My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, December 31, 2010

Roti Jala


Gambar botol sos 3 muncung ni sebagai acuannya.......


Sempat lagi ni ke nak kejar ni?.....sebelum tahun 2011, sempat ke tak sempat pun tak pe lah...ia tetap akan datang juga. Macam baru je kita jejak tahun 2010, dah masuk tahun baru dah.
SELAMAT TAHUN BARU 2011 .....buat semua..mmuahhh!
Sempena tahun baru ni, marilah kita makan roti jala ni....cukup la satu ketui sorang tu,....Apa? tak cukup...haaa buat la sendiri. Gambo roti jala yg dulu kaler kuning entah mana dah tersorok pun entah....belek2 punya belek tak jumpa2. Terpaksa la ida letak pic baru ni. tengok kengkawan buat versi kaler hijau, cantik la pulak....ida pun nak menerai juga la.Ida pakai acuan botol sos yg muncung 3 tu, rasanya lebih senang daripada pakai acuan dia. Inipun dapat idea dari kengkawan juga.


Bahan-bahan :

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air...ida lebihkn sikit lg air,dlm 1/4 cwn atau kurang
  • 1 susu segar @ nk letak sume air pun ok....kali ni ida letak susu segar utk melemakkan rasa
  • 1 biji telur....saiz LL,
  • sedikit pewarna hijau
  • sedikit essen vanilla
  • 1 sd teh garam
  • 1/2 sd besar gula
cara-cara:

  • Satukan semua bahan di dalam blender. Blend sehingga sebati.
  • Atau di dalam bekas, pukul telur sedikit dengan garfu, masukkan 1 cawan air, semua tepung...kacau dengan whisker sehingga tepung tidak berketul.
  • Selepas itu baru masukkan baki lain2 bahan....kacau sebati dengan whisker
  • Jika tepung masih nampak berketul....tapiskan adunan
  • Panaskan kuali leper non-stick, sapu sedikit minyak.
  • Masukkan adunan ke dalam botol sos 3 muncung tadi, tutup ketat.
  • Jala kan panjang2 memenuhi kuali, jala kan sekali lagi atasnya secara menyilang seperti membentuk petak2 kecil yang bersambungan.
  • Biarkan seketika sehingga masak, angkat dan sedia digulung.
  • Ulangi sehingga habis.
  • Roti jala sedap dimakan bersama kari daging @ kari ayam.

Kuih Cara

Selamat malam buat semua pengunjung.......menu simple ni adalah penutup tirai tahun 2010. Selamat Tahun Baru 2011 buat semua.
Menu yang entah bila buat pun ida dah lupa.........kuih cara versi org dok kat Jepun je ni, sebab ida pakai acuan kuih takoyaki. Kuih takoyaki pun tertunggak2 nk N3...masa dok belek2 hard disk, amik menu senang ni je la....sebenarnya tgh dok bakar sweet corn cake, konon2 utk bawa bekal pergi jalan2 main snow......itupun kalau ada lagi, sementara kek masak..bole la n3 menu senang ni.

Bahan-bahan :

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan air
  • 1 biji telur
  • sedikit essen vanilla
  • 1/2 sd besar gula
  • 1/2 sd teh garam
  • Beberapa titik pewarna hijau
  • gula secukupnya sebagai inti

Cara-cara:

  • Masukkan semua bahan dalam blender, blend sehingga sebati @ di dalam bekas kacau bersama semua bahan dengan menggunakan whisker sehingga sebati dan tepung tidak berketul.(tapis jika masih nmpk adunan berketul )
  • Panaskan acuan kuih cara.
  • Sapu sedikit minyak pada setiap lubang acuan *
  • Tuangkan adunan 3/4 penuh di dalam setiap lubang acuan.
  • Biar seketika sehingga nampak bahagian tepi kuih mula sedikit masak, baru sudukan 1/2 sd teh gula pada setiap kuih tersebut.
  • Tutup acuan untuk kuih lebih cepat masak.
  • Setelah masak, cungkil keluar kuih cara tadi. Ulangi langkah yg bertanda * dan seterusnya sehingga adunan habis.

Monday, December 27, 2010

American Chocolate Cake

Salam buat semua.....mekasih kepada yang sudi jengah dan singgah kat dapur yang tak seberapa ni. Kali ni ida n3 kek coklat yang memang lazat dan ku jadikan ia lemak manis dan berkrim ini. American chocolate cake memang famous dah lama kat dapur kekawan yg lain..cuma ida jer baru nak cuba. Resepi amik dari dapur kat Ummi, Kuantan..mekasih bebanyak ya kak. 1st time buat faile ....kek ni berderai..entah apa silapnyer, tapi rasa dia sedapp...tdk putus asa buat lg...kali ni ida kurangkan bahan penaik dia..baru ok. Mintak maaf kepada tuan punya resepi ssb dah langgar adat he.he

Tgk ler gambo penuh kek ida yg comot ni....comot2 pun sedapp weii....Ni kira kes nak cepat la ni...main tempek2 jer . Mcm pernah nmpk erk design tuu...kat ner ya..serupa tapi tak sama kih..kih.kih



Nak rasa...amik ler...rugiii tau kalau tak amik ni...esok confirm dah licin. Resepi dia kat bawah ya..

Bahan-bahan kek coklat :

  • 2 cwn tepung *
  • 2 cwn gula ( granulated )....ida lebihkan sikit gula,jdkan 2 1/4 cwn, & pakai gula halus
  • 3/4 cawan serbuk koko *
  • 2 sd teh baking powder.......ida kurangkan kpd 1 1/2 sd teh shj *
  • 2 sd teh soda bikarbonat....ida kurangkan kpd 1 sd teh shj *
  • 2 biji telur
  • 1 cwn susu segar
  • 1 cwn minyak jagung....ida bubuh minyak sayuran
  • 1 sd teh Nescafe di bancuh dengan 1 cwn air panas
  • Ida tambah 1/2 sd teh garam halus *
Cara-cara :

  • Ayak bahan bertanda * sekaligus
  • Pukul telur & gula bersama minyak ( cara K'Ummi Kuantan pukul selama lebih kurang 1 1/2 minit )
  • Masukkan bahan yg diayak, susu dan bancuhan nescafe..kacau sekejap dgn senduk kayu.....ida pukul seketika dgn menggunakan low speed.
  • Bakar dengan preheat oven pada suhu 170 C selama 45 minit. Atau sehingga masak....Ida bakar lebih kurang 55 minit sbb pakai loyang kecil dan tinggi. Masa adalah bergantung pada ketebalan kek. Pada 8 minit terakhir, ida tutup bahagian atas kek dgn aluminium foil utk mengelakkan bah. atas kek hangus.
  • Untuk pastikan kek betul2 masak, ambil lidi sate, cucuk bahagian tgh kek...jika lidi tersebut bersih, maknanya dah OK.

TOPPING: Ida buat 2 jenis, satu lapis light chocolate whip.cream dan satu lg coklat ganache main campak2, bubuh jer apa yg ada kat rumah ni.

Light chocolate cream:
KALAU nak lebih tebal krim, boleh tambah & jadikan 1 1/2-2 adunan krim ni, ida buat 1 adunan sbb kek kat atas tu ida bakar dlm loyang 4 segi 18x15cm...saja nak buat kek 4 segi & loyang ni tinggi sikit, ada lebih sikit balance lg bakar dlm mangkuk kecil.

