Wednesday, June 30, 2010
Kuih Ketayap
Monday, June 28, 2010
Bihun Sup Utara
Wednesday, June 23, 2010
Bun Coklat
Bahan A:
500 gm tepung roti
30 gm susu tepung
20 gm serbuk koko
100 gm gula
11 gm yis segera/ 1 paket yg 11 gm
1 biji telur(saya pakai saiz m).....pukul sedikit dgn garfu
Bahan B:
250 mls air
80 gm marjerin(saya pakai 40 gm shortening&40 gm butter)
saya tambah 1/2 sudu teh garam
Bahan C:
Apa-apa coklat yang bulat/ketul2 4 segi untuk di buat inti
Cara-cara:(used BM)
1.Keluarkan acuan BM,first masukkan air ke dalamnya,diikuti dengan telur(pukul sedikit ngan garfu dalam bekas lain),gula,garam,butter+shortening,susu tepung,serbuk koko,tepung dan last sekali yis.Letak semula acuan BM ke dalam BM mesin dengan betul.
2.On kan BM,pilih menu yang sesuai kemudian tekan start.Saya pilih menu yang masa 1 1/2 jam.Jangan risau BM akan mula menjalankan tugas dia hingga selesai.
3.Setelah cukup 1 1/2 jam@masa yang tertera di BM menunjukkan 0,boleh la keluarkan doh,tumbuk2 untuk keluarkan angin.
4.Bahagikan/bulatkan doh lebih kurang 20/50 gm setiap biji(saya agak2 jer....sebab agak2 ni la saiz bun jadi terlebih besar...dia tak boleh mengembang sangat semasa dibakar dalam loyang,kalau bakar sebiji-sebiji ok la)
5.Masukkan inti coklat di dalam setiap bebola roti tersebut,tutup rapat-rapat.Bulat2 kan semula.
6.Setelah siap buat bebola,aturkan sedikit rapat dalam loyang hingga penuh.Jika nak bakar sebiji-sebiji dengan menjarakkan bebola ni pun boleh.
7.Biarkan bebola roti ni naik dua kali ganda dahulu sebelum dibakar.Tutup bebola2 roti ni dgn kain lembab yang bersih.Sebelum tu panaskan oven terlebih dahulu
8.Saya bakar pada suhu 170 C...selama 20 minit(utk bebola roti yang diaatur sedikit rapat2 dalam loyang)
9.Untuk bebola roti yang diatur berjarak...saya hanya bakar kurang dari 20 minit/dlm lebih kurang 15 minit.
10.Setelah masak,sapu/gliskan permukaan roti dengan marjerin/butter untuk nampak berkilat.
Cara-cara uli tangan:
Campurkan semua bahan A & gaul sebati.
Kemudian masukkan air,garam & gaul sebati.Akhir sekali masukkan marjerin/butter/shortening,uli hingga sebati,lembut & tidak melekat di tangan ( lebih kurang 10 minit) kalau BM dia uli lama sikit....ada dlm 1/2 jam rasanya.Penat jugak menguli tangan ni.
Rehatkan doh lebih kurang 1 jam/naik dua kali ganda.Tutup bekas dengan plastik.Selepas 1 jam,tumbuk2 doh untuk keluarkan angin.
Ulangi langkah guna BM dari no.4 dan seterusnya seperti di atas.
Monday, June 21, 2010
Banana Cake with dry fruits nut crumble
Thursday, June 17, 2010
Yogurt Fruity Bread Pudding
Saya buat cara gini untuk bagi sikit kelainan rasa pada puding roti
Kalau plain je,macam boring je tengok & nak makan.
-3 biji telur
-1/2 mug bsr gula+lg 3 sudu bsr...kalau nak lebih manis terpulang
-1/2 sudu teh garam
-1/2 mug bsr plain yogurt
-3 sudu bsr tepung jagung
-1/2 sudu teh esen vanilla.....optional(saya tak letak)
-3 keping roti
bahan-bahan lain:-buah-buahan segar.....di potong kecil( boleh juga menggunakan buahan dalam tin )
-blueberry filling/blueberry jam....saya pakai blueberry filling(kalau tak nak bubuh pun tak per )sbb bila dibakar warna purple blueberry filling ni akan bertukar warna hitam
-strawberrry jam......untuk sapu sedikit atas puding setelah ia masak
-3 keping roti.........siat2kan kecil2
Cara-cara:
-blendkan bahan A
-alas loyang dgn bakingpaper/sapu dgn sedikit minyak....saya pakai loyang 20 cm yg boleh tanggal
-aturkan roti yang telah disiat, rata keseluruh loyang
-tuangkan adunan A yang telah diblend tadi ke dalam loyang tersebut
-ambil sedikit blueberry filling,tompok-tompokkan ke dlm adunan
-tabur/susun buah-buahan yang telah dipotong kecil
-bakar pada suhu 180 C/selama 40 minit
-setelah masak keluarkan dari oven,sapu dgn sedikit jam strawberry
-biarkan sedikit suam baru baru potong
Monday, June 14, 2010
Marble banana pancake
Ayak tepung bersama bahan penaik
Pukul telur hingga betul2 kembang,tambah gula,essen vanilla pukul lagi
Masukkan susu pekat,garam,pisang,minyak..kacau sebati
Masukkan tepung bersama bahan penaik tadi sikit2&kacau sebati
Asingkan 1/4 daripada adunan untuk ditambah dgn serbuk koko
Panaskan kuali leper non-stick.Sapu sedikit minyak(jgn terlalu banyak,jika terlebih sapu dgn tisu bersih..jika tidak warna permukaan bawah kuih ini tidak akan sekata)
Cara masak..cedok dgn sudu adunan plain,buatkan seperti lempeng kecil di dlm kuali tersebut,kemudian cedok pulak adunan coklat..tuang diatas adunan plain tadi & cedok adunan plain sekali lagi..tuang ke atasnya.Dalam satu kuali leper,boleh masak lebih kurang 3 biji sekali.
