My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, September 24, 2010

Simple Fruity Pizza

Asyik2 mkn chicken pizza, sosej pizza je....buat pizza dah banyak kali, tak sempat nak snap pic ..mcm2 hal la. Kali ni jom kita rasa pizza buah-buahan ni pulak. Kecewa betul kali pertama buat pizza buah hari tu.....ni kali ke-2 la....konon2 nak cuba la sekali lagi pakai yis cap##.....walaupun sebelum ini sudah mengecewakan ku....oppss, yg dr m'sia..bukan yis mauripan tau...tak yah la tau. Nak tau jd apa kat pizza ida......bantat!! ha..ha, sedih sgt...mcm2 topping dah letak kat atas tu..hancuss. Len kali tak akan ku pakai lagi yis tu...Kali ni pakai yis jepun ...baru ok.


Masa buat pizza ni, langkah kanan kawan ida 2 org tu Linda & Nura..n..the suami,..kebetulan diaorang datang rumah. Jamu diaorg pizza dan donut sikit ...buat donut dr lebih doh pizza ni...Saja ja buat 1/2 kg tepung, boleh godek2 buat benda lain selain dr pizza...buat donut ke, roti apa2 je la.
Sumber: Yani MyR-doh roti sosej mini ( di edit sedikit berkesesuaian dgn jenis roti )
Bahan-bahan : ( Jika tak mau banyak sangat doh..boleh buat separuh sahaja dari adunan ini untuk sebiji large pizza dah cukup )
  • 240 mls air....utk kali ni, ida pakai all susu segar
  • 500 gm tepung roti
  • 60 gm gula...dilebihkan sedikit dari resepi asal ( asal 40 gm )
  • 8 gm garam
  • 50 gm mentega....ida pakai soft marjerin yg mkn dgn roti 30 gm + 20 gm shortening
  • 8 gm yis kering...resepi asal 6 gm
  • 16 gm susu tepung
  • 60 gm telur...dari sebiji telur saiz LL

Bahan topping yg ida letak:

  • sedikit mentega....agak2 je ni...dlm 1 1/2 sd besar
  • 1 biji epal dibuang kulit dan didadu
  • beberapa ulas limau mandarin dlm tin
  • kismis
  • sedikit serbuk kayu manis...optional
  • gula halus
  • mix cheese yg halus2...boleh juga pakai mozarella cheese

Cara-cara:BM

  • Masukkan susu segar ke dalam acuan BM dengan diikuti bahan2 lain dan diakhiri dengan yis.
  • Pilih menu doh ( ida pilih yg 2 jam ) dan tekan start.
  • Setelah siap 2 jam...keluarkan doh, tumbuk doh utk keluarkan angin.
  • Ambil doh...agak2 untuk sebiji pizza, leperkan di dalam dulang pembakar bulat yang disapu marjerin atau mentega/di alas dengan cooking sheet.
  • Untuk pizza buah-buahan ini...mula2 sapu sedikit mentega ke atas doh yang telah dileperkan, tabur gula halus sedikit biar rata.
  • Tabur cheese, susun limau, tabur daduan epal dan kismis. Tabur pula dengan sedikit gula dan cheese lagi.
  • Last sekali tabur sedikit serbuk kayu manis di atasnya. Biarkan seketika dahulu lebih kurang 20 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
  • Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu lebih kurang selama 20 minit dalam suhu 180 C.
  • Semasa menghidang, tabur dengan sedikit gula aising di atasnya...emm yummy



Wednesday, September 22, 2010

Rendang Tok

Menu selepas raya sebenarnya.......sebab hari raya tak sempat buat rendang, kepingin sekali hendak mkn...kebetulan ada kiriman ketupat palas segera Nona dari kawan kami Linda Ismail...thanks a lot ya linda...huhuhh tak merasa yg ori dpt yg ini pun jadi la. Lama dah rasanya tak mkn rendang tok...belah2 perak selalunya senang dpt ni....first time makan umah member kat perak dulu..hish dah lama benor dah ni. Hitam2 dia tapi sedappp. Googles recipe....rupa2 nya mcm2 versi ya..dari gabungan beberapa resepi dan setelah di tapis sedikit, sebab ada sesetengah bahan ida tak masukkan dan tambahkan/kurangkan...terima kasih & maaf bebanyak ya kpd tuan punya resepi....gomen ne..