  • 200 mls whip.cream
  • 2 sd bsr serbuk koko
  • 3 sd bsr gula
  • 1/4 sd teh garam
cara-cara :

  • Satukan semua dlm satu bekas, pukul sehingga pekat....agak2 sesuai utk disapu pada kek tadi

Coklat ganache campak2 :

  • 1 bar sweet chocolate/140 gm...kalau boleh yg plain, actually ida pakai yg ada cookies, amik apa jer yg ada kat umah, beli kat sini tapi m'sia mari...bebudak kurang suka taste dia, sbb tu ler kena habiskan
  • 2 sd bsr serbuk koko dibancuh dengan 1/4 cwn air panas
  • 1/2 cwn susu pekat
  • 2 sd bsr butter
  • 1 sd bsr gelatin
  • 1/4 sd teh garam
Cara-cara:
  • Satukan semua, masak secara double boiler sehingga semua bahan cair
  • Angkat dan ketepikan dahulu sehingga betul2 pekat baru dicurahkan ke atas kek
ATAU boleh juga buat cam bwh ni.

Resepi coklat ganache K'Ummi:

  • 1 tin susu pekat.....boleh dikurangkan
  • 1 sd teh esen vanilla*
  • 1/2 cwn minyak jagung
  • 1/3 cwn serbuk koko
  • secubit garam*

Cara-cara:

  • Kacau di dalam periuk dia atas api yang perlahan kecuali bahan bertanda *
  • Akhir sekali baru masukkan bahan bertanda * dan kacau sehingga sebati



Thursday, December 23, 2010

Kek Tiramisu


Kali ni try versi kek pulak.....sebelum ni pernah buat versi biscoti. Dua2 pun sedappp......kalau dah semuanya cheese lover, mmg kejap jer licin. Sape2 yg ada kek span kat umah tu....boleh la buat. Kalau kat kedai kek sekarang ni brp erk harga dia...mahal kan.


Kek span tu ida buat dari resepi Soft Marble Cake..amik resepi kat umah K'Ummi kuantan....resepi asal katanya dari umah kat Noreen. Resepi Soft Marble Cake ni boleh tengok kat SINI. Ida pernah buat untuk deco kek birthday sebelum ni. tapi kali ni ida kurangkan sukatan adunan dia sebab loyang ida hanya 2o cm jer. Thanks a lots ye kak
Resepi tiramisu/cream cheese tu dari umah Hana. Resepi asal Umi e MyR. Mekasih bebanyak dua2 pun.

Emmm.....dah selamat hampir separuh

Resepi kek span:
( Dari resepi Soft Marble Cake ..K'Ummi & K' Noreen ( asal )
Kat bawah ni ida buat 3/4 dari sukatan asal untuk loyang 20cm & tak bubuh serbuk koko

  • 203 gm mentega
  • 213 gm gula...nak dikurangkan pun boleh ikut citarasa
  • 195 gm tepung gandum
  • 3/4 camca teh baking powder
  • 4 1/2 biji telur
  • 1 1/2 cam bsr susu pekat manis
  • 3/4 camca bsr ovalette
  • 3/4 camca bsr air
  • 3/4 camca teh essen vanilla
*3/4....adalah 3 per 4...jgn silap tu

Cara-cara:
  1. Panaskan oven terlebih dahulu dlm suhu 180 C
  2. Ayak tepung dan baking powder
  3. Satukan butter, susu,essen vanilla.......pukul sehingga gebu dan ringgan
  4. Dalam bekas lain, satukan telur, ovalette, air, gula dan campuran tepung tadi.....pukul sehingga kembang dan rata
  5. Masukkan no.3 ke dalam no.4....kacau rata dengan spatula
  6. Sediakan loyang spring form 20 cm ( kalau loyang 21 cm lagi baik, sbb adunan tu ada lebih lagi sikit), alas dengan cooking sheet/sapu sedikit dengan minyak
  7. Tuangkan adunan 3/4 penuh ke dalam loyang
  8. Ida bakar pada suhu 180 C selama 50 minit..( untuk 8 minit terakhir ida tutup kek dgn aluminium foil untuk mengelakkan atas kek hangus )
  9. Setelah kek masak, keluarkan dari oven dan terlangkupkan di atas redai.

Resepi Kek Tiramisu :......untuk adunan cream cheese tu ida lebihkan whipp cream

  • 1 biji kek span dia atas......kikis/potong buang kerak atas, potong kek melintang 2@3 lapis
  • 200mls whipped cream...ida jadikan 300 mls sbb takut tak cukup cream masa sapu kat kek tu...cream cheese kat ice box dah yilek
  • 250 gm cream cheese.....ida pakai jenama Philadelphia
  • 1/2 cawan gula halus....lebihkan kpd 3/4 cwn
  • 1 cawan air panas untuk bancuh nescafe
  • 1 sd makan serbuk nescaffe
  • Serbuk koko sebagai hiasan
  • Tambahan 1 sd bsr serbuk koko/ coklat emulco
Cara-cara :

  • Bancuhkan nescafe dengan air panas...ketepikan dahulu
  • Satukan gula, cr.cheese dan whip.cream di dalam bekas.....pukul bersama sehingga kembang dan gebu
  • Kalau nak buat cream kaler coklat mcm kat atas....ambil sedikit / lebih kurang 1/2 mangkuk kecil dari cream yg telah siap tadi kemudian tambahkan dengan 1 sd bsr serbuk koko/boleh juga di bubuh coklat emulco....kacau sebati
  • Sudukan air nescafe/renjis/spray .....ke setiap lapisan kek tadi.
  • Sapu adunan cream cheese pada kek mengikut kreativiti masing2
  • Ayakkan serbuk koko sebagai hiasan
  • Simpan sejuk seketika di dalam peti ais baru sedap di makan

Wednesday, December 22, 2010

Sushi Roll

First time buat sushi......ini lah rupa dia. Macam2 jenis sebenarnya sushi ni, tapi kan yg famous selalunya yg roll ni la. Tak sangka budak2 ni suka pulak...mak ngan bapak budak tak gemar sangat menda ni. Saja je nak menerai.....orang kata dok kat Japan,kena le cuba buat makanan tradisi dia orang walaupun serupa tapi tak sama he..he.Beras Jepun ni yang kontot2 ni memang sesuai sangat la buat sushi sebab apabila dimasak, ia memang melekat antaranya. Mula2 sampai sini dulu.....memang rasa tak leh telan nasi dia, rasa cam pulut pun ada. Lama2 dah ok dah
Apa lagi jom kita tgk cara2 nak buat sushi ......ida ada gak rujuk kat About Japanese Food


Bahan-bahan:

  • Nasi beras Jepun yg dimasak dari 3 cawan beras
  • 1/3 cawan cuka sushi.....kat botol dia memang dah ditulis cuka sushi dlm bahasa Jepun
  • Tambahan sedikit garam & gula jika mahu....tak perlu tambah banyak sebab dlm cuka tu mmg dah ditambah siap2 garam dan gula
  • Apa-apa inti kegemaran-ida letak telur dadar, ikan salmon dan udang goreng tempura serta timun Jepun
  • Dry seaweed sheet
  • Sushi mat...pelapik

Cara-cara:

  • Sendukkan nasi yg masih panas ke dalam bekas yg besar...ratakan
  • Renjiskan cuka sushi ke atas nasi dan cepat2 kacau rata dengan menggunakan senduk nasi
  • Cara untuk sejukkan nasi dan mengurangkan kelembapan nasi sebaiknya..kipas-kipaskan nasi tersebut dengan kipas tangan. Ia juga akan membuatkan nasi kelihatan lebih berkilat dan senang dibentuk nanti.
  • Setelah siap sushi rice ni, jom kita bentukkan sushi roll pulak
Sediakan sushi mat, alaskan pula atasnya dengan dry seaweed sheet,kemudian baru ratakan sushi rice tadi ke atasnya. Letakkan inti kegemaran di tengah2 nasi dan gulung kemas2 dan padat2. Pastikan betul2 padat supaya sushi roll ni tak terburai setelah dipotong2. Sushi mat tu la fungsi penggulungnya.

