My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Thursday, June 30, 2011

Manggo Lassi

Salam kembali kepada teman2 & semua pengunjung yang sudi ke sini. Nampaknya hari ni hanya menu yang simple2 jer yg ida n3. Tak n3 lama-lama makin berkepuk dlm hard disk tu.
Kali ni, manggo lassi pulak. Rasanya dah ramai biasa buat ni. Cuaca kat Japan dah panassss!!! Summer sudah bermula.....siap ler, b'peluh2 sepanjang hari la nampaknya. Sib baik malam dapat tidur dalam aircon..... Emmmm, terasa nyaman tekak ni dapat minum manggo lassi yang sejuk dan sangat enak ni! Hari tu la, bukan hari ni....buat ni beberapa hari lepas, baru nk n3.


Ida pakai manggo dalam tin jer ni, sib baik dalam tin pun murah. Hari tu pernah buat strawberry lassi..pun sedap sangat. Musim stoberi dah nak habis. Stoberi yang dijual kat kedai pun dah tak elok sangat. Ok la, jom tengok resepi........

Sumber/Resepi : Happy Cooking Time

BAHAN-BAHAN:( Untuk 2-3 gelas sahaja )

note : sukatan bahan-bahan boleh ditambah/dikurangkan mengikut selera masing2 k
  • 4 slice manggo dalam tin, kalau ada yg fresh lagi sedap
  • 1/2 cawan jus dari tin tersebut
  • 1 cawan plain yogurt
  • 2 sd besar gula @ secukup rasa
  • 1 sd besar madu
  • 1/2 cawan susu segar....kalau tak suka pekat boleh lebihkan susu
  • Sedikit garam
CARA-CARA:
  • Campurkan semua bahan ke dalam blender
  • Kisar/blend sehingga sebati
  • Letak ais ke dalam gelas dan tuangkan lassi yg sudah siap. SEDIA untuk dinikmati kelazatannya.
ATAU
  • Campurkan beberapa ais ketul ke dalam semua bahan dan blend/kisar bersama hingga sebati.

Wednesday, June 29, 2011

Apple Puff

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua.........2 hari tak bersiaran, ida kesibukkan sikit. B/walking pun tak dapat buat 2 hari lepas. Komen yang belum berjawap tu, insyaallah akan ida tunaikan. Minta ampun mintak maaf dari tuan rumah ni. Hari ni ida cuma nak n3 resepi ringkas sahaja iaitu 'Apple Puff ' ni. Kebetulan ada kulit pastry yg boleh dimakan kat sini. Dah lama dah tehingin nk buat dan nk makan semenjak dok sini.

Inti tu ida buat pakai agak2 jer sebenarnya.......alhamdulillah sedap!! Nak tinjau2 resepi adehhh...dah tak sempat masa tu, lagipun sejak dua menjak ni, loading lembab sungguh. Macam dah hilang sabar pulak rasanya.
Ok la jom ida share resepi kat sini...
BAHAN:

  • Kulit pastry segera yang mencukupi
  • 1 biji epal saiz besar
  • 2 sd besar tepung jagung
  • 5 sd besar gula
  • 1/4 sd teh garam
  • Sedikit kismis
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 biji telur..utk sapu pada puff
  • Sedikit pewarna hijau
Cara-cara:
  • Epal dibuang kulit dan dipotong dadu
  • Panakan air dlm periuk, masukkan gula dan garam...biar larut sedikit.
  • Bancuh tepung jagung dgn sedikit air.
  • Masukkan ke dlm periuk dan kacau cepat hingga sebati
  • Masukkan epal yg didadu serta kismis dan pewarna hijau...kacau sehingga betul2 pekat.
  • Angkat dan sejukkan sedikit
  • Kulit puff dilipat dua, kemudian potong kepada 4 bahagian.
  • Ambil satu lapis yg dipotong, letak inti, tutup dgn selapis lagi.
  • Tekan sekelilingnya dgn garfu.
  • Sapu dgn telur bahagian atas dan bakar di dlm oven yg dipanaskan terlebih dahulu dlm suhu 180 C selama 26 minit.


Sunday, June 26, 2011

Fried Shrimp in a Spicy Butter Eggs


Salam kembali buat semua.......baru dapat munculkan diri. Weekend biasanya tuan rumah ni sibuk sikit. Ni pun entry lauk lunch smlm. S0, ida nak kongsi resepi udang yang ida masak semalam. Hari ni tuan rumah tak leh nk ckp banyak sbb .....byk kerja lagi belum settle. Balik kelas nihonggo ( kelas bhs jepun ) tadi, singgah kedai jap dan terus balik umah. Settlekn kerja umah mana yg patut dulu, buat n3 jap pas tu ada lagii....kerja rumah yg tak habis2 tu. Mekasih bebanyak kpd yg sudi ke sini. Ada kelapangan, insyaallah nanti ida buat BW....

Sumber & resepi : Happy Cooking Time

Bahan-bahan

Bahan A ( telur butter )
  • 2 biji telur saiz M
  • 1/2 sd bsr serbuk bawang putih @ boleh tukar kpd 2 ulas bwg putih
  • 1/4 sd teh cili flakes...nk lebih pedas boleh lebihkn
  • 1/4 sd teh serbuk lada hitam
  • Sedikit dry oregano
  • 4 sd besar butter
  • garam secukup rasa
  • 1 sd teh air lemon/air limau nipis
Bahan B ( udang )
  • 15 ekor udang saiz sedang
  • 1/2 cwn tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung ubi...ida pakai tepung katakuriko
  • 1/2 sd besar serbuk bawang putih / 2 ulas bwg putih....ditumbuk*
  • 1 sd teh serbuk lada sulah*
  • 1/4 sd teh serbuk kari*..boleh dilebihkan
  • 1 biji telur M*
  • Sedikit garam sahaja *
CARA-CARA:
A:
  • Panaskan butter di dalam kuali
  • Pecahkan telur di dm mangkuk, pukul sikit ngan garfu
  • Tumis bwg putih jika yg tumbuk/kisar jika sebalikbnya tak perlu tumis .
  • Masukkn telur ke dlm butter panas, kacau cepat2 dgn whisker sehingga tekstur telur jd cam serbuk.
  • Masukkan serbuk bawang putih serta bahan2 lain...kacau sebati sekejap. Padamkan api.
  • Sejatkan sedikit dgn penapis
B:
  • Udang dibuang kulit dan dibersihkan
  • Gaulkan udang bersama bahan bertanda *
  • Campurkan kedua2 tepung ke dalam pinggan
  • Ambil udang, golekkan keseluruhannya ke dalam tepung. Buat sehingga habis.
  • Goreng di dlm minyak penuh yg dipanaskan terlebih dahulu sekejap sahaja dan sejatkan..Jangan goreng terlalu lama, nanti isi udang akan keras dan hilang kemanisan isinya.
  • Gaul udang dgn telur butter tadi.
  • Sedia dihidangkan dgn nasi putih dan boleh juga dimakan bersama sos cili Thai / sos cili biasa.
Lepas ni nk cuba buat' butter prawn' pulak.....boleh ke telur tu jd halus-malus cam kat hotel..sape2 ada tips kat sini?