Close up sikit ketupat palas segera Nona......
Sumber : Cek De Sam fotopage & Chef Sabri blogspot
Bahan-bahan :
  • 1 kg daging lembu ....didadu
  • 2 liter/ 8 cawan santan dari 4 biji kelapa....sukatan kelapa mcm banyak.... boleh dikurangkan...yg ni ida pakai santan segera 4 cawan + 4 air
  • 3/4 cawan kerisik
  • 1 1/2 sd besar serbuk jintan manis
  • 1 1/2 sd besar serbuk jintan putih
  • 1 1/2 sd besar serbuk ketumbar
  • 1/2 sd bsr serbuk lada hitam...boleh dilebihkan
  • garam secukup rasa
  • 2 sd besar gula merah
  • 8 sd besar pes cili kering....boleh dilebihkan atau dikurangkan
  • 3 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • Sedikit air asam jawa/3 keping asam gelugor
  • Sedikit sahaja belacan...ida letak sebesar hujung jari telunjuk je
  • Tambahan air jika daging masih belum empuk
Bahan kisar halus:
  • 3 biji bawang besar dikupas
  • 12 biji bawang merah....kalau tak ada, pakai bwg bsr...1 labu lg
  • 8 ulas bawang putih
  • 6 cm halia
  • 6 batang serai...dihiris nipis2 supaya senang utk dikisar
  • 4 cm lengkuas...dihiris nipis2 juga
Bahan lain :
  • Isi kelapa tua....kalau ada, dihiris halus...ida tak letak
  • 4 helai kecil daun kunyit....dihiris halus
  • 8 helai daun limau purut...dihiris halus
Cara-cara:
  • Masukkan daging, santan, bahan kisar, pes cili, 3 beradik rempah ratus tadi dalam kuali dan renihkan. Masak di atas api kecil sehingga empuk.
  • Tambah kerisik, serbuk lada hitam, jintan2, serbuk ketumbar dan belacan..sikit je tau. Masak sehingga kuah memekat.
  • Masukkan garam ( bubuh sedikit dahulu garam sebab kita akan pekatkan kuah dia nanti, jika kurang masin baru tambah kemudian ) gula merah, air asam jawa...jika menggunakan asam keping, masukkan awal2 lagi. Terus memasak sehingga menjadi agak sedikit kering.
  • Jika daging belum betul2 empuk boleh la tambah sedikit air lagi dan terus memasak.
  • Kemudian baru masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut...kacau sehingga betul-betul kering.
  • Jika suka rendang lembab2...masak jangan terlalu kering.

Sunday, September 19, 2010

Rich Cheesy Blueberry Bread Pudding

Rich kan nampak.....mmg yummy, cukup rasa cheesenya....mana taknye, habih satu buku cheese ida belasah,...ditambah pula dgn keenakan blueberry( pakai jem je ni ), ditabur pula dengan daduan epal serta cincangan badam...
Ha..ha,saje je nak bg korang terliur...hi..hi. Sesapa yg cheese lover tu...mmg sesuai bangat la buat puding roti versi ni....versi IdaDdapur he..he
Buat hari Sabtu baru2 ni...saja ja bawak ke umah kwn yg buat umah terbuka hari tu...satu adunan ida bakar dalam 1 acuan kertas 4 segi...1 lg acuan kertas loaf. Hak yg loaf ni la simpan kat umah utk mkn2 sendiri. Nanti merajuk lak budak2 ni karang kalau tak dpt mkn.
Beberapa ketul pun ida boleh habih.....hantu cheese gak ni, anak2 lagi la...kakak siap tanya ada lagi tak..frust bila umi dia ckp dah yilek dah....
Jom la tgk resepi dia....
Bahan-bahan:

  • 200 gm cream cheese....biarkan seketika di dalam suhu bilik supaya lembut
  • 2 biji telur
  • 20 gm butter
  • 130 gm gula
  • 100 mls whipping krim
  • Air perahan lemon dari 1 hiris kecil lemon
  • 3-4 keping roti
  • Blueberry jem yang mencukupi
  • Sedikit essen vanilla
  • Biskut Marrie yang mencukupi utk base
  • 1 biji epal dibuang kulit dan didadu kecil
  • Badam cincang yg mencukupi / apa2 sahaja kekacang ikut selera anda

Cara-cara:

  • Panaskan oven lebih kurang 10 minit
  • Pukul cr.cheese bersama gula hingga ringan, masukkan butter, telur, essen vanilla dan pukul lagi sehingga sebati.
  • Masukkan pula whipping ceram, air perahan lemon.....pukul lagi
  • Alas bekas / loyang dengan cooking sheet / sapu dengan sedikit butter atau marjerin pada loyang.
  • Patahkan biskut marrie kepada 2. Susun biskut pada dasar bekas pembakar/loyang. Jika masih ada lagi ruang biskut tidak menutupi dasar loyang..patahkan biskut kecil sedikit...tutupkan bahagian yang masih terdedah.
  • Siat2 kan roti kecil2 sambil mengaturnya di atas kepingan biskut yg dlm loyang tadi. Sapu sedikit jem blueberry pada siatan roti yg diatur tadi.
  • Taburkan separuh daduan epal.
  • Kemudian baru curahkan adunan cheese ke atasnya
  • Tabur lagi baki epal, sapu lagi dengan blueberry jem dan akhir sekali taburkan badam cincang.
  • Bakar lebih kurang selama 35 minit dalam suhu 180 C.


Thursday, September 16, 2010

Lemon Bars

Hari ni baru rasa adanya mood nak berblogger semula. Kebetulan minggu ni ida dan suami dah mula berpuasa. Rasanya semua masih dlm mood raya, tambah2 yg tinggal di tanah air...hanya kami sahaja kat sini sambut secara ala-kadar sahaja. SELAMAT HARI RAYA SEMUA ......................... Ini ajalah cookies yang dibuat sebelum raya hari tu....sebab tak pernah rasa cookies ni...nak buat yang lain2 tu malas rasanya. Nasib baik ada juga kiriman kuih raya dari mak mertua dan kawan suami, boleh la merasa. Sebenarnya dah lama terpikat ngan gambar cookies ni kat fb kawan ida yang tinggal kat New Berlin sana. Nak cuba buat je bertangguh2. Sebelum raya hari tu sempat mintak izin Kak Baya Wan Cik untuk cuba resepi ni..kebetulan dia dah tempek resepi kat situ. Domo arigatou ya sis. Tak rugi bila mencubanya .....memang sedap! Percayalah......
Cookies ni ia lembab2 sikit.....jadi kenalah simpan di dalam peti ais supaya tahan lama. Kalau 2 hari diluar rasanya ok je lg...

Len kali nak cuba buat perisa lain lak....rasanya boleh diubahsuai kut
Bahan-bahan: ida translate dr English to Malay ikut kefahaman ida
Bahan A ( crust/lapisan bawah )
  • 2 cwn tepung serbaguna.......ayakkan
  • 1/2 cwn gula ( confectioners' sugar )
  • 3/4 cwn butter ....melted

Bahan B ( lapisan atas )

  • 4 biji telur
  • 1 cwn gula putih.......ida kurangkan sedikit
  • 1 sd teh baking powder
  • 1/4 cwn tepung serbaguna
  • 2 sd besar lemon zest....ida ambik isi lemon tu 1 sdbsr dan 1 sdbsr lemon zest( parutan kulitnya)
  • 3/4 cwn lemon juice....ida bubuh 1/2 cwn je air perahan lemon
  • Tambahan /optional yg ida tambah....sedikit essen vanilla

Cara-cara:

  • Panaskan oven dlm suhu 160 C ( 315 F ) selama lebih kurang 15 minit.
  • Sapu loyang pembakar 4 segi ( saiz 9 x 13 inci ) dengan sedikit butter. Ida pakai loyang 4 segi saiz 18 cm lebih kurang.

Penyediaan Bahan A( lapisan bawah)

  • Dlm mangkuk sederhana bsr, gaulkan bersama tepung dan gula. Kemudian masukkan butter, uli sebati.
  • Ambil loyang tadi, tekankan doh crust rata keseluruh loyang. Tekan2 supaya mampat.
  • Bakar di dalam oven selama 15-18 minit/sehingga perang. Ida bakar selama 13 minit je, masa bakar boleh ditambah jika suka crust nmpk lebih gelap.

