Assalamualaikum dan salam sejahtera........alhamdulillah dapat juga kita bersua kembali di alam maya ini....Nampaknya tahun 2012 semakin menjelang tiba.....Orang jepun pun dah start cuti, anak2 sekolah pun baik sekolah rendah, maupun tadika pun dah mula cuti. Dekat seminggu juga dia orang ni cuti. Berkumpul bersama keluarga dan makan besar pada tahun baru memang menjadi adat masyarakat Jepun. Anak2 akan pulang ke rumah ibu-bapa dan berkumpul beramai-ramai. Ia lebih kurang sama ngan kaum Cina menyambut Chinese New Year la.
Siang2 ida memang sibuk sangat lebih2 lagi bila semua anak2 ada kat rumah. Selepas n3 malam ni, mungkin ida terpaksa bercuti beberapa hari dari berblogging sbb pagi sabtu ni ada warga baru dari M'sia akan sampai ke Nihon jadi ida nak sediakan makan2 sikit utk b/fast merangkap ke lunch terus. Mereka ni pun kawan husband ida juga. Dan sempena cuti tahun baru ni, plan nak gi jalan2 main salji sama..insyaallah.
Berbalik kpd main story malam ni, nasi minyak oren sunquick ni ida buat last week kut rasanya. Biasanya ida buat nasi minyak biasa, kali ni ida tambah jus pekat oren sunquick ke dalam nasi minyak kali ni...Emmm, wanginya..satu rumah boleh bau aroma oren masa masak nasi ni.
Set nasi minyak oren sunquick ida ni mengandungi :
- Nasi minyak oren sunquick........resepi ada kt bawah
- Ayam kurma...resepi klik SINI
- Fried prawn with fine butter eggs....resepi klik SINI
- Acar tomato biasa2 jer
- 6 pot/cawan beras Basmathi.....rendam 1/2 jam kemudian dibasuh & disejat
- 3 sb besar minyak sapi + 2 sb butter
- 2 helai daun pandan (disimpul)..jika ada
- 1 cawan susu segar / susu cair
- 6 cawan air
- 1 sk serbuk pati ayam
- 3 sb jus pekat oren sunquick
- Garam secukup rasa
- Sedikit kismis
- Sedikit pewarna kuning
- Bawang goreng jika ada....ida dh abis stok
- Daun bawang....hiris halus
- 1 inci halia....hiris halus
- 4 ulas bawang putih....hiris nipis
- 1/4 labu bawang besar...hiris nipis
- 2 tangkai daun ketumbar....potong panjang2
- 3 helai daun bay.....optional
- 2 batang pendek kulit kayu manis ( 3 cm each )
- 3 kuntum bunga cengkih
- 5 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- 1/2 labu bawang besar saiz sederhana
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Panaskan minyak sapi dan butter di dalam periuk. Masukkan bahan penumis.....tumis hingga sedikit kekuningan dan naik bau
- Masukkan pula bahan kisar, sedikit garam, serbuk pati ayam, daun pandan....tumis hingga sedikit garing dan naik bau
- Masukkan beras dan jus oren .....gaul sebati. Tutup api.
- Masukkan air dan susu...kacau sebati.
- Masak nasi seperti biasa....ida guna rice cooker
- Pada masa 20 minit terakhir baru letak pewarna kuning beberapa titik dan tabur kismis...teruskan memasak.
- Jika masak menggunakan periuk biasa/masak atas dapur gas, biar ia menggelegak. Kacau sekali sekala. Apabila airnya hampir kering, perlahan api. Jika air sudah kering, titikkn pewarna kuning dan tabur kismis, baru tutup periuk nasi dan perlahankan api ( guna api kecil sahaja ). Tunggu hingga nasi masak.
- Apabila nasi sudah masak, gembur2 kan sedikit
- Hias dengan daun bawang dan bawang goreng semasa menghidang.
Sedia dihidangkan dengan lauk dan sayur pilihan
SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2012 ida ucapkan kepada semua teman2 blogger dan semua pengunjung ke HCT serta followers yg disayangi.....dan sampai bertemu lagi di tahun baru....'HAPPY NEW YEAR'
Minta ampun minta maaf jika ada tersalah tersilap, jika ada yang terkurang di setiap resepi dari ida dan tidak kesempatan utk buat kunjung balas. Terima kasih banyak2.......dan tak lupa juga kepada yg sudi follow...TQVM...itu sahaja yang mampu ida ucapkan...mmmuahhhhhhhhh!!!!