Friday, June 24, 2011

Nasi Lemak Hujan Panas, Ayam Tandoori dan Sambal Udang Sempoi

Selamat pagi di hari Sabtu sume...semua cuti???? Kepada yang bertugas, selamat bertugas....sambil layan nasi lemak yg indah ceria ini. Nasi lemak ni cam tak cukup jer pelengkapnyer kan....tak per, kali ni kita mkn pesen ni pulak. Apa yg tak lengkap???.....Telur dan ikan bilis kan. Makan cam ni pun dah sedap. Kalau ada dua2 tu lagi sedap....
Dah lama buat ni, baru kesempatan nak n3 kat sini. Kat sini pun mmg belum ada lg pun n3 pasal nasi lemak. Tuan tanah ni malas la nk amik gambar nasi ni, hari tu jer, bila buat nasi lemak kaler2 ni baru rajin sikit nak amik. Pernah nmpk sebelum ni umah K'Nor dan yg paling latest umah Lovely Kitchen. Mekasih byk2 krn bg idea ni....

Nasi lemak ni ida buat mcm ida dok buat nasi lemak selalu jer, cuma buat versi kaler2 sikit. Selalu buat nasi lemak kaler putih jer, apa kata kali ni ubah pesen sikit.
Nasi tu ida menggunakan beras jepun jer, biasa la kn, dah dok jepun kena la mkn beras jepun. Kami beli beras yg halus sikit tekstur dia, sbb apa tau....yg jenis ni tak berapa sticky. Nak telan tak der la muak. Tekstur beras jepun ni kontot2 jer, beras pulut dia pun sama.
Apa kata, jom tgk resepi nasi lemak dari dapur Ida....

NASI LEMAK

Resepi : Happy Cooking Time

Note : Beras jepun tidak memerlukan sukatan air yg banyak sms memasak

Bahan-bahan:
  • 5 cawan beras jepun
  • 2 cawan santan pekat dlm tin......kalau ada santan fresh lg sedap
  • 3 cawan air
  • 3 sd teh garam
  • 1 1/2 sd teh gula
  • 2 helai daun pandan
  • 3 ulas bawang putih diketuk
  • 1/2 inci halia ......dipotong 2 dan ketuk
  • Sedikit pewarna hijau, kuning dan merah
Cara--cara:
  • Basuh beras 2x di dalam periuk nasi elektrik.
  • Keluarkan air basuhan beras.
  • Masukkan santan, air, garam, bawang putih dan halia serta daun pandan yg disimpul.
  • Masak nasi seperti biasa...
  • Dalam 15 minit terakhir proses memasak....titiskan sedikit setiap pewarna secara rata..JANGAN KACAU dah cukup masa masak baru kacau rata.
AYAM TANDOORI

Resepi : Diolah sedikit dari resepi pada botol rempah
Note : Ida pakai boneless chicken
Bahan-bahan:
  • 5 ketul boneless chicken
  • 4 sd besar 'Tandoori Paste'......ida pakai jenama Geeta's Tandoori paste, product of India
  • 2 sd besar plain yogurt
  • 1 sd besar olive oil
  • Tambahan 1/2 sd besar bawang putih kisar
  • Tambahan 1/2 sd besar halia kisar
  • Tambahan 1/2 sd besar serbuk paprika....utk menaikkan warna
  • Sedikit pewarna merah utk menaikkan warna
  • Garam secukup rasa
Cara-cara:
  • Bersihkan ayam dan potong ikut saiz yg dikehendaki
  • Campurkan 4 sd besar yogurt dgn tandoori paste.
  • Perap ayam bersama campuran yogurt serta bahan-bahan lain selama 1 jam.
  • Jika nak perap lebih lama.....kurangkan lagi garam.
  • Asingkan ayam dari bahan perapan.....lebihan perapan ayam jgn buang.
  • Bakar ayam sehingga masak.
  • Semasa proses membakar, sapu lebihan perapan ayam pada ayam yg dibakar tadi utk mendapatkan rasa yg lebih sedap.
Sebab apa ida kata udang sambal ni sempoi...sbb hanya menggunakan serbuk cili instead of cili kering. Serbuk cili dlm masakan mmg sudah sinonim bagi kami yg duduk merantau ni....betul tak kawan2. Jika stok cili kering dah habis, cili serbuk ni jer la sbg bahan tambahan dlm masakan ida. Nakk resepi gak ke?...ok ler....tgk kat bawah sana....

SAMBAL UDANG SEMPOI

Bahan-bahan:
  • 15 ekor udang saiz sederhana
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3/4 labu bawang besar*
  • 3 hiris halia*
  • sedikit belacan*
  • 2 sd besar serbuk cili
  • 1/2 sd besar gula
  • Garam secukupnya
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • Pak Aji jika suka.....ida letak sikit sgt jer
  • Bawang besar yg dipotong...jika suka
  • Sedikit air
Cara-cara:
  • Udang dibuang kulit dan dibersihkan
  • Blend/kisar bahan yg b'tanda *
  • Panaskan minyak di dlm kuali.
  • Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan sedikit garing.
  • Masukkan serbuk cili, gula dan 1/2 cawan air....tumis sekejap
  • Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa
  • Tambah lagi sedikit air jika nmpk pekat......didihkan beberapa minit.
  • Akhir sekali baru masukkan udang dan bawang hiris....masak sekejap sahaja
  • Udang tidak perlu dimasak terlalu lama nanti isi dia keras dan tak sedap.