Penyediaan B(lapisan atas)

  • Dlm mangkuk besar, pukul telur sehingga ringgan.
  • Dlm bekas yg lain,satukan gula,baking powder, dan 1/4 cwn tepung tadi. Kemudian masukkan ke dalam adunan telur dan kacau sebati/pukul sedikit.
  • Akhir sekali masukkan lemon juice,lemon zest dan kacau sebati.
  • Tuangkan ke atas crust yg dibakar tadi, kemudian bakar semula.
  • Naikkan suhu oven ke 350F. Ida pakai suhu 180 C, bakar selama 20-25 minit/sehingga masak.
  • Biarkan ia sejuk sedikit sebelum potong kepada bentuk bar yang kecil2...2x2cm/ikut selera masing2
  • Sprinkle/tabur dengan gula aising semasa menghidang.
  • Cookies ini lembab2 sedikit jadi selepas 2 hari perlu simpan di dalam peti ais supaya tahan lama/terus simpan di dalam peti ais setelah ianya sejuk.



Monday, September 6, 2010

Nasi Ayam Goreng

Bila dah cuba masak...sedapp nasi ni,ayam dia pun lembut sebab selepas digoreng...dia dihumban pulak ke dalam periuk nasi....sekali lagi dia dimasak bersama nasi di atas. Resepi amik kat blog Hana ni....dia la promote, timekasih na...sedap bangat nasi ni..makan begitu sahaja ngan ayam dia pun dah sedap. Kalau nak lengkapkan dia ngan sup ayam, sambal merah dan kicap pun boleh juga....he..he, ida tak buat sebab nak express..Kata hana, dia copy dari blog Cikmanggis, resepi asal dari tummy.

Meh la tgk resepi dia...
Bahan untuk nasi : ( ida ada tambah sedikit bahan2 lain...minta maaf bebanyak kat tuan punya resepi, kira langgar adat dah ni )
  • 3 cwn beras basmathi....cuci dan toskan ( ida pakai beras m'sia campur ngn sedikit beras basmathi...kira nak abihkan stok la ni, sbb beras m'sia tu dah lama )
Bahan A
  • 1 sd makan rempah kari....ida letak lebih sikit dlm 1 1/2 sd sume
  • 1 inci halia #
  • 4 ulas bwg merah/1/4 labu bawang besar #
  • 2 ulas bwg putih #
bahan2 yg bertanda # ditumbuk kasar....ida kisar je
Bahan B
  • 1 labu bwg besar.....dipotong dadu
  • 2 inci kulit kayu manis...ida pakai 2 btg kecil pendek
  • 2 biji buah pelaga...ida tak letak
  • 3 kuntum bunga lawang
  • Ida tambah 3 ulas bwg putih, 1/2 inci halia......dihiris nipis dan halus
Bahan lain
  • 1/2 cwn susu cair....ida tak letak pun sedap
  • Sedikit kiub ayam....ida pakai serbuk dlm 1 sd teh
  • Garam secukupnya
  • Sedikit lada hitam.....agak2
  • Sedikit daun ketumbar atau daun kari.....ida pakai daun ketumbar
  • 3 cwn air.....ida tambah 1/2 lg cwn air sebab tak bubuh susu cair ( sukatan air sebenarnya bergantung kepada jenis beras yg kita pakai )
  • Ida tambah 2 sd besar marjerin utk menumis bersama sedikit minyak masak
  • Ida juga tambah 1/2 sd besar gula
Bahan untuk ayam & perapannya:
  • 6 ketul drumstik/1/2 ekor atau lebih ayam ikut suka....dipotong
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 1 sd besar serbuk kari
  • Garam secukupnya
Cara-cara:
  • Ida basuh beras di dalam periuk nasi sahaja, utk sejatkan air dia, ida sengetkan periuk sedikit. Jika masih ada lg sedikit baki air...ida abaikan.
  • Gaul ayam bersama bahan perapannya.Perap sebentar.Kemudian goreng sehingga masak,angkat dan toskan.
  • Di dalam periuk nasi/di dalam kuali, cairkan marjerin bersama sedikit minyak masak.
  • Tumiskan bahan B sehingga wangi,masukkan bahan A.......ida tumis pakai kuali
  • Masukkan pula garam, gula, daun ketumbar dan juga serbuk pati ayam. Kacau sekejap dan tutup api.
  • Tuangkan bahan tumisan/rempah ini ke dalam beras di dlm periuk nasi tadi, masukkan susu jika suka dan air....kacau sebati
  • Kemudian aturkan ayam yg telah digoreng di atas beras tadi.( cara ida utk elakkan ayam hancur, aturkan ayam ke dlm nasi sms 15 - 20 minit terakhir nasi tengah masak ....biarkan nasi terus msk )
  • Masak nasi sehingga empuk.
  • Setelah nasi sudah masak,jika suka bolehlah dihidangkan bersama sup ayam, sup sayur,sambal merah dan kicap.
  • Kalau tak pun, sedap juga dimakan bersama dengan acar masak.