Tutup kuali supaya kuih cepat masak.Masak dgn menggunakan api perlahan shj.Selamat mencuba....sekali sekala ubah selera,sedap jugakk.
Cheesy Chicken Ball
Close up sikit kat bahagian dalam chicken ball ni...nampak tak cheese tu.Emm......oishii !! bak kata orang Jepun.Nak cuba resepi ni,sila lihat dibawah,senang je....cukup bahan jadi la dia
Rasa lebih kurang ala-ala nugget gitu.Saya ubah sikit dari banyak2 resepi,copy dari resepi nugget sebenarnya...maaf saya terlupa catat dari sumber mana.Apa-apa pun thanks a lot kepada tuan punya resepi.
Bahan-bahan:
500 gm isi ayam kisar/agak2 lebih kurang 1 mangkuk besar
2 sudu besar mayonis
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 cawan bread crumb
2 sudu besar tepung jagung
3 ulas bawang putih.....kisar halus
1/4 biji bawang besar...kisar halus
1/2 inci halia/4 hiris.....kisar halus
garam secukup rasa
1/2 sudu besar gula
oregano & parsley halus(optional)
Slice cheese secukupnya....di potong 4 segi kecil
sedikit tepung gandum/tepung beras untuk salutan
Cara-cara:
Campurkan semua bahan kecuali cheese& t.gandum....gaul sebati
Ambil menggunakan tangan,bentukkan bulat..masukkan slice cheese yang telah dipotong ke dalam bebola tersebut....jika melekat di tangan,golekkan dalam tepung gandum/t.beras sambil bulatkan ia.
Goreng di dalam minyak yang penuh.Selamat Mencuba.....
Friday, June 11, 2010
Dorayaki
Thursday, June 10, 2010
Peria Jepun Goreng Udang Geragau
- Buah peria dihiris nipis & di rendam dalam air garam untuk kurangkan rasa pahit.
- Bawang putih, bawang merah/bawang besar di kisar halus. Bagi yang suka kepada rasa pedas boleh dicampur sedikit cili padi yang dikisar bersama2 bawang tadi.
- Udang geragau 2-3 sudu besar
- Garam secukup rasa
- Tumis bawang yang telah dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan peria & udang geragau
- Kacau sehingga masak, dan boleh dihidangkan...
SELAMAT MENCUBA......
Gold Kiwi Cake
rasanya lebih manis dari yg warna hijau
Tektur kulit buah ni sikit berbeza dr yg hijau....licin sikit.Datang idea pulak utk menghasilkan kek ni....sedap jugak.Sesiapa yg ingin mencuba...silakan.Jika tiada kiwi gold ni,yg hijau pun boleh Resepinya seperti dibawah<>
Tuesday, June 1, 2010
Cheesy Epal Blueberry Jelly
Bahan A:
- 10 gram agar2
- 600 mls air
- 250 mls jus epal
- 1 1/4 - 1 1/2 cawan gula
- 1/2 biji epal bersaiz besar atau 1 biji epal bersaiz kecil (hijau/merah)
- 50 gram cream cheese
- 100 mls whipping cream
- Blueberry Filling
- Epal yang dipotong nipis (untuk hiasan)
- Masak bahan A sehingga agar2 dan gula hancur. Tapiskan kedalam bekas
- Biarkan seketika sehingga suam
- Blendkan bahan A bersama2 bahan B
- Tuangkan campuran bahan A & B kedalam bekas
- Cedok dengan sudu blueberry filling dan letak di bahagian tepi dalam bekas yang mengandungi agar2 tadi yang masih belum beku.
- Kemudian kacau blueberry filling tadi dengan garfu dari tepi hingga ke tengah secara bulatan seperti membuat bulatan dari besar ke bulatan kecil untuk mendapatkan corak blueberry secara rawak.
- Susunkan hirisan epal diatas agar2
- Biarkan ia keras sebelum dihidangkan