Thursday, June 23, 2011

Arsenal Birthday Cake

Salam kembali dengan cerita kek yang dah lama sangat2.........cerita dah basi. Salah satu kek deco yang tercipta semasa tuan rumah ni bercuti dari blogging beberapa bulan lepas.
Ada lagi tu beberapa........cuti blogging, baking and cooking on aje.
Special Arsenal Cake for my hubby birthday bulan April lepas. Suprise cake kepada peminat fanatik Arsenal.

Dah ingat2 lupa......resepi span cake yg mana satu entah ni. Rasanya resepi kek span dari umah Kak Jun ( Cup Cake Kasih )...kek ni ok, lembut dan gebusss. Jutaan mekasih kak....ida tempek resepi kat sini pulak. Asalnya resepi 'Kek Berkastard Pic'....ida amik tang kek jer.
ok ler...jom intai resepi.
Bahan-bahan :
  • 5 biji telur
  • 150 gm gula kaster
  • 120 gm tepung gandum
  • 10 gm ovalette
  • 80 gm mentega cair........ida cairkan dari 100 gm mentega
  • Ida tambah 1/2 sd teh garam
CARA;
  • Masukkan gula & telur dlm mangkuk. Pukul kembang dan ringgan
  • Tambah tepung sikit-sikit dan kacau sebati.......ida ayak tepung ke dalamnya dan pukul perlahan sekejap.
  • Masukkan pula ovalette....adun sebati ( ida pukul sehingga gebu ...adunan nmpk putih )
  • Akhir sekali masukkan butter cair....adun sebati/kacau ngan spatula
  • Bakar di dalam oven yg dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit ( ida bakar 38 minit ) dlm suhu 180 C.
Hiasan deco/krim:
  • 600 mls whipping cream
  • 8 sd besar gula...nk lebih manis boleh tambah
  • 1/4 sd teh garam
Cara:
  • Campurkan semua bahan ke dlm mangkuk
  • Pukul dgn mixer hingga pekat /kembang......jgn terlau pekat, nanti krim jadi tidak smooth semasa hendak sapu pada kek
  • Hias pada kek ikut kreativiti masing-masing.
Deco lain2 boleh tambah ikut citarasa masing2, ida terpaksa stop dulu....ada kerja nk settle. Ta ti tu......

haaa...tengok ler, rupa kek dlmnyer...comot jer..tak cantik kn...krim lapis nipi2s jer tu.

Wednesday, June 22, 2011

Potato Wedges

Slm kembali bersiaran......dah lunch ke belum? burrppppp!! ahh kenyang baru lepas mkn nasi....
Wedges ni sesuai kalau dicombine dgn 'Fried Chicken Wings' yg ida n3 sebelum ni. Semalam tak sempat pun nk buat wedges ni sekali.....ni gambar hari tu lagi.
Korek2 kat google nk cari resepi wedges, last2 t'bekenan respi kat mamawandihaa.fotopages / Madihaa kn.....mekasih banyak2 Madihaa, sedapx3...ida share resepi kat sini pulak ye..cuma ida ada adjust sikit. Idea sikit2 tu ada dah, sbb masa skype ngan kakak dulu, dia pernah ckp mcmmana nk buat wedges...masa tu belum rasa nk buat, tu yg tak tanya lebih.
Wedges sedap dimakan bersama mayonis atau 'Sos Cili Mayo' mcm yg ida buat kat atas...ikut resepi Madiha juga...ada tambah sikit serbuk kunyit. Sedapp sgt sos cili mayo ni.

Makan cam ni pun dah sedap......tapi anak-anak ida lebih suka letak mayonis......
Ok jgn buang masa jom intai resepi kat bawah.....

Sumber : Madihaa's Fotopage
Diolah oleh : Happy Cooking Time

BAHAN:
  • 6 ketul kentang russet bentuk lonjong dan bersaiz besar...ida pakai beli jerk kentang yg dijual kt kedai sini tapi tak tau jenis apa
  • 1/2 sd besar garam utk dicampur sms rebus kentang...ni ida tambah
  • 1 1/4 cwn tepung beras
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 3/4 - 1 cwn air....ida lebihkan air rasanya hari tu, agak2 jer tambah
  • 2 sd besar rempah kari daging.....ida letak 2 sd teh jer takut pedas
  • 1 sd kecil serbuk kunyit.....ida letak 1/4 sd kecil
  • 1/2 sd kecil serbuk pati ayam
  • 1/2 sd kecil serbuk jintan manis
  • Ida tambah juga 1/2 sd besar serbuk garlic seasoning
  • Ida tambah 1/4 sd teh serbuk lada hitam
  • 1 biji telur
  • Garam secukup rasa......ida letak biar terasa masinnyer supaya menyerap masinnyer kpd wedges
  • Minyak masak secukupnya.
CARA:
  • Basuh dan bersihkan kulit kentang hingga bersih.( lepas basuh ida belah 2 memanjang sebelum direbus )
  • Rebus kentang di dlm air tenggelam setengah masak lebih kurang 10-15 minit.......ida rebus 20 minit bersama 1/2 sd besar garam
  • Angkat, toskan dan sejukkan seketika baru potong bentuk baji ( wedges ).....ida buang kulit baru potong.
  • Dalam satu bekas, masukkan bhn tepung serta bhn2 lain kecuali minyak lalu kacau dgn whisker.
  • Bancuh sehingga sebati dan menjadi batter yg sesuai utk menggoreng......bagi ida batter ni tak perlu pekat sgt, lebih cair dari tepung goreng pisang. Kalau terpekat silalah tambah air, bak kata tuan empunya resepi pun dia mungkin tersilap taip sukatan air tu.
  • Panaskan minyak di dlm kuali. Celupkan kentang ke dalam adunan tepung dan goreng seperti biasa.
  • Balikkan jika nmpk garing keemasan.
  • Hidang wedges dengan ' Sos Cili Mayo '
SOS CILI MAYO
  • 1 cawan mayonis
  • 2 sd besar sos cili
  • Ida tambah sedikit serbuk kunyit...one pinch
Cara-cara:
  • Bancuh bersama semua bahan sebati
  • Sedia dihidangkan bersama wedges tadi atau apa2 gorengan yang anda suka.