Haa..gambar atas ni yang masih berbedung.......


Ni pulak ......bedung dah terbukak...bukan terbukakkk la...dah dibukak, kalau tak bukak macammana nak potong. Potong dengan pisau lebih kurang 1 inch tebal.


Sushi roll yang dah siap dipotong dan sedia untuk di ngap.......haipp! sabar anak2 ya...ummi belum habis snap lagi ni..

Tuesday, December 21, 2010

Spiral Potato

Jom pekena potato berbelit ni....mula2 mmg rasa mcm nak tergeliat tgn potong benda alah ni....maklum la, baru2 practice hari tu.....pic atas tu kira 2nd time buat...baru ler ok, tapi tak der le secantik pakai cutter dia. The latest nmpk kat umah Hana...tapi ida tak sempat pi jengah pun sana. Baru2 ni kwn ida Liza ada buat juga...rupa2 nya boleh pakai pisau biasa je erk. Dia bg link Seasaltwithfood klik jer kat situ, nanti leh tgk video cara cut dgn pisau. Video ni sama je cam Hana bagi, tengok jer video tu pasti anda semua boleh faham...kalau terang jer kut susah nak faham. Mekasih to both of u for this idea.

Syok betul anak2 ida mkn spiral potato ni......squeeze sikit dgn mayonis dan sos mmg sedap kata dia org. Kalau ada cheese lagi ummmp.....Pakai potato kecik2 lg senang nak handle masa memotong. Lepas siap potong, goreng dia dlm minyak panas yg banyak sehingga masak & garing Tabur sikit dgn garam halus pas tu squeeze dgn mayonis dan sos kegemaran. Sedap di makan semasa masih panas. Dengar kata famous sekarang ni kat M'sia ya. Sib baik kami tak ketinggalan ha.ha

Wednesday, December 15, 2010

Under Water Birthday Cake


Kek ni untuk birthday 2 org sekali yg ditempah oleh kwn ida juga K'Azma utk 2 org anaknyer...Naufal ke 9 thn & Salsabila ke 13 thn HEPI BIRTHDAY untiey ucapkan. Birthday diaorg ni dekat2 tarikhnya. Semalam kek ni dah diambil oleh K'Azma, katanya suprise utk diaorg berdua tu...dia tempah kek ni senyap2. Apa2 pun, harap2 mereka berpuas hati dgn design & rasa kek ni. Design ikut suka hati pembuat katanya.


Saturday, December 11, 2010

Apam Balik

Lama tak buat ni....feberet sekeluarga masa kat M'sia, baru2 ni, terjumpa kat kedai sweet corn yg ingredient dia ok. Dulu pernah cuba resepi dr Mesra Net...ok, setelah di edit sedikit, lembut dan sedap. Resepi kat bawah ni ida edit sedikit, lebihkan adunan & sukat timbangkan dia.

Bahan-bahan :( adunan tepung )

  • 330 gm t.gandum*
  • 1 1/2 sd teh baking powder*
  • 1/2 sd teh soda bikarbonat*
  • 1/2 mug kecil+2 sd bsr lg gula
  • 1/2 sd teh garam
  • 2 sd bsr minyak msk
  • 380 - 400 mls air/susu segar........atau boleh bubuh separuh air & separuh susu
  • 2 biji telur
  • 2-3 titik essen vanilla
  • Optional....pewarna kuning...ida tak bubuh

Bahan ( inti )

  • 1 tin jagung manis berkrim/creamy sweet corn
  • 1 1/2 mug kecil kacang tanah yg telah digoreng dan dikisar separuh hancur
  • Gula putih/gula perang secukup rasa.......ida campurkan 5 sd besar gula bersama kacang kisar & semasa memasak kuih ni, ida tabur sedikit lagi gula sebab 1st kuih yg dah msk rasa kurang manis maybe gula kat Jepun ni kurang manis kut
Bahan sampingan:

  • Sedikit marjerin/butter utk sapu ke atas kuih setelah masak

Cara-cara:

  • Di dalam bekas, pukul telur sedikit dgn hand whisker, tambah essen vanilla...kacau
  • Masukkan susu/air, minyak, gula & garam.....kacau sebati
  • Ayakkan bahan bertanda * ke dalamnya...kacau sebati
  • Perap adunan selama 2-3 jam lebih baik sebelum memasak...ida perap semalaman, buat siap2 adunan sebelum tidur, esok dah boleh masak
  • Panaskan kuali leper non-stick, sapukan sedikit minyak sahaja, jika nmpk terlebih ambil tisu paper yg bersih sapu sedikit permukaan kuali tadi....jika tidak rupa permukaan kuih akan bertompok2 dan kurang cantik.
  • Ambil 1 senduk kecil adunan, ratakan di atas kuali/mengikut citarasa ketebalan kuih yg diingini
  • Biar seketika/apabila permukaan bawah kuih dah nmpk sedikit masak,...taburkan rata campuran kacang kisar tadi, sudukan jagung krim ...tambah sedikit gula lagi, ikut citarasa
  • Tutup kuali utk kuih lebih cepat masak
  • Apabila sudah masak, lipat / tutupkan kuih apam dan angkat. Sapu butter/marjerin semasa kuih masih panas. Sedia dihidangkan.


Friday, December 10, 2010

Crunchy Chicken Wings with parsley

Tak boleh makan chicken wing kat KFC....dpt yg ni pun jadi la..dah sikit boleh hilangkan rasa rinduuu


Bahan-bahan :

  • Dlm 10 ketul kepak ayam
  • 3-4 ulas bawang putih dikisar/ditumbuk halus*
  • 1/2 sd teh serbuk lada sulah *......boleh lebihkan
  • 1/4 sd teh serbuk lada hitam *.....boleh lebihkan
  • 1 sd teh serbuk kari *
  • garam secukup rasa*
  • Sedikit air perahan lemon....dlm 1 hiris kecil *
  • 1/2 sd teh serbuk pati ayam *
  • Optional....boleh tambah sedikit serbuk cili kalau nak pedass *
  • 1 sd teh daun parsley yg serbuk
  • 1 1/2- 2 cwn serbuk roti/bread crumbs
  • 1/2 cawan t.beras....ida tak der, pakai tepung jagung je ni..kalau t.beras lg ranggup
  • 1 biji telur

cara-cara :

  • Gaulkan kepak ayam bersama bahan *
  • Gaulkan semua kepak ayam bersama tepung tadi
  • Curahkan telur, gaul lagi
  • Satukan bread crumb bersama parsley di dlm mangkuk
  • Ambil satu2 kepak ayam tadi....lumurkan dengan bread crumb
  • Goreng di dlm minyak yg banyak sehingga masak & garing

Kek Pisang Gebu

Sape suka kek pisang yg gebuss....jom tengok sini, bubuh tepung jagung memang gebuss la, kita buat eksperiman beberapa hari lepas. Pas tu nak la tempek kat sini pulak untuk mempelbagaikan versi kek pisang ni.

Sape nak, amik la yer...

