My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, July 8, 2011

Mee Soba versi Ladna ....versi kacukan


Mee soba Jepun yang telah dimelayukan sikit. Suka hati jer.........Semalam tiada n3 masak2, ida agak sibuk sikit, sbb petang ida attend majlis satu M'sia dgn embassy kat Solaria Nishitetsu Hotel. Makan free, saper tak nak kan.....
Soba merupakan salah satu mee yang femes kat Japan ni. Ia diperbuat daripada campuran dua tepung ni 'buckwheat flour / soba-ko dan wheat flour / kumogo ko '. Tekstur dia liat2 sikit, lebih halus daripada mee udon ( bentuk dia cam mee lidi pun ada ) dan kaler light brown....bole tengok gambar kat bawah



Soba ni sebenarnya macam2 cara di makan secara 'hot or cold'. Masa kat satu majlis tu, Ida pernah makan ' soba salad 'yg org jepun buat. Soba salad tu....mee soba yg ditabur sayur-sayuran segar, crabstick kemudian di curah dgn sos khas yg ready dijual kat kedai. Emmm...sedap jugak.

BAHAN-BAHAN:
  • 2 pkt kecil mee soba ( 250 gm )
  • 4 ulas bawang putih..diketuk halus
  • 1/2 labu bawang besar..dicincang
  • 2 sd besar tepung jagung...dibancuh dgn sikit air
  • Air secukupnya sebagai kuah
  • 2 hiris kecil halia
  • 1 sd teh serbuk pati ayam * kali ni ida letak perencah mee udon 1/2 sd besar
  • 1 sd teh serbuk lada putih *
  • 1/2 sd teh serbuk lada hitam * boleh tambah
  • Garam secukup rasa
  • 1 sd teh air lemon
  • Udang secukupnya...dibuang kulit
  • 2 batang fish roll....dipotong
  • 1 ekor sotong...dipotong
  • Sayur-sayuran
  • Hiasan : daun bawang, daun sup/sadri ( hiris halus ) dan bawang goreng.
CARA:
  • Celur mee soba sekejap, angkat dan toskan...ketepikan
  • Panaskan sikit minyak, tumis bawang putih hingga naik bau dan sedikit garing
  • Masukkan bawang besar & halia....tumis seketika.
  • Masukkan air secukupnya, bancuhan tepung jagung......kacau dan dididihkan
  • Masukkan bahan bertanda *, garam secukup rasa, air lemon, sayuran, fish roll, udang serta sotong ....didihkan sekejap sehingga udang dan sotong empuk
  • CARA HIDANG......
  1. Masukkan mee soba yg tidak dicelur ke dalam kuah dan didihkan seketika baru hidangkan
  2. Ambil sedikit mee soba yang dicelur, diletak ke dalam pinggan, cedok kuah, curahkan ke atasnya
  • Tabur daun bawang, daun sup/daun sadri serta bawang goreng sebelum dimakan.
HAPPY WEEKEND SUME......

19 comments:

アヌム ちゃん said...

wah sedap tu..heeee

ijayuji said...

Salam kak ida!!! kita dtg pagi2 niiii jap g nak g pasar hihihi... soba kita tak makan tp kalau UDON kitalah antunyer hihihi... Tp tak tahu pulak kalau dimasak gini kita leh makan, boleh makan soba cuma kurang gemar sbb sejuk2 kan :D

AI said...

- waaa...sedap nyerr...anak2 pon suke ni...

Deliah's Deli said...

yang kacukankn sllnya comey2..salin x tumpah mcm ni la..sodap tu!!

lina_pg said...

oo..camni rupe mi soba ni..tak pernah makn lagik.nmpk sedap tu

Mas said...

wahhh...sedappnya...
nak sepinggan...

tun_telani said...

sedapnye nmpk mee ni kak ida. dh lama x makan mee ladna.. soba tu mmg xpenah jumpa la.. hehe

Amie said...

Ida,
macam2 kak amie dapat tahu ttg resepi & makanan jepun di sini... mee soba tu.... kak amie habiskan aksesorinya dulu...udang dll... heheheh

Acik Erna said...

assalam ida..acik pun makan mee..tapi mee kari je..

Acik Erna said...
This comment has been removed by the author.
ijayuji said...

Salam minggu kak ida! nanti dtg umah ambik award dgn tag ya :D ada kerja sikit nak suruh buat hihihi... bila free2 nanti buat tau! macehhh!!!

Amie said...

selamat malam Ida,
Ida menang cabutan bertuah tau.... dtg segera ke dapur kak amie, jangan lupa bawa bakul besar sebab hadiahnya pun besar! jangan lupa ambil ye....

Gee® said...

wow!! nak rasa mee kacukan...terlioq nih...

Maira Anjami said...

bestnye mee soba n kopok leko blakang tu :)..
nampak sedap je soba versi ladna ni..saya sgt suka soba~lagi2 tsumetai soba..tapi slalo makan yg kat kedai je..hehe

nOOrsha said...

wow, sy x pnh mkn mi soba... nampak sedap!~ mane nk cari kek nogori somilan ni.. huhuh.. kak ida, nnty dtg umah, amik award n tag k :) tq :)

Asmara said...

kak ida! wow boleh jadi mee ladna pulak dah. ahaha.. kita suka mkn soba, menu paling senang je kan. tp belum cuba buat kuah lain. soba tu dia mcm ada masin sikit kan. :D
*akak! saya buat blueberry buckle tu, ikut akak la sebb ada lebihan blueberry tempohari. hehe.. tq kak ida. :D

Ida,Japan said...

anum....bole la anum, saja jer nk try wat pesen ni, nk wat betul2 style Jepun tak tau kicap dia yg mana bole

ikaaa.....kalau diberi pilihan antara soba ngan udon, k'ida pilih udon lagi..soba ni sekali sekala bole la, kalau udon selalu pun tak per..nk2 dpt ebi tempura yg crispy tuu.perghhhh...


AI....anak2 makan la juiga, depa ni lebih suka udon sebenarnya


Del...hiii, ye la, comel tq, set soba yg comei

Lina....emm, gini la rupanya lina, sekali sekala pekena sedap gak


Mas...dah abisssssssss gomen ne, len kali no

Tun...susah kut nk jumpa kt M'sia, kalau kt restoren jepun maybe ada



K'amie....ida cuba kongsi apa yg termampu kak..bile2 free nk post pasal takoyaki...gambar lama dh t'perap

Ida,Japan said...

acik....wahh, mee kari feberet ida kak


ikaa...mekasih byk2,akak dh buat h/w

K'gee.....he..he, layan gambar jer la kak, sbb dh abiss lama, dh jadi baja.heeee


Maira....yg kt restoren akak lum try lagi, nk try takut tk abisss..kn m'bazir, sbb udon lebih menarik perhatian setiap kali pergi mkn

Shaa...japan mari jer shaa....nogori tak dak, masak lomak cili api banyak la..heeee, tqvm di atas award ituu

asmara...k'ida saja jer nk try, nk tgk apa rasa kalau wat cam gini..boleh tahan gak..oooo dh buat erk blueberry buckle tu..no hal nyer, akak pun amik resepi dr org lain gak...

Ijan said...

Salam Kak Ida, mee soba tak pernah try lagi. mee udon biasa jugak. macam best jugak kaler hijau mcm tu. buat versi melayu pun best jugak mee ni kan. :)