Cantik tak bunga tu.....petik depan rumah, pakcik Jepun blok ida yg tanam...geram tgk!! Toleh kiri toleh kanan dpt petik 2 kuntum....banyak lagi tu.

Fried Chicken Wings

Jom makan chicken wings........sedap ni!!...Tak caya?..rasa dulu, baru komen...ha..ha
Adeh!...rindu yg amat dgn KFC...hu..hu. Pernah buat ayam goreng ala2 KFC dulu....lama dh cerita tu. Versi chicken wings ni rasanya lebih kurang sama jer kut...CUMA bahannyer ada yg letak dan ada tak letak....tambah pun ada. Petang tadi buat, ida pakai taruk apa yg nak taruk.....nk bukak resipi dah lambat.

Bermimpi sedang menikmati kepak ayam goreng di KFC ........
Melalut sikit......apa2 joM Layannnnnn...

BAHAN:

Bahan perap ayam:
  • 15 ketul kepak ayam...dibersihkan
  • 1 sd besar garlic seasoning powder/boleh letak bawang putih kisar@tumbuk
  • 1/2 sd besar serbuk kari
  • 1 sd teh serbuk cili
  • 1 sd teh serbuk lada hitam
  • 1 sd besar garam
  • 1 sd teh serbuk jintan manis
  • 2 sd teh serbuk jintan putih/cumin
  • 1 sd teh serbuk pati ayam
  • 1 biji telur saiz S atau C
  • 1/4 biji lemon..perah air
Bahan salut ayam: sukatan adalah anggaran, kalau tak cukup boleh tambah lagi tepung
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung jagung
ATAU..jika tiada stok tepung beras ( ida ikut bahan bawah sbb tak der stok t.beras )
  • 1/2 cwn tepung jagung
  • 1/2 cwn tepung ubi......ida letak tepung katakuriko
CARA-CARA:
  • Gaul kepak ayam dgn bahan2 perap kecuali telur. Perap sekejap pun ok. Ida hanya perap 15 minit jer sbb nak cepat.
Notes: Jika nak perap lebih lama, sukatan garam harus dikurangkan k...
  • Panaskan minyak terlebih dahulu.
  • Kocok sedikit telur tadi dan tuang ke dlm kepak ayam.....gaul sebati
  • Letak tepung di dalam pinggan
  • Ambil kepak ayam satu persatu dan golek / salut dgn tepung.
  • Goreng di dalam minyak yg penuh sehingga masak.

..........SeLamaT MeNcuba.......

Nama saya Ain.....saya nak jadi model iklan ummi saya hari ini. Auntie, Uncle, kakak2 dan abang2...jom makan chicken wings.

Tuesday, June 21, 2011

Blended Apple Cake

Firstly, kepada followers......mekasih banyak2, cuma ada yang ida tak dapat follow kembali sebab nama blog tidak dapat dikesan/tak ada blog address yg terpapar. Nanti kalau bila2 drop sini, nyatakan blog address k....insyaallah ida balas kunjungan dan follow.
Ok la....berbalik pula pada kek epal ni. Resepi ida olah daripada resepi blended strawberry cake yg lepas, cuma tukar kepada epal.

Emmm...terasa epalnya...kek ni lembab2 sikit.

Note........kek ni nmpk nipis sbb kenapa, ida bakar dlm 2 loyang tu sebenarnya....satu kecik satu bsr, sbb tu nmpk nipis k.
Atas kek tu, ida letak topping kacang tanah kisar yang dicampur sikit gula.....sedapp tapi masa nk potong, tekstur atas berderai sikit..Ida SYORKAN...tak payah letak la kut kacang tu.
Tak leh nak cakap banyak, insyaallah ada masa, nanti ida ronda2 rumah kawan-kawan. Rugi kalau tak ronda, depa ni sume masak sedap2 belaka. Tak dapat rasa, dapat tengok pun jadi la...hi..hi
JOm LAyannn......
Bahan-bahan:
  • 170 gm epal hijau yang dibuang kulit dan biji
  • 160 gm tepung gandum*
  • 40 gm tepung jagung*
  • 190 gm gula.....boleh dikurangkan
  • 3 biji telur saiz L
  • 150 gm butter
  • 1 sd teh baking powder*
  • 1/2 sd teh soda bikarbonat*
  • 1/4 sd teh garam
  • 3 scoop susu tepung....kali ni ida letak 2 scoop jer/boleh letak susu pekat manis 2 sd besar
  • Sedikit essen vanilla
  • Sedikit pewarna hijau epal
CARA:
  • Panaskan oven terlebih dahulu.
  • Pukul butter bersama gula hingga gebu.
  • Masukkan telur, essen vanilla........pukul sehingga kembang lebih kurang 3 minit.
  • Ayakkan bahan yg bertanda * ke dalamnya.....pukul sekejap dgn perlahan.
  • Kisar epal bersama garam dgn menggunakan pengisar kering hingga hancur. JIKA tiada pengisar kering, kisar epal, garam bersama butter yg dicairkan terlebih dahulu.
*psst : Epal tak perlu dikisar awal2 sbb nanti warna epal yg dikisar cepat lebam. Garam yg dicampur bersama epal semasa kisar adalah bertujuan bagi mengurangkan kelebaman warna.
  • Masukkan pewarna hijau dan epal kisar ke dlm adunan...pukul sekejap perlahan/kacau rata.
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang yang dialas cooking sheet @ yg disapu sedikit minyak/butter.
  • Bakar selama 38-40 minit atau sehingga masak dlm suhu 180 C.
Jika nak bubuh topping kacang mcm ida buat, kacang tanah yg dikisar dicampur dgn sedikit gula dan tabur ke atas adunan kek, dan bakar seperti biasa

Epal hijau satu jenis ni la yang ada kat sini......manisss . Epah merah kat sini pun sedap. Belum pernah jumpa lagi epal hijau kecik2 masam mcm kat M'sia tu...kalau cicah kicap campur gula, belacan dan cili sedapkn.
Pernah pergi 'epal picking' tahun lepas masa summer...... petik dan beli yg segar dari ladang masa tu. Fuhhh...mmg best sgt epal hijau tu...manis dan ranggup. Tahun ni teringin nak pegi lagi.....