Saturday, September 4, 2010

Nasi Tomato I

Nasi tomato yang terpaksa possing dlm bekas bento ni je....hi.hi,tuan dia dah malas nak decorate kat dalam plate dah. Inilah dia nasi tomato untuk bento yang telah dihantar ke masjid hari Jumaat lepas...Pelengkap dia bersama ayam merah madu dan acar mentah. Untuk resepi acar mentah boleh tinjau kat label selera pantai timur, resepi ada kat bahagian nasi dagang versi I ya....
Untuk resepi nasi tomato leh la tgk kat bwh ye.....
Nasi Tomato
Bahan-bahan:
  • 4 cwn beras basmathi.....direndam 30 minit...ida pakai cup periuk nasi
  • 3 1/2 cwn air.......kuantiti air adalh bergantung kepada jenis beras yg dipakai ya
  • 1 cwn susu segar/susu cair...ida pakai susu segar
Bahan kisar
  • 4 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • 1 labu bwg besar
Bahan untuk menumis
  • 3 ulas bwg putih #
  • 6 ulas bwg merah #...ida pakai 1/2 labu bwg besar
  • 1 inci halia #
Bahan bertanda # dihiris halus
  • 4 biji buah pelaga
  • 6 kuntum bunga cengkih
  • 4 btg kecil kulit kayu manis
  • 2-3 sd bsr tomato puri....jika ada,jika tak ada....boleh pakai semuanya sos tomato..TAPI warna nasi kurang kemerahan
  • 2 sd bsr sos tomato
  • 1/2 sk serbuk jintan manis
  • 1/2 sk serbuk jintan putih
  • 2 biji buah tomato......didadu kecil
  • 2 sd bsr minyak sapi
  • 1 sd bsr marjerin
  • sedikit tambahan lagi minyak masak
  • 1 sd besar gula
  • Garam secukupnya.....masukkan lebih kurang 4 sd teh dahulu
  • 2 helai daun pandan .....disimpul
  • 2 tangkai daun ketumbar
  • Sedikit kismis
  • Sedikit bawang goreng sebagai hiasan
  • Sedikit daun sup/saderi dan daun bawang sebagai bahan hiasan...ida tak letak pun
Cara-cara:
  • Cairkan minyak sapi bersama marjerin. Masukkan sedikit lagi minyak masak.
  • Tumis rempah ratus seperti buah pelaga,bunga cengkih,kulit kayu manis bersama halia, bawang putih hiris dan bawang merah/bwg bsr hiris sehingga sedikit kekuningan.
  • Kemudian masukkan bahan kisar, serbuk jintan2, buah tomato yg didadu....kacau sehingga naik bau.
  • Masukkan pula tomato puri, sos tomato,gula,garam...kacau sekejap
  • Akhir sekali masukkan daun ketumbar, daun pandan dan susu segar. ..kacau sekejap dan tutup api.
  • Basuh beras basmathi di dalam periuk nasi, sejatkan sedikit airnya....ida tidak pakai penapis pun, hanya sejatkan sedikit air dia dengan sengetkan periuk nasi tersebut supaya baki air basuhan keluar . Jika masih ada lagi air basuhan, biarkan sahaja.....kerana inilah cara simple yang ida buat.
  • Tuangkan bahan rempah yg ditumis tadi ke dalam periuk nasi. Masukkan 3 1/4 cawan air tadi dan kacau sebati.
  • Masak nasi sehingga empuk.
  • Jika hendak masukkan kismis...boleh masukkan semasa 15 minit terakhir nasi tengah masak. Taburkan sahaja kismis tersebut di atas nasi di dalam periuk.
  • Setelah nasi sudah masak, kacau sedikit agar kismis tadi sebati dan semasa menghidang, boleh la ditabur dengan bawag goreng, daun sup/daun saderi dan juga daun bawang.









