My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Saturday, July 2, 2011

Mee Goreng

Salam di pagi Ahad, harap semua ceria & happy disamping keluarga tersayang...........
Pagi ni ida pilih utk n3 menu simple aja.....menu b/fast beberapa hari lepas. Dah masak utk b/fast ke sume? Masak apa tu? Ida rasanya jap lagi masak nasi goreng kut, sbb nasi semalam masih ada lagi...sayang, pas tu goreng wedges segera dahhh.......

Mee goreng kali ni, ida tak pecahkan telur dlmnya, tak nmpk kan tekstur telur. Tukar2 style sikit. Bahan rencah, ida hanya letak fish cake, tauhu kering dan udang sahaja masa tu. Layan je la resepi.........manyak keja lagi menunggu hu.hu

BAHAN-BAHAN :( ida msk mee ni tak pedas sbb anak2 ida tak pandai lagi mkn pedas2 )
  • 5 peket mee kuning ( total 700 gm )
  • 5 ulas bawang putih*
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 1/2 sd teh serbuk cili ( kalau nk letak cili kering kisar pun boleh )
  • 3 sd besar nampla / sos ikan
  • 4 sd besar sos tomato lebih kurang
  • 4 sd besar kicap pekat masin
  • 3 sd besar sos tiram
  • Udang secukupnya....buang kulit
  • 1 ketul fish cake...dipotong
  • 3 keping tauhu kering...dipotong
  • Garam secukup rasa
  • Sayur kobis dan kucai secukupnya
  • Optional...satu hiris kecil lemon
CARA:
  • Kisar bahan yg bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak di dlm kuali, tumis bahan * hingga naik bau dan sikit kekuningan
  • Masukkan serbuk cili dan tumis seketika.
  • Masukkan bhn sos, kicap, fish cake, tauhu serta udang dan 1/4 cawan air....masak sekejap
  • Masukkan mee kuning, kacau seketika baru masukkan sayuran.
  • Perasakan garam, perah air lemon ke dlmnya
  • Kacau sebati. Bila agak dah masak, tutup api. SEDIA dihidangkan.

22 comments:

nuwairani ismail said...

assalamualaikum kak ida..sy tgh fikir2 lagi nk makan apa breakfast pagi ni...kalau dapat mee goreng sepiring mcm ni pon sodap jugak!

Amie said...

Assalam Ida,
Wah...rajinnya sampai 3 menu pagi ni, Kak Amie buat roti tortilla aje, makan dengan kari sotong pulak, ...permintaan anak-anak tapi dah habis, tak sempat ambil gambar...

nur easy said...

indahnya, pg2 ada mee grg.. he2

ijayuji said...

Salam kak ida!!! nak tumpang sarapan! kita tak buat apa2 lagi ni pun, budak2 kita suh makan beskut hihihi... sbb belum belanja lagi nii byk brg dah habis jap g nak kuar belanja sorang2 sbb ninja kita kerja :-(

Cheq Sue said...

kite xmo dah mee goreng... dua minggu baru abes seplastik...naik cemuih dah... tapi mee goreng japan ni kemain lagi yer....

Acik Erna said...

assalam ida..acik dah siap masak nasi minyak goreng..ada sedara datang..nak goreng mee jugak..mee dah beli semalam..sama pulak apa yang kita nak masak hari ni ye ida..

AI said...

- wahh org jepun da buat bekpas...org msia baru nak gi beli bekpas...hehehe

kasihredha said...

rajinnya ida...
akak pagi ni perkena roti canai dan teh tarik kat kedai mamak dekat rumah je bersama family

selamat berhari minggu :)

ady said...

as-salam
wahh...sedap tu pagi2 mkn mee goreng..ady lagi suka mee goreng yg pedas2...

HaSue said...

sedapnyaa mee goreng..lagi byk bhn2 lg sedap kan kak..lagi2 yg basah gini kite mmg sukakk! gorengkan sepiring lg plis..hihi

quinnie said...

ida kadang2 nak jugak makan mee yg tak letak telur kat dlm dia....tetiba teringin lak makan mee goreng kering....nyesal lak tak beli mee kuning hari tu...heheheh

アヌム ちゃん said...

alamak sedapnya kak..rajin akak msk2..huhu

nOOrsha said...

sedapnye mi goreng~!~ saalah satu peberet saye... nakkk :)

♥LOVE2COOK♥ said...

This is my kinda fried noodles. Memang tak suka letak telur. Fishballs and fishcakes mesti letak...:)

I'm so drooling right now looking at your noodles...owh no!

MOKCIK AZWA said...

Bagus banget..resepi tak pakai telur.. selalunya buntu bila kehabisan telur hehehe..thanks ida for the idea.

Hanis MY said...

yummy! waaa dah lama tak pekena mee goreng...

Ida,Japan said...

sorry sume baru nk balas comments..sibuk aja tuan rumah ni..tup2 manayk gak komen, mak ai jenuh gak ni balas..ok ida cuba balas


nani...sodap nani, nk2 mkn panas2

k'amie....mee goreng ni menu dh basi kak..menu skrg nasi gorengdan wedges ja

nur....indah2, indah lagi dpt nasi lemak daun pisang kat gerai2 di m'sai..winduuu

Ida,Japan said...

ikaaa...alah, menu beberapa hari lepas ika, hari ni menu lain...bole2

cheq sue.....mee goreng besa2 jer ni sue


acik...wahh, bestnyer nasi minyak goreng, nasi minyak tu digoreng erk kak

AI...apa susahnyer, kat kedai manyak..bole beli, ida jer kt sini t/paksa la msk pagi2


k'kasih...selamat b/hari minggu...sedapnyer mkn kt kedai mamak...winduu ahh

ady...ida pun suka pedas2.tapi ingat budak2 la pulak, pedas karang tk mkn diaorg ni

Ida,Japan said...

hasue.....mmg2 banyak rencah lg ummppp,k' ida letak apa yg ada jer sue

Q...ssekali tak buh telur, sedap, walaupun dh sejuk

anum..kena rajinkan dir huhuu

shaa...feberet yg sama juga sha

Love..ye ke, love tak suka taruk telur..oishiii kn cam ni

Ida,Japan said...

mok cik....bole aja, tk buh telur, pun sedap gak..

hanis...umah k'ida, mee goreng wajib ada dlm seminggu, kadang2 tu 2x seminggu sbb buntu...pagi nk msk apa tuk b/pes

Ucu Faridah said...

salam ida...
ucu baru lunch mee goreng...teringat mee goreng ida la ni..terus order..tapi mesti ida punya lagi sedap...

anie,Nagoya said...

nak tahu?mee goreng kita, ada kala sedap.ada kala, boleh le.ada kala...entah.kalo ari ni buat sedap.jgn mimpi leh mkn tok akan dtg.sbb lupa apa bhn2nya.hihihi...ada kala sedap gak main campak2.tapi tak le selalu.

lapooooo....