My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, July 22, 2011

Fish and Chips


Menu atas permintaan hubby, dia teringin nak mkn fish & chips plak. Ok la, bg memenuhi permintaan dia, dgn bantuaan en.google (youtube masakan barat)....maka terciptalah ia semalam tuk b/fast. Untuk cara & resepi asal leh tgk SINI ida ada ubah2 sikit. Memang sedappp!!! Ayat org yg dah lama tak makan...heeeeee

Sumber : youtube masakan barat ( by OriginalNakedChef )

Olahan : Happy Cooking Time

Bahan:
  • 5 ketul kecil ikan isi putih
  • sedikit serbuk lada hitam
  • sedikit garam*
  • 1/2 cwn tepung gandum*
  • 1/2 cwn tepung jagung*
  • 1/2 - 3/4 cawan air ( ida letak air sejuk dlm peti )...ida tak letak fizzy water spt kt video tu
  • 1 biji telur saiz kecil*
  • Sedikit serbuk lada sulah*
  • Sedikit serbuk kunyit*
  • Sedikit serbuk cili*
  • Sedikit campuran tepung gandum + t.jagung utk salut ikan
Cara-cara:
  • Bersihkan ikan, lapkan dgn kain bersih .....mesti betul2 kering
*tips....biar ikan terbalut dgn kain bersih tu lama sikit, supaya ia betul2 kering
  • Taburkan ikan dgn sikit serbuk lada hitam dan sikit garam jer
  • Bancuh bhn yg bertanda *
  • Panaskan minyak masak( pastikan minyak yg banyak )
  • Salut ikan dgn campuran tepung kemudian celup ke dlm batter/bancuhan tepung
  • Goreng di dlm minyak yg penuh hingga msk dan garing..balik2kn dan toskan
SEDIA DIHIDANGKAN
* psst : Sediakan bhn pelengkap yg lain dulu cth

-Salad buah
  • Buah pilihan dipotong dadu
  • Mayonis
  • Sedikit madu
cara:
  • Gaul sebati sume bahan

-Chips/kentang goreng ( beli yg ready made dan goreng )
-Sos cili dan mayonis ( ida pakai French Dressing )



12 comments:

Amie said...

Ida,
kalau buat fish and chips sendiri memang sangat berbaloi... sebab, sedap, puas makan...dijamin bersih...

Deliah's Deli said...

kat sini ada 2 yg gemar sgt ni..order blh kan..dah kelaparan tgk pics. :)))

Mas said...

perrrhhh...sedappnya tengokkk...

leyzajamil said...

salam ida...jauh nye tapi terasa dekat. feveret sy tu f&c..nyum2 makan tak hengat org belakang dah..nak try buat sendiri pulak..

Afikah Aziz said...

lame xmkn fish & chips,dap nye terliur :)

Acik Erna said...

assalam ida..akak suka makan..tapi belum pernah cuba buat sendiri.

quinnie said...

bestnya kakida..saya suka makan fish n chips...tambah2.. bila ada sos putih tu..apa ek nama dia..lupa lak...

Juwita Jamaludin said...

kak ida sedap nampak fish and chip akak tu.. lama tak makan.. leh la try nanti..

nuwairani ismail said...

bagusnya kak ida...suke jugak makan fish n chips ni. teringat pulak McD fillet o fish burger. pasni nk order ciken chop la pulak dgn kak ida..heheh

Ida,Japan said...

k'amie....mmg berbaloi kak...dok kt sini, b'baloi ka, tak ke..mmg kena buat sendiri kak...terpaksa huhuu


Del...bole...tapi utk hari ni,kedai dh nak tutup...esok dtg lagi ye Del


Mas...sedap2 mmg sedap

Ida,Japan said...

leyza.....dekat rasanya di alam maya ni, walaupun realitinya jauh...


Afikah....akak ni pun mmg dah lama jugak tak mkn ni..dah dekat 2 taun dikkk..sini susah la nk dptkn yg bole mkn


k'erna....ida pun baru pestaim buat gak kak...suka mkn, ingat lagi apa dh nama restoren tu..fisherman shop erkk

Ida,Japan said...

Q...sos putih, entah la dh lupa..maklum la kureng arif..


Ita...anak2 akak suka ita....bole try nanti

nani....recipe chicken chop dh pernah akak post, nak buat lagi...nk kena tunggu stok serbuk pati ayam dr mesia dulu...