Bahan-bahan :

Bahan A
  • 220 gm t.gandum ( dlm 2 mug kecil )
  • 60 gm t.jagung
  • 2 sd besar susu tepung/kalau tak der boleh tukar kpd susu pekat & masukkan susu pekat ni bersama pisang nanti
  • 1 1/2 sd teh baking powder
  • 1/2 sd teh soda bikarbonat
Ayak bersama bahan2 atas.
  • 150 mls minyak sayuran/minyak jagung ( dlm 3/4 mug kecil )
  • 170 gm gula ....boleh dilebihkan kalau suka lebih manis
  • 1 sd teh garam
  • 4 biji telur
  • 2-3 titik essen vanilla
  • 400 gm pisang/lebih kurang 3 1/2 biji pisang b'saiz besar....dilenyek hancur/kisar
Cara-cara :

  • Sebelum tu, panaskan oven
  • Pukul telur dgn mixer sehingga betul2 kembang, masukkan essen vanilla, gula dan pukul lagi
  • Masukkan minyak, garam.....pukul perlahan, kemudian ayakkan terus bahan A ke dalam adunan telur...pukul perlahan juga
  • Akhir sekali masukkan pisang lecek ...kacau sebati
  • Bakar dlm suhu 170 C lebih kurang 40-45 minit mengikut ketebalan kek. Jika loyang kecil, boleh bakar dlm 2 loyang sebab 1 adunan ni banyak juga....hari tu ida bakar dlm 2 loyang, satu saiz 18cm 4 segi, 1 loyang kecil bulat dlm 15 cm

Grilled Foods

Gambar menu simple untuk b'fast ni dah terperap lama sgt dah......tak susah pun nak buat dia, cukup bahan mentah yg ada dah bole siap menu kat atas ni...sekali-sekala tukar selera orang putih apa salahnya....

Bahan-bahan:
  • Thin slice beef/daging slice yg nipis secukupnya
  • Kentang....dikupas kulit & dipotong nipis
  • Sosej secukupnya...dibelah 2
  • Serbuk lada sulah secukup rasa *
  • Serbuk lada hitam secukup rasa *
  • Oregano secukup rasa *
  • Bawang putih ( dlm 3-4 ulas )....kisar/tumbuk hancur *
  • Garam secukup rasa *
  • 1 sd besar mentega
  • Kobis secukupnya diracik/hiris halus
  • Carrot dibuang kulit & sagat halus
  • Mayonis
  • Sos lada hitam....pencicah
  • Sos cili....pencicah
cara-cara:

  • Mula2 sediakan salad.......gaulkan kobis yg diracik halus & carrot tadi bersama mayonis & ketepikan dahulu
  • Gaulkan daging slice bersama separuh bahan bertanda *
  • Gaulkan kentang bersama lebihan bahan bertanda * tadi
  • Guna kuali non-stick, titiskan sedikit minyak masak kemudian masukkan 1 sd besar butter....biar butter cair
  • Aturkan daging, kentang dan sosej.....kalau muat semua la...kalau tak, bakar satu2. Grill sehingga masak.
  • Apabila semuanya sudah masak, sedia dihidangkan seperti di atas ...sedap dimakan semasa panas2

Monday, December 6, 2010

iPnone Birthday Cake.....atas permintaan yg meng' order


Di atas permintaan tuan yg menempahnya, maka kali ni, tercipta kek iPnone pulak. Kawan ida, yatiechomeyl yg tempah ni, kira utk belated b'day la...sbb kek ni ditempah seminggu selepas b'daynya, masa hari b'day...hubby dia outstation. Kata dia, kek ni idaman dah lama..uhuhuhhh nasib baik ada gak rupa cam iPnone, kalau tak jadi....kena cancel ler jawapnyer...



Bahan-bahan utk buatnyer sama jer cam kek2 sebelum ni ya.....

Sunday, December 5, 2010

Choco Mousse Brownies dan seakan dengannya.......

Salam kembali.......mintak maaf bebanyak sebab dah lama ida menyepi.....dah naik bersawang dah agaknya dapur ni....nak jengah ke sini rasanya tak nyempat la....nak kena bereskan hal2 lain dulu...nak jengah dapur kekawan lagi la....gomen ne
Kek kat atas tu pun dah lama buat.....ida bawak masa pergi ke jamuan hari raya haji lepas. Gambar pun snap alar-balar jer........jap jer kek ni kena serbu oleh budak2 masa tu....mak & bapak budak ada yg kompunan sbb tak sempat mkn..tu pun dah buat 2 biji bawak ke sana
Dah beberapa kali buat........rupa2 nya baru sekarang tahu resepi sape....sbb masa amik resepi dulu kat kawan...dia pun dh lupa. Resepi asal sape lagi.....Yani, Deco choco la. Tima kasih bebanyak sangat.....memang marvelous sgt kek ni,sehingga menjilat jari....mmmuahhh suke sgt Jom la tgk resepi......rasanya dah ramai yg buat ni....

Brownies ( bahagian bawah )....ida doublekan adunan utk lapisan kek lebih tebal sbb pakai loyang 20 cm, kat bwh tu resepi 1 adunan

  • 45 gm butter
  • 65 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 50 gm tepung
  • 1/2 sdk baking powder
  • 1 sd besar serbuk koko
  • Ida tambah badam cincang...panggang dlm oven sekejap/goreng tanpa minyak dlm kuali sekejap

Cara-cara:

  • Sebelum tu panaskan oven terlebih dahulu
  • Pukul butter bersama gula hingga kembang / putih
  • Tambah telur dan pukul lama sedikit
  • Ayak tepung bersama baking powder & serbuk koko ke dalamnya......pukul perlahan
  • Tambahan.....masukkan pula badam cincang .....kacau sebati
  • Masukkan adunan ke dalam loyang spring form/boleh tanggal
  • Bakar dalam suhu 190 C lebih kurang 12-15 minit....ida lebihkan ke 20 minit sebab doublekan adunan
  • Bila masak biarkan sejuk dahulu. Sementara tu sediakan mousse dia pulak.....tgk bawah ye...

Bahan-bahan coklat mousse ( bahagian atas ):

  • 140 gm coklat masakan
  • 1 sd besar gelatin......ida buh 1 1/2 sd besar sbb knp ye masa buh 1 sd bsr mcm lembik sikit, sorry sbb ida ubah sikit
  • 100 mls air panas...kena air betul2 panas
  • 2 biji putih telur
  • 200gm whipping cream/200 mls
  • 40 gm gula halus.......ida lebihkan sikit kpd 60 gm
Cara-cara:

  1. Masukkan serbuk gelatin ke dlm bekas yg mengandungi air panas....ida kacau dan biarkan seketika lebih kurang 5 minit
  2. Cairkan coklat guna double boiler, bila coklat dah cair.......masukkan campuran gelatin ke dalam coklat cair tadi, kacau sebati
  3. Pukul putih telur hingga kembang, bila telur tidak jatuh apabila diterbalikkan mangkuk, sambil pukul masukkan gula sedikit demi sedikit.
  4. Dalam mangkuk lain pukul whipping cream sehingga kembang /berbentuk krim
  5. Kemudian masukkan 2 & 4 ke dlm 3, kacau sebati dan tuangkan ke atas brownies yang masih di dlm loyang
  6. Simpan di dlm peti sejuk sehingga mousses keras
  7. Semasa menghidang, hias dengan ayakkan serbuk koko ke atasnya


haaaa...yg ni pulak versi seakan dengan kat atas tu...TAPI lapisan bawah tu adalah kek coklat jer, lebih2 adunan buat apam coklat/ala2 kek coklat hari tu...ida bakar sikit.....

