapi tidak la besar mcm kt bakery tu.
Resepi rujuk dari blog hanamemories, resepi asal dari blog kak yatie....tqvm ye..cuma ida tambah perisa blueberry kt dlm cream cheesenya..
Yummy babe!
Kek Lapis Kukus Cream Cheese Blueberry
sumber asal : yatiememories
loyang 8x8x3
BAHAN A
- 250 gm cream cheese
- 60 gm gula halus - Ida kurangkan 40gm shj sbb letak jem blueberry
- 1 biji telur
- 1 sudu besar air
- 1 sudu besar tpng gandum
- Ida tambah 2 sb jem blueberry
- Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
- Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
- Kemudian tambahkan jem blueberry..kacau sedikit
- Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
- 2 biji telur
- 1 cwn gula halus
- 1 sk vanilla
- sedikit garam
- 1/2 cwn air panas didih
- 1/2 cwn cwn susu segar/cair
- 1/2 cwn minyak jagung/masak
- 1 cwn tpng gandum*
- 3 sudu besar sebuk koko*
- 1 sudu kecil baking soda*
- 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
- Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
- Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
- Masukkan air panas,susu dan minyak.
- Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK
- Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
- Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
- Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil( ida tak tutup pun ) dan kukus selama 15-20 minit.
- Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
- Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil ( ida tak tutup pun ) dan kukus lagi selama 20 minit.
- Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.