My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, November 26, 2013

Nasi Lemak Telur Goreng......jarang2 muncul dari dapur.


RESEPI NASI LEMAK
  • 4 1/2 cawan beras biasa
  • 2 cawan santan pekat dlm tin......kalau ada santan fresh lg sedap
  • 3 cawan air...sukatan air bergantung pada jenis beras
  • 2 sd teh garam
  • 2 sd teh gula
  • 3 ulas bawang putih diketuk
  • 1 inci halia ......dipotong 3 dan ketuk
  • 2 helai daun pandan disimpul
Cara-cara:
  • Basuh beras 2x di dalam periuk nasi elektrik.
  • Keluarkan air basuhan beras.
  • Masukkan santan, air, garam, gula, bawang putih, halia serta daun pandan.
  • Kacau rata dan masak nasi seperti biasa
RESEPI SAMBAL TUMIS Kurang Pedas....versi tak letak ikan bilis
  • 4 ulas bawang putih*
  • 4 ulas bawang merah*
  • 1 labu bawang besar* ...kalau nk tukar kpd bwg merah pun boleh
  • 4 hiris nipis halia*
  • 1/2 labu bawang besar..dihiris/didadu ( optional )
  • Sedikit belacan...lebih kurang sebesar ibu jari
  • Sedikit air asam jawa / 1 asam keping
  • 12 tangkai cili kering jenis besar( cth boleh tgk kt pic bwh )....rebus sekejap & kisar
  • 1  1/2 sd besar gula @ secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk perasa ( optional )
CARA:
  • Kisar bahan yg bertanda *
  • Panaskn minyak dan tumis bhn kisar hingga naik bau dan sikit garing
  • Masukkan cili kisar, tumis hingga masak
  • Masukkan bahan2 lain tambah sedikit air supaya tidak hangit..tumis hingga masak
  • Masukkan bwg bsr hiris
  • Perasakan garam secukupnya dan tutup api
NASI LEMAK  tadi sedia utk dihidangkan bersama ikan bilis goreng, hirisan timun, telur goreng serta lauk2 pilihan yg lain.

Cili kering dibawa khas dari Kelantan....mmg tak pedas. 

Pssst : Suka beli & mkn timun jepun, tak berair......kulit dia yg kaler hijau gelap tu kalau saper tak kenal.

Monday, November 25, 2013

Puding/Bingka Roti Kukus Pandan

Assalamualaikum dan slm sejahtera...
Kejap ada, kejap tak de ida ni kan.....bz memanjang huhuuu. Hari nk post satu resepi biasa2 je, tapi yummy tau...sekadar syarat utk aktifkan blog yg semakin kusam ni huhuuu...resepi skodeng kt blog kak Ummi Kuantan.

BINGKA ROTI KUKUS PANDAN
Resepi : NotabiliaSumber : Kak Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 8-10 keping roti putih (akak guna 9 keping roti Gardenia - x perlu disiat kecil)
  • 200 ml santan - (akak guna santan kotak Kara je)
  • 200 ml air
  • 1 cawan gula (akak letak 3/4 cawan je gula kastor)
  • 4 biji telor - (akak buang tali pusatnya)
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh pes pandan
  • 2 helai daun pandan - disimpul

Cara-Cara:-

  • Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telor, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
  • Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
  • Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci (akak sapu dulu loyang dengan sedikit mentega). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.
  • Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi.
  • Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit. (akak balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka).
  • Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan. (Letak dalam fridge dan di makan sejuk pun sedap pada tekak akak...hehe)



Kalau mkn cam ni, lagi mabeless!