Pas tu utk chocolate mousse tu ida hanya buh serbuk koko instead of cooking chocolate, tapi kena lebihkan gelatin ler....pun sedapp juga

  • Gelatin jdkan 2 1/2 sd besar
  • Cooking chocolate ganti ngan 4 sd besar serbuk koko bancuh ngan 50 mls air panas....cara2 sama jer seperti di atas...masukkan jer campuran gelatin ke dlm adunan serbuk koko...kacau

Thursday, November 18, 2010

Roti Inti Krim Blueberry

Masih ada lagi kut tempias2 hari raya korban......Salam Aidiladha buat semua....hai, nyampah betul la dgn internet sejak dua menjak ni....asyik hang je...pas tu slow cam kura2, kura2 pun lagi laju rasanya.
So, utk memudahkan kerja....ida sempat entry menu yg simple ni je, lain2 menu kemudian la ye, esok lak dah sibukkkk hi..hi, lusa kami ada buat jamuan raya, so esok nak prepare apa yg patut utk dibawa......roti ni dibeli siap, cuma buh inti krim tu jer...bebudak ni suka sangat

Bahan-bahan :

  • Roti / bun kosong secukupnya......ida beli roti yg dah siap...BM nak berehat seketika he..he
  • 200 mls whipping krim
  • 4 sd bsr gula @ kurang...ikut selera masing2
  • 3 sd bsr jem bluerry/lebih
  • 1/4 sd teh garam
  • 2 titik essen vanilla....tak buh pun tak per

Cara-cara:
  • Satukan dlm mangkuk besar bahan2 kecuali roti
  • Putar sehingga kembang....@...sehingga krim menjadi pekat
  • Potong tengah roti
  • Masukkan krim blueberry ke dalam piping beg
  • Paipkan ke dlm roti dan hiaskan dengan sedikit jem blueberry.....sedia dihidangkan, mmg lazat....

Sunday, November 7, 2010

Hello Kitty Birthday Cake......siapa punya kek pulak?


Salam kembali ke udara.......kek ni bukan untuk anak ida tau,tapi untuk anak kawan. Kawan ida iaitu Amy mintak tolong buatkan kek birthday ni untuk anaknya Nina, kira dia tempah la ni & design ikut suka hati tuan yg membuatnya. Kali ni deco cake hello kitty pulak. Boleh la, ada la jugak rupa muka hello kitty kat situ......



Nina genap umur 5 tahun pada hari Ahad lepas. Bukan main suka lagi la dia dapat pulak kek Hello Kitty yang dia minat.



Adunan kek masih menggunakan resepi yang sama seperti kek princess sebelum ni, cuma kek tu plain jer, tak tambah serbuk koko. Nanti boleh la tinjau kat bahagian princess birthday cakes sebelum ni. Pas tu cream dia, ida pakai whipping cream sahaja.

Tuesday, November 2, 2010

Sambal Udang Petai


Salam buat semua......tengah buat apa tuu...masak? Masak sedap2 ye...
Nak tau tak.....petai ni dah setahun tak dpt jamah....beberapa hari lepas hubby beli bwk balik. Ni bukan yg fresh...yg frozen jer ni, dah siap kopek.Mak ai bau dia......lebih dasyat dari yg fresh, anak ida yg no.2 cakap busuk apa ni ummi....dia kalau bau2 pelik ni, tak tahannyer. Satu peket boleh la 3 kali makan. Sekali sekali pekena petai, nasi bertambah2.....perghhh..hari tu cicah budu jer..sape suka BUDU angkat tangan tinggi2. Org kelantan kalau jumpa budu jangan cakap laa......lupa dunia jap. Ida masak cincai2 jer ni....kena pulak cili kering kiriman kakak kat Gombak hari tu tak berapa pedass...sedap la en.hubby makan

Bahan-bahan :

  • 15 ekor udang saiz sedang......ida buang kulit dia
  • segenggam petai/lebih
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1/2 labu bawang besar *.....sini ada bawang besar je
  • 3 hiris nipis halia *
  • 1/2 labu bwg besar di hiris
  • 6 tangkai cili kering ( boleh dikurangkan / dilebihkan )*
  • belacan sebesar ibu jari *
  • gula 1/2 sd besar
  • Sedikit air asam jawa
  • garam secukup rasa
  • tambahan ....daun kucai

cara-cara:

  • Kisar semua bahan yg bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak, tumiskan dahulu bahan kisar sehingga sedikit garing & naik bau
  • Masukkan sedikit air, air asam jawa, gula, garam secukup rasa....masak lagi
  • Buat sambal ni, masak lagi lama lagi sedap sebenarnya
  • Masukkan petai, masak hingga petai sedikit layu baru masukkan udang & daun kucai serta bawang hiris.....kacau seketika sahaja, tak perlu masak udang ni terlalu lama sebab ia akan menyebabkan isi udang menjadi keras.
  • Setelah cukup rasa, boleh angkat dan sedia dihidangkan

Monday, November 1, 2010

Marble Banana Cup Cake


Emm....dah lama benar tak buat kek jenis bercup nihh.....dulu2 sebelum pandai berblogger ni, rajin gak buat. Edit sedikit dari resepi kek pisang sempoi hari tu, tambah tepung jagung sikit.......rasanyer tekstur dia lebih halus dari kek pisang sempoi haritu. Buat marble cincai2 jer ni. Bakar petang semalam, hari ni hubby & anak2 siap buat bekal lagi. Emm sedapnyer.........bila makan, macam tak jumpa bertaun.

Bahan-bahan :

  • 170 gm pisang dilecek
  • 160 gm tepung gandum
  • 40 gm tepung jagung
  • 180 gm gula
  • 3 biji telur
  • 120 mls minyak masak ........ida guna vegetables oil
  • 1 1/4 sd teh baking powder
  • 1/2 sd teh soda bikarbonat
  • 1 sd teh garam halus
  • 1/2 sd teh essen vanilla
  • 2 sd bsr susu tepung.......amik susu si kecik kat umah
  • 2 sd besar serbuk koko @ boleh bubuh coklat emulco

Cara-cara:

  • Ayak tepung2, susu tepung bersama bahan penaik dan garam
  • Pukul telur hingga betul2 kembang, masukkan essen vanilla dan gula......pukul lagi
  • Masukkan bahan ayak tadi, kacau sebati @ pukul perlahan sehingga sebati
  • Masukkan pula pisang lecek dan minyak sayur tadi......kacau sebati/pukul perlahan
  • Bahagikan 2 bahagian, satu bahagian di ayakkan serbuk koko ke dalamnya .....kacau sebati
  • Sebelum itu panaskan oven terlebih dahulu lebih kurang 15 minit
  • Sediakan paper cup, sudukan berselang seli adunan plain dan adunan coklat 3/4 penuh paper cups tersebut.
  • Bakar pada suhu 170 C selama 20 minit.

Saturday, October 30, 2010

Pizza Sosej


Pizza ni buat bila zaman ntah......gambar dok terperap lama dah dlm hard disk ni...skrg tibalah giliran mu nak menayang diri pulok deh...dah bebanyak kali buat ...satu ni ja tuan dia sempat amik gambar dia, ni pun satu jer......sbb ramai yg menunggu nak ngap...pas tu tuan dia pun malas sama...Terpaksalah la hadirin sekalian ya....kami nak makan pizza pun, kena buat sendiri, kesian kan bila merantau ni. Ida buat doh tu pun dari doh roti jer....buat pizza pas tu buat roti sama, bija k kan. Boleh makan pizza, boleh makan roti sama. Resepi sape lagi..K'Yani ( deco cocho ) kita tu la...cuma kena pandai2 adjust supaya doh tu jgn terlalu manis......itu la salah satu sifu roti2 ida. Thanks a lots ye kak.