Strawberry Lassi


Hari yang panas apa kata kita sejukkan tekak dgn meminum lassi..........jom sama2 buat lassi di rumah. Orang lain sibuk buat lassi...ida pun sibuk buat jugak. Sukatan bahan-bahan untuk strawberry lassi ni, ida buat ikut rasa tekak ida sendiri. Letak lebih buah strawberry utk rasa lebih kaw.....
Bahan-bahan untuk membuat lassi rasanya tidak memerlukan sukatan yang tepat. Jika nak rasa lebih masam, perlu letak lebih yogurt, jika nak lebih rasa buah...letak la lebih buah2 tu. Buah pula boleh pilih, apa buah yg kita nak letak...terpulang pada individu.
Anak-anak ida sangat menggemarinya........sedap sangat diaorang kata. Haaa...memang la, sbb diaorg ni hantu yogurt, mana tak sedapnyer.....
Psst : Komen utk post sebelum ni nanti ida jawap & mlm2 sikit ida cuba b/walking umah kawan2 k.
Ok la, ida share resepi kat sini.......jika ada sesiapa yang belum pernah mencuba.

(Lebih kurang untuk 6 orang)

BAHAN-BAHAN:( sukatan bahan-bahan boleh ditambah/dikurangkan ...ikut selera masing2 k )
  • 500 gm fresh strawberry
  • 2 1/4 cawan plain yogurt( no sugar )....450 gm
  • 3/4 cawan gula @ secukup rasa / boleh campur madu sikit
  • 1 cawan / 200 mls susu segar
  • Optional....sedikit garam ( one pinch )
Cara-cara :
  • Campurkan semua bahan ke dalam blender basah.
  • Blend sebati @ hingga buah strawberry hancur.
  • Letak ais ketul dalam gelas. Tuang lassi yang telah siap.....SEDIA utk dinikmati kelazatannya.
*Cara lain>>>campurkan beberapa ketul ais, blend bersama.


Memang syok habis masa minum lassi ni.......kalau kat restoren satu gelas mahal ni kan.

Monday, June 20, 2011

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers


Salam kembali ........semoga semuanya ceria2 di pagi Selasa ini. Rasanya ramai yg dah cuba buat ayam versi pak kenny ni. Ida buat beberapa hari lepas ayam tergolek ni. Resepi korek kt dapur Ijan ( Blog Resepi ). Ijan amik kt dapur Hana Memories. Mekasih bebanyak yer, Ida tempek resepi kt sini pulak k.


Sebenarnya dah lama aim nak buat ayam versi ni. Bertangguh2 nk buat. Sedap mmg sedap sgt!!


Bahan2 yg digunakan pun tak susah....lebih kurang yang biasa ida perap ayam sebelum ni.

BAHAN:
  1. Bahan utk mekap ayam
  • 3 biji bawang besar...ida kurangkan ke 1 1/2 biji sbb ida pakai ayam kecil
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2-3 sd besar sos lada hitam @ cara Ijan/Hana....sos tiram+kicap pekat+lada hitam banyak
  • 2 sd besar madu
  • 1 ketul kiub ayam knor
  • 2 sd besar gula pasir....ida letak 1/2 sd teh sbb madu dh manis, tak letak pun dah ok.
  • 2 sd besar herba campuran......ida ganti ngan oregano, rosemary...nk letak basil pun boleh
  • 1 1/2 sd teh garam halus.....ida lebihkn
  • sedikit air utk kisar bhn mekap.....ida pakai pengisar kering
  • Sedikit mentega....ida pakai olive oil
CARA:
  • Kisar bhn mekap dgn sedikit air/kisar kering
  • Lumur semua bahan di atas di luar dan dalam ayam yg telah dibersihkan.....ida belah dua ayam tu
  • Perap ayam 1 1/2 jam / perap semalaman
  • Sapu sedikit mentega keseluruh ayam...ida sapu olive oil
  • Bakar/panggang selama 1 1/2 jam......ida panggang dlm oven selama 1 jam sbb ayam kecik. Semasa membakar 1/2 jam pertama sapukan ayam dgn minyak dan campuran herba yg menitis supaya ayam tidak terlalu kering.
  • Hidang bersama kentang goreng, coleslow dan kentang putar.....ida hidang mcm kt bawah.


Tuu...dah siap satu untuk anak2 gembira...makan dgn nasi goreng butter, wedges dan coleslow

Sunday, June 19, 2011

Rice Bombay Biryani Beef


Salam kembali bersiaran.......weekend 2 hari lepas mmg tak sempat nak bersiaran, ida agak sibuk sedikit. Hari ni jom kita gelek2 sambil dgr lagu Hindustan......lepas tu dpt upah makan nasi beriani bombay pulak...kih3..Blog ida mmg belum ada lagi n3 pasal nasi beriani, walaupun dah berkali-kali buat, sbb tuannya malas nk amik gambar dan n3. Oleh kerana ada kekawan yg minta dimasukkan, ok lah ida rajinkan sedikit amik pic nasi ni.
Ini kira yg paling latest.....kali ni buat style Pakistan sikit...resepi ida olah sedikit dr resepi kat kotak rempah ni. Ida letak nama cam nama rempah dia 'Bombay Biryani'... rempah ni product Pakistan mari...Ida suka taste rempah ni, mmg berbeza dgn rempah M'sia tapi pedas ....sbb tu ida terpaksa campur dgn sedikit rempah beriani Faiza.
Rempah beriani bombay ni mmg cukup tasty...bila baca kat kotak dia, mcm2 dh ada dlm ingredientsnya termasuklah daun bay sekali. Daun bay ni wajib ada dlm memasak nasi beriani atau masak apa2 nasi menggunakan beras basmathi sbb ia akan memberi cukup aroma dlm masakan kita.
Pst.....kalau ida free, nanti ida buat b/walking umah kawan2 k....sorry


Yang berbeza beriani style ni, nasi tu ditanak kosong, dh masak baru gaul ngan rempah yg dimasak bersama daging....Pernah makan nasi beriani style ni kat restoran Pakistan kat sini...memang sedapp sangat, cuma lebih oily sikit...harga pun sedap jugak. Kalau convert mau dekat RM 50 lebih sepinggan....MAHAL BETULKAN. Roti naan kat situ pun sgt sedap.
Nasi tu berbeza dgn yg pernah mkn kat M'sia. So, kira nk tiru sikit la ni, tapi tak der sebijik cam tu la......jauh yg amat. Entah apa rahsia masakan beriani diaorg ni, pernah ida buat tak malu, tanya kat restoran tu samaada dia org jual ke rempah beriani yg diaorg pakai tu. Hampeh!!.....dia org kata secret, tak jual.

