My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, July 4, 2011

Karipap Kentang Berdaging

Salam di hari Selasa, semoga semua sihat dan ceria2 selalu.
Karipap memang sedap dimakan, kejap jer licin CUMA yang tak tahannyer ambil masa lebih utk membuatnyer. Mula2 nk kena sediakan inti, lepas tu doh utk buat kulit dan akhir sekali mencanai serta mengelim. Step last yang paling kita slender sangat....buat sume pakai tangan, ida tak pakai acuan SEBAB tak ada. Nak order dari M'sia asyik lupa jer. Punya berjam-jam nak siap, masuk mulut kejap jer.
Ida berjinak-jinak buat karipap masa bujang-bujang lagi, rasanya pernah buat sama-sama ngan kakak kut dulu-dulu. CUMA dulu, mana ada sukat2......pakai campak2 jer. Selalu buat tu idak la, sbb cerewet sikit menda alah ni. kat Japan rasanya baru 3x buat kot.ngeeeee tu pun utk kulit dia pakai taram ja......amik gambar, last2 terperam jaa, sbb apa, resepi dah tak ingat. Walaupun pakai taram jaa, jadik, sedap dan ranggup..heee, puji sendiri la, sape lagi nk puji.

SO, kali ni utk kulit ida amik resepi Hana memories ( dari resepi karipap inti kentang ), bahan2 lebih kurang cam pernah ida buat jugak......hana dah tenggelam timbul skrg ni. Biasa la, kita paham.....hari dah semakin sibuk. Kita pun kalau cukup masa, balik juga nanti dan akan sibukkk jugakkk.
Emmm, mmg ranggup resepi kulit karipap hana ni. mekasih banyak2 ye na. Ida doublekn adunan, alang2 buat lebih sikit. Ida tempek resepi kulit karipap tu kat cini pulak k. Halal ye.....

Mula-mula kena sediakan inti dia dulu. Meh tengok resepi ida sejak azali lagi ni.

BAHAN Inti :

Sumber/resepi : Happy Cooking Time

psst : Inti yg ida buat ni ada lebih, jadi sukatan boleh dikurangkan
  • 800 gm ubi kentang / 5 biji bersaiz besar
  • 3/4 labu bawang besar bersaiz besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 3 hiris nipis halia *
  • 1 genggam udang kering...direndam air panas sekejap*
  • 1 cawan daging kisar @ lebih
  • 1/2 labu bawang besar....didadu
  • 3 sd besar serbuk kari daging
  • 2 1/2 sd besar gula
  • 1 sd teh pes asam jawa @ boleh letak sedikit air asam jawa
  • Sedikit air
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak utk menumis
CARA:
  • Kentang dikupas kulit, dibersihkan dan didadu kecil
  • Kisar bahan yg bertanda *
  • Panaskan sedikit minyak, tumis bhn kisar hingga sedikit garing, masukkan bawang besar dadu. Tumis sekejap.
  • Bancuh serbuk kari dgn sedikit air panas dan masukkan ke dlm bahan tumisan
  • Tumis sehingga masak
  • Masukkan daging kisar, sedikit air dlm setengah cawan, gula, air asam jawa dan garam.
  • Tumis sehingga daging masak.
  • Akhir sekali, masukkan ubi kentang yg didadu, tambah 1/2 cawan air......masak hingga kentang empuk dan pekat dgn api yg sederhana.
  • Angkat dan ketepikan
BAHAN KULIT :

Sumber : Hanamemories ( dari resepi karipap inti kentang ) Ida DOUBLE kan adunan dari resepi kt bawah
  • 250 gm tepung gandum
  • 2 sd besar minyak masak*
  • 2 sd besar butter/marjerin*
  • 1 sd besar shortening*
  • garam....ida letak 1/2 sd teh
  • Air secukupnya...ida letak lebih kurang 1/4 -1/2 cwn air
CARA:
  • Panaskan semua bhn * menjadi 1/4 cawan ( ida punya lebih dari 1/4 cawan...)
  • ATAU boleh masukkan dlm microwave sekejap
  • Masukkan semua yg dicairkan ke dalam tepung, gaul dgn garfu (sbb minyak tu masih panas ) hingga menjadi crumble. Bancuh garam bersama air.
  • Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Uli hingga doh sebati. Agak2 sedang2 lembut dan tidak melekat di tangan
  • Sedia untuk dicanai.
  • Ida ambil doh sebesar penumbuk, ida roll jadi panjang dan besar sikit, pas tu ambik pisau, potong bulat2 ikut saiz yang sama.
  • Ambil setiap potong, baru canai leper. Masukkan inti kat tengah, tutup, gunting tepi biar sekata, nipiskan bahagian tepi dengan tangan dan baru kelim juga menggunakan tangan.
  • Boleh juga pakai acuan karipap.
  • Goreng di dalam minyak yg penuh dengan api yang sederhana hingga garing.
  • Karipap yang tidak habis digoreng boleh juga disimpan frozen ( kita tak sempat nk uat frozen pun, jap jer licin dlm 2 hari )

Keliman karipap kita tak sekemas mana pun.....heee, janji sodap udah ler ye.....entah bila pulak boleh buat ni. Tunggu la bile dah rasa sgt2 nk mkn baru buat lagiiiiii....cau dulu!