Untuk resepi ayam merah madu ni....kemudian n3 k



Friday, September 3, 2010

Popiah Goreng I

Salam buat semua.....pejam-celik2..Ramadhan dah tinggal lebih kurang 6 hari je lagi, cepatnya masa berlalu,macam tak sedar pulak. Kebetulan semalam parcel yang kami order dari Baticrom dah sampai....termasuklah kulit popiah ni...Teringin nak makan popiah goreng, sebab dah lama tak makan, kalau tak order macam ni..gamaknya tak merasa ler.

Menu kuih untuk berbuka petang tadi ni...pas tu kebetulan kami diminta sediakan sedikit bento nasi untuk dihantar ke masjid hari ni...Ida buat nasi tomato bersama ayam merah madu dan acar mentah tadi. Ida selitkan kuih ni sebiji ke dalam setiap bento nasi
tu..Gambo nasi tomato kedian la masuk..panjang cerita sikit. Inti popiah ni, ida bubuh je apa yang ada kat esbox ida dan ikut citarasa ida sendiri. Jomlah layan resepi sempoi ni..
Bahan-bahan :
  • Kulit popiah yang mencukupi....tadi ida pakai dalam lebih kurang 30 biji
  • 2 sd tepung gandum bancuh pekat dengan sedikit air untuk jadikan sebagai gam bagi melekatkan kulit popiah di akhir menggulung.

Bahan inti:

  • 10 ekor udang basah atau lebih..ida pakai saiz yang besar sikit
  • 1/2 biji kobis
  • 1 batang carrot
  • 1 @ 2 biji ubi kentang
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar saiz sederhana
  • 1 sd teh serbuk lada sulah
  • 1/2 sd teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sd teh serbuk pati ayam
  • sedikit garam
  • 1/2 sd teh gula
  • Optional lain sayur taugeh....ida tak letak
  • Sedikit minyak sahaja untuk menumis
  • Sedikit air
  • Sedikit bawang goreng..dlm 2 sd besar

Cara-cara:

  • Udang basah dibuang kulit, dibersihkan dan dipotong kecil2
  • Kobis diracik halus
  • Carrot/lobak merah dikupas kulit, disagat kasar @ boleh juga dihiris memanjang halus2.
  • Kentang dikupas kulit, bersihkan dan dipotong halus panjang2
  • Bawang putih dicincang halus
  • Bawang besar didadu halus
  • Tumiskan bawang putih hingga kekuningan, masukkan bawang besar....goreng sehingga sedikit garing
  • Pertama sekali masukkan ubi kentang yang dipotong memanjang, goreng bersama bawang hingga sedikit empuk. Masukkan sedikit air sahaja dalam 1/4 cawan atau kurang bagi memudahkan ubi kentang empuk
  • Masukkan udang basah yang dipotong kecil2 tadi, sedikit garam dahulu, serbuk lada sulah.
  • Kacau sekejap agak2 udang separuh masak. Kemudian masukkan sayuran, gula, sedikit garam lagi, serbuk pati ayam dan serbuk lada hitam. Kacau sekejap agak-agak sebati sahaja dan terus tutup api. Jangan kacau terlalu lama,tak perlu sampai empuk kerana selepas ini popiah yang siap digulung akan digoreng.
  • Setelah itu, tuangkan campuran inti ini kedalam penyejat/penapis supaya lebihan air dari sayur2 tersebut tersejat keluar. Ambil bawang goreng tadi, gaulkan bersama bahan ini inti ini. Jika inti terlalu basah, ia akan memudahkan kulit popiah tadi terkoyak
  • Setelah air dari inti tersejat keluar, bolehlah memulakan proses menggulung.
  • Ambil sekeping kulit popiah...hati2 semasa meleraikan kulit dari rakannya yang lain, buat perlahan2 slow & steady sebab takut ia terkoyak. Tutup atas balance kulit yang lain dengan kain lembab yang bersih bagi mengelakkan kulit tersebut kering &...kain jangan terlalu basah, nanti karang rosak pulak kulit popiah tu.
  • Masukkan inti secukupnya dihujung salah satu bucu kulit, gulung kemas2. Penghujung bucu / diakhir penggulungan kulit itu....gamkan dengan bancuhan pekat tepung gandum tadi.
  • Lakukan sehingga habis.
  • Goreng di dalam minyak yang penuh dan api yang sederhana sahaja sehingga garing.
  • Jika tidak habis digoreng, baki popiah tadi boleh disimpan beku untuk di goreng bila2 masa sahaja.

Selamat Mencuba....