Bahan-bahan doh roti :( Jika utk pizza sahaja 1/2 adunan sudah cukup )

  • 500 gm tepung roti
  • 240 mls air......guna air suam lebih baik jika uli tgn dan jika berada di negara 4 musim yg cuaca sudah sejuk walaupun menggunakan BM dan sukatan air telah diedit dr resepi asal
  • 40 gm gula
  • 8 gm garam....letak 1 sd teh
  • 50 gm mentega......ida letak 20 gm mentega & 30 gm shortening
  • 6 gm yis kering
  • 16 gm susu tepung
  • 60 gm telur/ telur saiz LL...lebihkan sikit dr resepi asal
Bahan-bahan topping pizza:

  • Sosej yg mencukupi......potong panjang/bulat2 pun boleh
  • Sos pizza
  • Tambahan sos cili/sos tomato
  • Mozarella cheese yg halus2
  • Capsicum hijau/merah.......di potong nipis
  • Bawang besar......didadukan
  • Oregano
  • Tambahan ...serbuk lada hitam
  • Jika suka juga boleh letak mayonis

cara-cara:( Macam biasa ,ida pakai BM la ni )

  • Masukkan air suam serta bahan2 lain dan diakhiri dengan yis ke dalam acuan BM
  • Pilih menu dan tekan start. Tunggu sehingga siap baru keluarkan doh dari BM.
  • Tumbuk2 doh untuk keluarkan angin
  • Bahagikan doh ikut saiz yg sesuai.
  • # Sediakan dulang pembakar yg dialas dgn cooking sheet/disapu marjerin@mentega
  • Ambil satu bahagian doh tadi,leperkan di atas dulang tadi sehingga memenuhi dulang tersebut. Lebihkan sikit bahagian tepi , kemudian lipat masuk agar menjadi tebing @ mengikut kreativiti masing.
  • Selepas itu mari kita mulakan mekapkan pizza ini
  • Base dia sapu ngan sos pizza, tabur mozarella cheese, susun sosej, sapu tambahan sos cili/sos tomato @ sos pizza tadi, tabur bawang besar, susun capsicum, tabur serbuk lada hitam,tabur mozarella cheese dan akhir sekali tabur oregano
  • Biarkan seketika supaya doh naik sekali lagi dalam 20 minit
  • Panaskan oven terlebih dahulu
  • Bakar pada suhu 180 C lebih kurang 15-17 minit @ atau jika suka lebih garing boleh lebihkan masa
Kalau nak uli ngan tangan pun boleh, kat bawah ni salah satu lagi cara uli tgn :

  • Di dalam bekas yang besar, campurkan semua bahan kering kecuali yis. Gaul sebati.
  • Kemudian baru masukkan yis, gaul rata. Masukkan pula air, mentega & shortening.
  • Gaul dan uli sehingga menjadi doh yang kenyal & tidak melekat di tangan.Lebih lama menguli akan mendapat hasil yg lebih baik.
  • Selepas itu tutup bekas tadi dgn kain/apa2 shj, perapkan doh selama 1 jam sehingga naik 2 kali ganda
  • Setelah siap, tumbuk2 doh utk keluarkan angin.
  • Bahagikan doh mengikut saiz yg diinginkan
  • Utk seterusnya bolehlah follow step yg bertanda # dan seterusnya ke bawah.

Wednesday, October 27, 2010

Ala-ala Zinger Burger di KFC

Sarapan untuk anak-anak pagi tadi......untuk abahnyer sempat makan mini pizza jer sbb semalam dah siap buh topping & bakar half cooked,pagi tadi bakar lagi sehingga masak........ Tukar selera kpd burger pesen ni pulak. Anak-anak dah besar sikit gemar la pulak burger2 ni...kecik2 diaorg tak tau nak makan. meh la tgk resepi sempoi2 ni bermula dari buat roti burger, ayam gorengnya dan sehingga terbentuknya sebiji burger yang enak. Roti burger dah buat siap2 petang semalam, hari ni goreng ayam ja. Musim dah sejuk ni buat roti terpaksa guna air suam/susu suam walaupun guna BM kalau tak bantut yis tu.

Bahan-bahan doh roti ( resepi roti asas K'Fida MyR yg diedit sedikit, ida letak resepi utk separuh adunan.....nak doublekan pun boleh bg family yg ramai cam ida ni @ balance buat bun, doh tu buat apa2 shj jenis roti kesukaan anda )

  • 300gm tepung ( ida pakai tepung roti )
  • 1 biji telur saiz c ( 40gm )
  • 130 mls susu segar yang disuamkan/air suam
  • 1/2 sd teh garam
  • 20 gm gula
  • 5 gm yis
  • 30 gm mentega ( ida letak 20 gm mentega dan 10 gm shortening )
Cara-cara ( ida letak salah satu cara uli tangan kpd sesiapa yang tidak ada BM )
Untuk cara BM boleh rujuk di label roti2 yg lain k

  • Ambil 1/4 cawan dari 130 mls air suam tadi. Masukkan yis dlm cawan tersebut dan kacau ( jika yakin yis tersebut OK tak perlu tunggu sehingga ia berbuih )
  • Di dalam bekas besar, gaulkan tepung bersama gula, garam sehingga sebati.
  • Masukkan mentega & shortening dan ramas2 sehingga sebati
  • masukkan bancuhan yis, telur dan air sedikit demi sedikit sambil uli.
  • Uli sehingga doh menjadi lembut dan tidak melekat di tangan. Lebih lama menguli akan mendapat hasil yang lebih baik.
  • Setelah siap menguli, tutup bekas dgn kain/apa2 sahaja....perap doh selama 45 minit-1 jam supaya doh naik
  • Cukup masa, keluarkan doh....tumbuk2 utk keluarkan angin
  • Bahagikan doh mengikut saiz kesukaan
  • Bulat2 kan doh kemudian leperkan sedikit doh yg bulat tadi dgn tapak tgn supaya bila dibakar nanti bun tidak terlalu bulat meninggi
  • rehatkan lagi doh supaya naik sekali ganda lagi dalam 30-45 minit
  • Sebelum tu panaskan oven terlebih dahulu
  • bakar bun dlm suhu 180 C lebih kurang selama 15-16 minit.
  • Apabila sudah masak, sapu di atas permukaan bun yg masih panas dengan sedikit butter supaya nmpk berkilat.






Jom kita goreng ayam pulak....


Bahan-bahan untuk ayam :

  • 6 ketul Boneless chicken/ayam tanpa tulang secukupnya potong siap2 sesuai dgn utk dimuatkan dalam bun nanti
  • Bahan perap:
  • 3 ulas bawang putih...dikisar/ditumbuk halus
  • 1/4 labu bawang besar/3 biji bawang merah....dikisar
  • 1 sd teh serbuk lada sulah
  • Jika suka boleh tambah sedikit serbuk lada hitam
  • 1/2 sd teh serbuk cili
  • 1 sd teh serbuk jintan manis dan 1 sd teh juga serbuk jintan putih
  • Garam secukupnya
  • Satu hiris kecil lemon/limau nipis ...perah air
  • 1/2 sd teh serbuk kari
1 biji telur
Sedikit tepung beras( di campur sedikit garam halus, 1/4 sd teh serbuk cili, serbuk kari dan serbuk pati ayam )


Cara-cara :
  • Bersihkan ayam dan perap seketika dgn bahan perapan
  • Pukul telur sedikit dgn garfu kemudian celupkan ayam dgn telur lepas tu gaulkan ayam dengan tepung dan goreng ( goreng di dalam minyak yg banyak yg dipanaskan dahulu )@curahkan semua telur ke atas ayam kemudian gaul ayam dgn tepung dan goreng sehingga sedikit garing
Ida mekapkan burger ni simple2 jer....lebih2 lak kan kut habis kena kutip buang oleh budak2 ni jer karang
Macam biasa la, untuk mekapkan burger ni contoh2 bahan perlu ada seperti di bawah:

  • Daun salad@kobis yang diracik halus
  • Timun dihiris nipis
  • Tomato dihiris nipis
  • Sos cili/tomato
  • bawang besar yg diracik halus
  • Mayonis
  • kalau suka boleh tambah kepingan cheese
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • dan hiaslah mengikut kreativiti anda

Kuih Bakar Hijau

Selamat malam semua.......tgh melayan mata yang tak ngantuk ni...apa nak buat..kerja rumah, ahhh, tak abis2..esok la pulak sambung. Salah satu kuih kegemaran keluarga sejak di M'sia lagi tambah anak2....rasanya kat dapur sape2 pun ada kuih ni......selalu buat sbb tak susah, baru kali ni kerajinan nak snap pic..