22 comments:

nOOrsha said...

sedapnya kak ida..aritu wat juga karipap tapi inti sadin..kejap je lesapnye... suke sgt org umah ni ngan karipap x smpat nak amik gamba :)

AI said...

- wahhhhh karipap...suke suke suke...x kira panas ato dah sejuk...

Amie said...

Assalam Ida,
sedapnya karipap, kegemaran Kak Amie sejak dulu2 lagi.... tapi dah lama tak buat, entah boleh kelim2 lagi entah tidak... heheheh

Nieza said...

rajinnya buat karipap kak..nieza memang malas kalau nk buat gak kena cari masa yg sesuai ...memang ambil masa..hehe

Ida,Japan said...

Shaa..sama la shaa, org kt umah akak mmg suka sgt2...wat tak pedas, leh la diaorg mkn, nk buatnyer bercinta sungguh



AI.....betui tu, ia sedap dimkn walaupun dah sejuk

Ida,Japan said...

K'amie...ida ni pun dh lama tak buat, baru buat semula sbb dh nk mkn sgt2

Ida,Japan said...

Nieza.....k'ida pun malas gak nieza, sbb tehingin nk mkn la ni..mmg renyah wat karipap ni

anie,Nagoya said...

jgn tunjuk kat somi kita.gerenti dia suruh buat punya.yg mlz tu nk isi inti.bdk2 suka tlg.tp main je lebih.

psiitt....nak tnya umur ida bape?kita 3+3.

Naz said...

Ida, Naz suka sgt karipap.. Anak2 pun suka tp cam lama dah x buat.. Kemalasan hihihi.. Ngendeng Ida punya karipap la..boleh??

Juwita Jamaludin said...

kak ida bestnya la nampak karipap .. kalau karipap ni all time favorite la ita ni.. nampak inti akak tu pun dah tergoda nak try la nanti

kasihredha said...

comelnya karipap ida..
seni :)

Ida,Japan said...

anie...wahhh, somi owang jepon pun suka karipap erk...boleh gak dh anak2 dia tolong, kalau anak ida lum bole harap lagi....menda lain jadinya nanti
hi..hi, rasanya kita dh bgtau awak hari tu, kita kakak pada awak lagi la..dh tua huhu, dh 35, panggil jer nama, no prob...

Ida,Japan said...

Naz....sama la dgn owang2 kt dlm umah ni, sume sukaaa, ummi dia buat tak pedas..suka la depa mkn..udah abisss naz..sorry


Ita....mmg all time feberet jugak, nk2 dpt inti yg kaw2 sikit...bagi mmg tak tolak...

Ida,Japan said...

Naz....sama la dgn owang2 kt dlm umah ni, sume sukaaa, ummi dia buat tak pedas..suka la depa mkn..udah abisss naz..sorry


Ita....mmg all time feberet jugak, nk2 dpt inti yg kaw2 sikit...bagi mmg tak tolak...

Ida,Japan said...

K'Kasih.....bole la kak, tak der la come sgt..tu pun dh lama tinggal, baru buat lagi..adehhh karipap ohh karipap, sedap dimakan, cerewet nk buat..huhhuu

ijayuji said...

Salam kak idaaa!!!! sedapnyerrrrrrrrrrrrrrr kita suke epok2! tp malas nak kelim2 nak ada depan mata jerr terus hihihi.... nak buat epok2 ni kena sabo, nak kena buat initi dulu pastu baru boleh buat doh dia :D itu satu hal kang nak mengelim dgn tgn yg keras niii huh! nak buat jugak!!!! tp bila nak sampai seru tak tahu :D

kzai said...

salam ida..comel dan cantiknye karipap..kelim pun cantik..npk kerangupan nye..dah tentu sedap..dh alang2 mengelim wat lbh sikitlah kan..blh frozen kan.

nuwairani ismail said...

assalam kak ida! nak sebijik!!! hihih....bestnye.... nampak garing je...sy kalau uli karipap pusing setengah kilo, mau 2-3 jam baru siap. itu baru bahagian menguli, mengelim...tapii berbaloi sebab boleh makan sampai 3-4 hari...

Kamalia said...

salam kak ida..sy suka karipap,ank2 pun sama gak.betul tu,nk buat begitu lama, bila mkn sekejap je kan..tp,tetap puas ati bila sume suka dan habis..

Ida,Japan said...

Ikaaa....tu la nk kena sabor sessgt2....tapi b'baloi buat pun sbb sedap dimkn dan disukai ramai, ni pun baru jer dgt seru balik heee...entah bila pulak seru akan dtg..



K'zai...tak brp kemas lg tu..mula2 ok lagi, dh lama sikit, dh jemu nk mngelim..apa2 pun mmg ranggup resepi niihh, wat 1/2kg ni pun dlm 2 hari habiss kak

Ida,Japan said...

lia...dia ok lagi...lum deliver erk, mmg2 suma suka karipap, cuma kalau kena inti pedas budak2 ni tak mkn...sbb tu ummi dia wat tak pedas..sume lebih ikut selera budak2

Anonymous said...

[url=http://ivlkrwnnz.com]zHZREpcAypiTZEmn[/url] - GoxANixwmQNGsHcvz , http://hhmgziigpu.com