BAHAN-BAHAN:
  • 4 cwn air utk masak nasi
  • 4 cawan beras basmathi...rendam 1/2 jam
  • 1/2 kg daging lembu....dipotong cube kecil
  • 1/2 cawan minyak sapi dan 1/2 cawan minyak masak
  • 1 1/2 labu bwg besar ...boleh tukar kpd bwang merah*
  • 1 1/2 inci halia*
  • 5 ulas bawang putih *
  • 1 cwn yogurt
  • 1 biji tomato,....letak masa menumis
  • 2 tangkai daun ketumbar
  • 8 biji tomato ceri masa gaul ngan nasi
  • 2 biji ubi kentang...dibuang kulit & dipotong baji 8
  • 1 biji carrot..dipotong
  • Sedikit pewarna kuning
  • 2 1/2 sd besar rempah Bombay Biryani
  • 1 1/2 sd besar rempah beriani Faiza
  • 2 sd besar garam....atau secukup rasa
  • 1/2 sd besar gula
  • 2 cwn air
  • 6 biji cili merah/hijau..potong 2 ( ida tak der )
  • Hiasan...daun sup yg dipotong
Bahan menumis:
  • 1/2 inci halia...dihiris halus
  • 1/2 labu bwg besar...didadu
  • 3 btg kecil kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 biji buah pelaga
  • 4 kuntum bunga cengkih
CARA:
  • Basuh beras dan masak bersama 4 cawan air serta 1 1/2 sd besar garam....air tak perlu byk kalau buat style ni.
  • Kisar bahan yg bertanda *
  • Tumis bhn tumisan sehingga naik bau., lepas tu masukkan bhn kisar...tumis sehingga sedikit garing
  • Masukkan rempah beriani dan sedikit air.....tumis sekejap
  • Masukkan daging, yogurt, carrot, tomato, daun ketumbar......tumis 15 minit.
  • Masukkan kentang setelah agak2 daging sudah separuh empuk.
  • Masukkan baki air, masak daging sehingga empuk, pekat dan naik minyak
  • Masukkan pula cili.
  • Dalam periuk lain.......letak nasi berselang seli dgn bahan rempah termasuk daging sekali serta tomato ceri yg dibelah 2. Letak sedikit pewarna...titis rata. Tabur daun sup.
  • Gaul secara rawak dan tutup periuk. Pstt : Kalau masa menggaul, nasi nampak agak kering tambah lagi sedikit minyak masak.
  • Renehkan /simmer di atas api kecil selama 10 - 15 minit( resepi asal ) ATAU
  • Ida masukkan ke dalam periuk nasi elektrik dan keep warm sahaja.

Tak ada kuah pun dah cukup sedap.....makan dgn ayam tandoori pun sedap jugakkk....

Friday, June 17, 2011

Nasi Goreng Belacan & Ayam Dadu Berkicap


Salam buat semua........jom kita layan gambar nasi goreng belacan pulak, menu b/fast 2 hari lepas. Goreng nasi simple2 jer, tak der letak lauk2 lain dah hanya pecahkan telur dalamnya sbb nak cepat. Nasib baik ada masak 'ayam dadu berkicap' ni pagi tu, selain telur goreng, boleh combine ayam ni sekali masa makan.
Kalau ayam boneless tu, ida selalu dadukan pas tu masak apa2 yg sesuai dgnnnya untuk anak-anak bawa bekal, abahnya kadang2 tumpang sekali kalau tak ada lauk lain. Aroma belacan dlm nasi ni mmg mengasyikkan......masa menumis, kalau orang Jepun lalu belakang umah rasanya mereka tutup hidung kut, bagi kita wangi kan....


Tak mo pot pet banyak sgt.....jom layannn

Bahan-bahan:
  • 2 mangkuk besar nasi putih
  • 5 ulas bawang putih....ditumbuk/kisar
  • 1 labu bawang besar @ 8 ulas bawang merah..ditumbuk/kisar
  • Sedikit belacan....sebesar ibu kaki ( kisar bersama bawang )
  • 2 biji telur
  • Garam secukupnya
  • 5 biji cili api
  • Sayuran spt carrot, kobis dan cili merah
  • Serbuk perasa jika suka
  • Minyak untuk menumis
CARA:
  • Panaskan sedikit minyak di dalam kuali
  • Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan sedikit garing
note : Jika tumbuk, tumbuk asing2 bawang putih dan bawang besar. Masa nak tumis, tumis bawang putih terlebih dahulu lagi sedap.
  • Tambah sedikit garam dahulu.
  • Tolak ke tepi kuali bahan tumis...pecahkan telur ke dalamnya, biarkan seketika baru dikacau hancur.
  • Masukkan serbuk perasa jika suka.
  • Masukkan nasi, kacau sekejap
  • Akhir sekali masukkan sayuran yang dipotong, cili api yg diketuk/dihiris, garam secukupnya dan kacau sekejap baru padamkan api.
AYAM DADU BERKICAP

Bahan-bahan:
  • 6 keping boneless chicken
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 1 inci halia
  • 3 sd besar kicap pekat..boleh letak lebih
  • 2 sd besar sos tomato
  • 1 sd besar sos tiram
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 1/2 sd teh serbuk lada sulah
  • 1/4 sd teh serbuk lada hitam
  • 1 sd teh gula
  • Garam secukupnya
CARA:
  • Ayam dibuang kulit, didadu dan dibersihkan
  • Potong bawang putih dan halia nipis serta halus
  • Bawang besar dipotong dadu.
  • Panaskan sedikit sahaja minyak di dalam kuali.
  • Tumis bawang dan halia sehingga naik bau serta sedikit garing.
  • Masukkan kicap, sos tomato, sos tiram, serbuk lada hitam dan lada sulah.....kacau
  • Masukkan terus ayam, gula, air asam jawa serta 1 cawan air.....kacau sehingga masak dan sedikit kering.
  • Perasakan garam dan padam api.