Bahan-bahan :( utk loyang 20 cm )

  • 2 cwn tepung gandum
  • 4 biji telur
  • 2 cwn santan pekat.......ida pakai santan segera dalam tin, sbb itu jer la yg ada kat sini
  • 2 cwn air
  • 1 cwn gula
  • 1 sdteh garam
  • 1/2 sd teh essen vanilla
  • sedikit bijan utk tabur
  • sedikit pewarna hijau

cara-cara:

  • Masukkan semua bahan dalam blender dan blend hingga sebati
Atau
  • Dalam mangkuk besar, pukul sikit telur ngan whisker lepas tu masukkan 2 cwn air dahulu, kemudian tepung gandum......kacau dgn whisker hingga sebati@tidak berketul
  • Kemudian baru masukkan santan dan bahan2 lain ....kacau lagi hingga sebati & tidak berketul
  • Sapu loyang dgn marjerin/butter/minyak@alas dengan cooking sheet/baking paper
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang.
  • Tabur rata atasnya dgn bijan
  • Bakar dalam suhu 200C lebih kurang 45 minit@hingga masak
  • Jika nampak kuih ni naik menggunung bila dekat2 nak masak, tak perlu la risau, ia akan turun kembali rata apabila beberapa ketika dikeluarkan dari oven
  • Biar ia sejuk sedikit baru senang dipotong

Monday, October 25, 2010

Apple Streusel Cake with blackcherry jam

Salam kembali setelah beberapa hari kita senyap ja....kek ni baru ja buat petang tadi, buat kudapan anak2 balik dari sekolah. Resepi amik dari blog Joyofbaking
Emmm....sedapnyer kek ni..tambah2 yg streusel topping tu, ranggup, manis dan lemak...hi.hi...dapat kat si kecik, dia dok kutip makan tang atas tu dulu

Jom ida cerita sikit pasal kek ni.......bawah sekali kek la,pas tu hirisan epal, pas tu pulak sapuan jem blackcherry & atas sekali streusel dia la. Amik ko...2 biji sekali buat ( buat 2 adunan ). Tau je la, satu biji sekali hadap je budak2 ni..kalau balance pun seketul 2 je tinggal. Jom tgk resepi dia yg setengah ayat dia dah ditranslate ikut kefahaman ida. Pas tu ida tambah jem blackcherry sikit....saje nak abihkan stok la ni

Bahan Streusel topping :

  • 1/2 cwn / 65 gm tepung serbaguna
  • 1/2 sdteh ground cinnamon/serbuk kayu manis
  • 3 sdbsr/40gm butter tanpa garam yg sejuk dipotong kecil2( ida pakai butter biasa je )
  • 1/4 cwn /70gm gula perang.......ida kurangkan kpd 50 gm
  • 1/4 cwn /20gm kacang hazelnust/walnuts/pecans...yg dipanggang......ida tak panggang pun
cara-cara :

  • di dalam mangkuk bsr campurkan tepung bersama serbuk kayu manis. Masukkan butter...ida ramas campuran ni sehingga menjadi crumble/serbuk
  • Lepas tu masukkan gula dan kekacang...gaul rata dan ketepikan dahulu

Bahan adunan kek:
  • 1 cwn /130 gm tepung serbaguna
  • 1 sd teh baking powder
  • 1/8 sdteh garam.....ida letak 1/2 sd teh
  • 1/4 cwn /56 gm /4 sdbsr unsalted butter.......ida guna yg biasa je
  • 1/2 cwn /100 gm granulated white sugar
  • 1 telur saiz besar
  • 1/2 sdteh essen vanilla
  • 1/3 cwn /80 mls susu....ida pakai susu segar
  • 2 biji bsr Granny Smith Apple....ida pakai epal hijau kat jepun ni dlm 1/2 biji besar......buang kulit & hiris nipis2
  • Bahan ida tambah...sedikit jem blackcherry utk sapu pada atas lapisan epal nanti
cara-cara:

  • Panaskan oven dahulu pada suhu 177 C.........ida letak suhu 180 C selama 15 minit. Sapu loyang dgn butter dan alas dasar loyang 20 cm/8 inch dgn parchment paper/cooking sheet
  • Di dalam mangkuk berasingan, ayak tepung bersama baking powder dan garam
  • Di dalam mangkuk berasingan juga, pukul butter sehingga creamy & smooth
  • Masukkan gula dan pukul lg sehingga ringgan dn gebu
  • Masukkan telur & essen vanilla ...pukul lagi
  • Masukkan campuran tepung berselang-seli dgn susu dan pukul sebati sahaja
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan dgn spatula
  • Aturkan hirisan epal ke atasnya, kemudian sapu jem/tompok2 kan dgn jem dan tabur streusel topping
  • Bakar selama 45-50 minit
  • Ida bakar selama 38 minit sahaja pada suhu 170 C

Monday, October 18, 2010

Rasberry Mousse Chocolate Cake

Sebenarnya buat kek ni dah lama.....cuma tak nyempat2 nak entry...dah lapuk dah, jom layan gambar aja la. Sebelum ni buat versi asal dia choco mousse brownies ( resepi amik dr kawan ) rasanya dr MyR kut...entah la. Apa-apapun thanks a lot kpd tuan punya resepi, untuk kali ni edit sikit sebab kebetulan masa tu ada buat kek coklat...balance adunan ida bakar nipis2, lepas tu taruk atas dia mousse...dari choco tukar kpd rasberry. Dua2 pun sedap...len kali kalau bila buat lg versi asal dia, insyaallah ida entry...


Taraa.....my anniversary kek sebenarnya, lama dah ....bulan lepas...haahhh, comotnyer nmpk nguper dia.....not under planning sebenarnya nak buat kek ni, apa2 je la,janji sedapppp...boleh kalah secret recipe ni...perasan pulak tuan yg membuatnyer.Jom la tgk resepi

Bahan-bahan kek coklat lembab( resepi dulu2 dari kawan setempat kerja..K'Ainon..thanks ye kak )

Adunan kek ni banyak kalau untuk buat kek kat atas.....boleh buat half adunan/selebihnya tak payah bubuh topping
  • 1 buku butter ( 250 gm )
  • 2 cwn gula...ida kurangkan sikit 1 3/4 cwn
  • 2 cwn tepung gandum #
  • 1 cwn serbuk koko #
  • 1/2 sd teh baking powder #
  • 1/2 sd teh soda bikarbonat #
ayak bersama bahan bertanda #
  • 4 biji telur saiz A
  • 1 kotak susu coklat ( ida pakai susu segar plain jer )
  • 1/2 sd teh essen vanilla
  • 1 sd bsr coklat emulco...tak letak sbb tak der
Cara-cara:
  • Panaskan oven terlebih dahulu
  • Pukul butter bersama gula hingga kembang
  • Masukkan telur, essen vanilla..pukul lagi
  • Masukkan bahan ayak dan susu....pukul lagi dengan perlahan
  • Alas loyang sring form/boleh tanggal dengan cooking sheet@sapu dengan sedikit butter pada dasar loyang
  • Tuangkan adunan lebih kurang setebal 1 inci....jgn tebal sgt, nanti tak muat utk mousse nanti
  • Bakar pada suhu 170 C seketika/hingga masak.....lebih kurang 20 minit sebab kek tak tebal
  • Balance adunan boleh la bakar dlm loyang lain sebagai kek coklat lembab biasa
  • Setelah masak ketepikan dahulu
Bahan-bahan untuk Rasberry Mousse/bahagian atas:
  • 200 gm whipping cream/200 mls
  • 40 gm gula halus
  • 2 biji putih telur
  • 1 sd bsr serbuk gelatin.....ida letak 1 1/2 sd besar
  • 100 mls air betul2 panas yg baru dimasak
  • Jem rasberry secukupnya
  • Chocolate topping....ida guna Hershey's Chocolate shell topping
Cara-cara:
  • Masukkan gelatin ke dalam air panas 100 mls tadi...kacau sehingga hancur dan biarkan seketika/ 5 minit
  • Pukul putih telur hingga betul2 kembang / bertanduk / tidak jatuh
  • Masukkan gula ke dalamnyer...pukul seketika
  • Dalam mangkuk lain, pukul whipping cream sehingga kembang atau berbentuk krim
  • Masukkan gelatin yg dicairkan dan adunan whipping cream ke dalam adunan telur ....masukkan sedikit jem rasberry dan kacau sebati
  • Ambil kek tadi, sapu atasnya dgn sedikit jem rasberry, kemudian tuangkan adunan mousse ke atasnya.
  • Sejukkan dahulu sehingga moussenyer beku
  • Setelah mousse sudah beku...bolehla di keluarkan dr loyang spring form tadi
  • Hias mengikut citarasa masing2. Ida curah Hershey's Chocolate Shell topping ke atasnyer sahaja. Kalau nak mekapkan dgn coklat masakan yg dicairkan pun boleh/tabur sahaja dengan serbuk koko
psst: untuk bakar kek ni, perlu menggunakan loyang spring form/boleh tanggal supaya senang untuk mengeluarkan kek nanti


Friday, October 15, 2010

Princess Birthday Cakes......untuk kakak dan adik

Ni kek untuk adik Ain......kena simpan kemas2 dalam peti ais dulu....masa untuk potong belum sampai lagi. Sabar dik ya, hari Ahad nanti 17.10.2010 baru adik potong. Umi bagi dia possing dulu k....sbb nak entry sekali ngan kek kakak ni. Nanti kalau sempat amik pic kek yg sudah dipotong...ida tempek kat sini
Haa...ni kakak Sara punya....dah lepas dah ari Ahad lepas 10.10.2010. Speacial request dr dia nak kek princess. Jenuh jugak nak menyiapkannya, maklumla..... Dah lama dia tunggu kek yang ummi dia buat ni sebenarnya, tahun ni 2 org yg lain dah lepas b'day diaorg, dah dpt hadiah, dah dpt kek yg ummi dia buat. Dua2 tu semua awal tahun...hanya kakak ngan adik je hujung2 sikit. Kakak asyik tanya bila kek kakak ummi, lambat lagi ke...penat dah nak menjawap...

Adik pun nak kek princess jugak mcm kakak dia. Bertungkus-lumus la ummi dia buat kek princess satu lagi. Kebetulan adik pun lahir bulan 10, selang 1 minggu je. Dah kali ke-2 buat, smooth sikit kali ni, ni konon2 kembar sorang lagi la. Kali ni bagi dia duduk pulak ya.






Ini adalah kek2 yang digunakan untuk deco kek princess adik Ain..patungnyer lupa letak.



Yang ini untuk deco kek princess kakak





Adunan kek span kedua2 kek tu sama je....cuma satu buat yang coklat, satu lagi buat plain. Resepi kek span ida intai2 kat dapur K'Ummi ( Home Sweet Home ) iaitu Soft Marble Cake...resepi asal ialah Kak Noreen..cuma ida tak buat marble dia, emm...lembut je kek ni. Terima kasih bebanyak ye kak. Pas tu frosting ida buat 2 jenis, butter cream cheese frosting ( resepi intai2 kat dapur Hana....thanks ye na ) & whipping cream frosting ( dpt ilham dr seorang kawan ). Izinkan ku tepek resepi nya kat sini lak.


Bahan adunan kek span:( dari resepi soft marble cake )
  • 270 gm mentega
  • 250 gm gula.....ida letak 230 gm sbb nanti nak sapu cream
  • 260 gm tepung gandum#
  • 1 camca teh baking powder#
Bahan bertanda # ayak bersama
  • 6 biji telur
  • 2 camca bsr susu pekat manis
  • 1 camca bsr ovalette
  • 1 camca bsr air
  • 1 camca teh essen vanilla
  • 10 gm serbuk koko......ida tambah kpd 20 gm sbb tak buat marble, kalau kek plain, tak perlu masukkan serbuk koko
  • opptional : 1 camca teh coklat emulco..utk kek span coklat( ida tak letak )
Cara-cara :
  • Ida panaskan terlebih dahulu oven
  • Ayak tepung gandum bersama baking powder
  • Satukan butter,susu,essen vanilla.....pukul sehingga gebu & ringan/adunan tidak jatuh *
  • Di dalam bekas lain, satukan telur,ovalette,air,gula,campuran tepung & serbuk penaik.......pukul hingga kembang & rata.
  • Masukkan adunan butter * ke dalamnya dan kacau rata.
  • Alas loyang dgn cooking sheet/sapu dgn sedikit butter@minyak. Kek yang kecil2 tu ida bakar dlm mangkuk kecil untuk buat skirt princess nanti.
  • Bakar pada suhu 180 C ( ida reduce ke 170 C ) selama 45-50 minit. Ida tuang aduanan kek tak brp tebal kat dalam loyang,jadi ida bakar lebih kurang dalam 37 minit sahaja.
  • Apabila sudah masak sejukkan seketika. Setelah itu, kek dipotong menyilang kepada 2 lapis untuk disapu cream.
Bahan-bahan frosting/cream...boleh pilih salah satu/buat 2 jenis frosting
1) Butter cream cheese
  • 120 gm butter
  • 250 gm cream cheese
  • 120 gm gula aising
cara-cara:
  • satukan semuanya, pukul sehingga kembang
  • Bahagikan adunan jika ingin letak pewarna
  • Gunakan pipping bag dan noozlenya apabila hendak mendeconya nanti. Sebelum tu, sapu cream rata keseluruh kek/bahagian yg ingin diletak butter cream cheese sebagai basenya dahulu.
2) Whipping cream ( untuk satu kek biasanya menggunakan lebih dari 2 kotak whip.cream yang 200 ml )
  • 1 kotak/ 200 mls whipping cream
  • 3 sd bsr gula halus....boleh dikurangkan/dilebihkan
  • 1/4 sd teh garam
  • 1-2 titis essen vanilla
cara-cara :
  • Satukan dalam mangkuk besar. Putar sehingga kembang dan pekat
  • Tapi jangan terlalu pekat. Agak-agak sesuai untuk disapu ke atas kek.
  • Bahagikan adunan jika ingin letak pewarna.
  • Cara deco sama, cuma sebelum membuat apa2 deco...sapu cream rata ke seluruh kek sebagai base dan juga pada lapisan kek yg telah dipotong