Thursday, June 16, 2011

Blended Strawberry Cake


Salam buat semua pengunjung serta rakan-rakan semua.......terima kasih. Rasanya lama tak buat n3 pasal kek, pic kek yg buat sebelum ni pun masih ada tersimpan.
Hari ni ida n3 kek strawberry yg ida buat semalam, pakai fresh strawberry. Diolah sedikit dari 'banana marble cupcake' yang pernah ida buat dulu, cuma utk kek ni ida letak butter. Sorry....kaler kek ni termerah sikit sbb terlebih colouring, ingat nk letak setitik jer, buat syarat....dia terkeluar lebih la plak.
Apa-apa pun kek ni mmg sedap, terasa keaslian strawberrynya....pernah juga ida buat blended carrot cake olah resepi yg sama. Kalau buat lagi nanti n3..

Jom tengok resepi dari dapur Ida.....

BAHAN:
  • 170 gm fresh strawberry
  • 160 gm tepung gandum*
  • 40 gm tepung jagung*
  • 190 gm gula
  • 3 biji telur saiz L
  • 150 gm butter
  • 1 1/4 sd teh baking powder*
  • 1/2 sd teh soda bikarbonat*
  • 1/4 sd teh garam halus*
  • 3 scoop susu tepung * @ boleh letak susu pekat manis
  • 1/2 sd teh essen vanilla
  • Setitik pewarna pink/merah
  • Optional...1/2 sd teh strawberry emulco
CARA-CARA:
  • Panaskan oven terlebih dahulu.
  • Blend strawberry dgn menggunakan blender kering / food processor / lenyek hancur
  • Pukul butter bersama gula sehingga gebu.
  • Tambah telur, essen vanilla.....pukul selama 3 minit.
  • Ayakkan bahan bertanda * ke dalamnya, pukul sekejap.
  • Masukkan buah strawberry kisar, pewarna........pukul sekejap dgn kelajuan sederhana.
  • Tuang ke dlm loyang yang disapu sedikit minyak atau yg dialas dgn baking paper
  • Bakar selama 38 -40 minit atau sehingga masak pada suhu 180 C
  • Jika bakar di dalam acuan kecil2, kurangkan sedikit masa membakar.

Starwberry dah dekat nak habis musim kat Japan ni, buah pun tak banyak yang besar dah. Dah hujung2 musim ni murah la pulak....ikut yen jepun la.

Wednesday, June 15, 2011

Mee Hailam


Salam kembali .....n3 simple2 aje. Mee tu asyik digoreng pun muak jugak kan...menu b/fast umah Ida pagi semalam. Layan gambar jer la erk..
Selalu jugak mee kuning ni Ida masak style gini. Kira tukar2 resepi mee la ni.....kat sini hari-hari nak kena masak breakfast sendiri, macam dah tak tau nak masak apa lagi, yang cepat, senang dan sedap la......bukan apa, selain buat b/fast, nak kena sediakan menu lain juga untuk buat bento/bekal hubby dan anak-anak.........Lain la kat M'sia...rata2 gerai jual nasi lemak ada, kalau tak sempat boleh beli jer.


Makan panas-panas memang sedap walaupun simple......


Apa lagi jom layan resepi kat bawah sana...
BAHAN:
  • 3 pkt mee kuning
Bahan kuah:
  • 4 ulas bawang putih....diketuk
  • 1/2 labu bawang besar....didadu
  • 3 hiris halia....dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih.......dikisar*
  • 1/2 labu bawang besar/bwg merah......dikisar*
  • 1 1/2 cawan isi ayam
  • 15 ekor udang sederhana....dibuang kulit
  • 2 keping fish cake / fish roll
  • 1/2 cawan kicap pekat masin
  • 3 sd besar sos tiram
  • 3 sd besar sos tomato
  • 1/2 sd besar serbuk lada hitam
  • 1/2 sd teh serbuk lada sulah
  • 1 sd teh gula
  • Serbuk perasa......1/2 sd teh serbuk pati ayam
  • 2 sd besar tepung jagung.....bancuh dgn sedikit air
  • Air secukupnya sebagai kuah
  • Sayur-sayuran cth : sawi, kobis, carrot, bunga kobis ( ida letak apa yg ada kat esbox )
  • 4 biji cili api....diketuk jika nk lg pedas...ida tak letak
CARA:
  • Didihkan air di dalam periuk, celur mee sekejap dan toskan...ketepikan.
  • Tumis bawang putih bersama bawang besar dan halia yg dihiris sehingga sedikit kekuningan.
  • Masukkan bhn kisar...tumis sehingga sedikit garing.
  • Masukkan isi ayam, tambah 1/2 cwn air......kacau sekejap.
  • Masukkan segala sos, kicap, fish cake......kacau sekejap.
  • Masukkan air secukupnya sebagai kuah, bancuhan tepung jagung, gula, garam......kacau & biar mendidih.
  • Masukkan udang, serbuk lada hitam, lada sulah, & sayur-sayuran....masak sekejap sahaja
*Jika menggunakan carrot, letak semasa sos dimasukkan sbb carrot lambat empuk.
  • Perasakan garam secukupnya dan matikan api.
BAHAN TABUR :
  • Daun bawang, daun sup.....dihiris halus
  • Cili merah...dihiris nipis
  • Lemon/limau nipis...dihiris
  • Bawang goreng
* Kali ni Ida tak letak pun.

MASA NAK MAKAN BARU LETAK KUAH YANG PANAS-PANAS......memang sedap.



Macam buah epal jer bila tengok dalam gambar yang Ida snap ni....ni la white peach. First time makan, sedap jugakk......isi dia juicy sangat, banyak air. Saje beli hari tu, nak tahu apa rasa fresh white peach ni.....sape nak????? Ambil pisau potong sendiri ye...jangan berebut tau.

Tuesday, June 14, 2011

Ayam Masak Hitam

Selamat petang di hari Rabu kepada semua.......Jutaan terima kasih sekali lagi Ida ucapkan kepada semua yang masih sudi bertandang ke sini. Nampaknya N3 Ida kali ni banyak menu yang dimasak hari2 jer...bukan apa, cam terpinggir pulak menu2 ni utk bertapak kat sini.
Kaler tak berapa hitam sbb buh sikit jer kicap.....sini ada jual kicap dari M'sia cap Tamin, TAPI mahal oooo, tu kena jimat2 pakai...ekkeekeeekee...
Jadi tak salah kalau Ida berkongsi kat sini resepi masakan harian Ida ni. Selalu jugak masak ayam style cam ni, anak-anak pun suka. Selain ayam, ida juga masak daging style cam ni.....pun sedap. Jom tengok resepi....

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam b'saiz kecil / 1 kg
  • 1 labu bawang besar atau 1/2 labu bwang besar + 5 biji bwg merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia *
  • 1 sd besar cili kering kisar @ serbuk cili......boleh dilebihkan
  • 1/2 sd besar serbuk lada hitam...boleh dilebihkan
  • 3 sd besar sos tomato
  • 1/2 cawan kicap pekat hitam.....ida letak sikit jer kali ni, sbb stok kekurangan
  • 1/4 cawan air asam jawa @ secukup rasa
  • 1 sd bsr serbuk jintan putih ( cumin )
  • 1/2 sd besar serbuk jintan manis
  • 1/2 sd besar serbuk ketumbar
  • 2 btg serai...diketuk
  • Air yg mencukupi sebagai kuah....kepekatan terpulang pada masing2
  • 1/2 sd besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Carrot secukupnya ataupun boleh juga letak kentang.......dipotong
  • 1 labu bwg besar....dihiris bulat nipis
* Kisar/blend bahan yg bertanda *

Bahan menumis :
  • 2 btg kecil kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 5 biji buah pelaga
  • 1/2 inci halia...dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih...dihiris nipis
  • 1/2 labu bawang besar...dihiris nipis kecil
CARA:

  • Bersihkan ayam dan potong 8
  • Gaul garam kunyit dan goreng sehingga masak.....jgn terlalu garing
  • Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bhn menumis sehingga naik bau dan sedikit garing.
  • Masukkan bahan2 kisar, tumis sehingga masak, masukkan cili, tumis lagi sehingga masak.
  • Masukkan lain2 bahan, tambah 1 cawan air...biarkan mendididh.
  • Tambah air sebagai kuah dan masukkan juga carrot serta serai ketuk .....biar pekat lagi sedap
  • Masukkan ayam yg telah digoreng, gaul rata...biarkan mendidih
  • Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong nipis bulat .......masak sekejap
  • Perasakan garam dan padam api.
Sebelum tu, ada sekuntum bunga kuning kt bawah, sape berkenan boleh ambil........tak tau apa nama bunga ni, petik kat area sini...

Kuey Teow Kerang


Salam kembali kepada semua......memandangkan entry2 sebelum ni belum ada lagi menu seperti di atas, maka kali ini Ida bagi peluang kpd mek kuey teow ni berpossing pula. Rasanya semua kat luar sana dh selalu goreng kuey teow kerang kn? Sebagai menambahkan koleksi ..Ida letak juga kat sini walaupun membuatnya tidak la susah. Sape2 pun dah pandai. Cuma lain orang yang membuat, lain juga setiap rasanya.




Di sini cuma ada kuey teow kering sahaja......ia terpaksa direbus dahulu sekejap sebelum memulakan proses menggoreng. Silap rebus.....maksudnya rebus terlalu lama, maka lembik la jadi kuey teow ni...he..he dari pengalaman sendiri. Tak per belajar dari kesilapan.


Jemput minum dulu, teh hijau kosong jer tu.....sbb kuey teow dah habisssssss dah...gomennasai

BAHAN: ( bahan2 yg Ida gunakan adalah tertakluk kpd apa yang ada di sini ( Japan )
  • 250 gm kuey teow kering...direbus sekejap
  • 4 ulas bawang putih *
  • 1 labu bawang besar @ 1/2 labu bawang besar + 5 ulas bawang merah *
  • 1 genggam udang kering..direndam* ( kalau tak der, boleh letak sedikit belacan @ sedikit sos ikan )
  • 1 1/2 sd besar cili kering kisar...boleh letak lebih atau kurang ( kali ni Ida letak sikit jer )
  • Kicap pekat masin secukupnya...dlm 1/4 cawan
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 3 sd besar sos tiram
  • 1 cawan daging yg dihiris
  • 1 cawan isi ayam
  • Udang segar secukupnya...dibuang kulit
  • Serbuk perasa kalau suka
  • 1/4 biji lemon @ 1/2 biji limau nipis
  • Sayur seperti sawi, kobis, dan daun kucai....dipotong
  • 1 1/2 cawan isi kerang yang telah direbus terlebih dahulu
  • Fish cake / fish ball
  • 2 biji telur
  • Garam secukupnya
CARA:
  • Didihkan air di dlm periuk, masukkan kuey teow.....rebus sekejap lebih kurang 2 minit dan toskan.....rendam pula dgn air paip sebelum menggoreng supaya ia tdk melekat antara satu sama lain.
  • Kisar bahan bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar sehingga sedikit garing.
  • Masukkan cili kering, tumis sehingga masak.
  • Masukkan ayam, dan daging serta 1/2 cawan air....biar ayam dan daging empuk sedikit
  • Masukkan semua kicap & sos, sedikit garam, udang segar, kerang serta fish cake.....tumis sekejap
  • Tolak semua bahan yg dimasak ke tepi kuali, pecahkan telur......biar telur sedikit masak, baru kacau.
  • Masukkan kuey teow, sayuran,perah air lemon ke dlmnya.... kacau sebati dan goreng sekejap
  • Perasakan garam secukupnya,..kacau sekejap dan padam api. SEDIA DIHIDANGKAN...