My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, July 27, 2011

Tomato Cream Pasta

Salam buat sume.....3 hari tak bersiaran, rasa mcm lama sgt. Macam2 alasan diberi.....sibukkk, penat....malas pun ada, entahlah. Apa2 pun mlm ni, ida gagahkan juga n3 satu menu b/fast semalam, dah 2x buat sebenarnya. Resepi cilok kat blog kawan ida kt sini Cik Norai. Mekasih byk2 ye norai, izinkan k'ida share kt sini k.
Inilah menu jika habiss idea nk masak...senang dan sedap.

Sumber : Cik Norai ( Aku Perantau )
Resepi asal : cookpad

Ingredients ( 2 orang )
  • Bawang putih - 2 ulas (didadu halus) ida letak 3 ulas
  • Bawang besar - half (didadu kasar)
  • Cut tomato - 1 tin
  • Sos tomato - 3 tbsp
  • Kiub ayam - 1/2 kiub
  • fresh cream - 100 ml ( ida guna whipping cream & tambah sedikit air panas )
  • Garam - secukupnya
  • Black pepper - secukupnya
  • Seafood - secukupnya ( boleh ganti tuna, salmon, hotdog, burger,ayam etc ) ida letak udang kecil2 yg frozen
  • Olive oil - 3 tbsp
  • Pasta -200 gram ( Rebus seperti yang diarahkan)
  • Ida tambah cendawan shitake yg fresh, capsicum merah...dipotong
Method
  1. Masukkan olive oil dan bawang putih into kuali. Panaskan dengan api sederhana.
  2. After bau dah naik, masukkan bawang besar + seafood.
  3. After seafood hampir masak, masukkan tomato + kiub ayam + sos tomato. Biar mendidih.
  4. Masukkan fresh cream.( ida tambah sikit lagi air panas ) dan sayur. Gaul rata.
  5. Masukkan garam + black pepper.
  6. Masukkan pasta.
  7. Hidang bersama tobasco dan daun parsley/oregano. (Optional)

Jemput makan sume!!

30 comments:

nuwairani ismail said...

wah! kak ida bersiaran di tgh2 malam. ni mesti tunggu subuh dulu baru tidur.nani suke sgt makan pasta! senang nak simpan, lambat expired. kalau beli mee kuning tu kene masak terus. kalo tak, 2-3 hari je tahan...fresh cream ganti dgn susu pon ok juga kan? macam sedap pulak pasta kak ida ni.

Ayu said...

Assalam ida,
dah pagi buta akak datang ni nak rasa toamto cream pasta ida ni..ada lagi tak?..aduh kalau dapat buat supper ni pun bagus juga..lepas tu kekenyangngan terus tidur..macam mana perut tak melambak..wakakka..

cik cek said...

Lewat malam baru kak cek sampai sini...dah tido ke tuan rumah...kak cek dtg pun bwk sandwich waffle je ni..bolh gak mkn sesama kan...:)

quinnie said...

kak ida...kita malam baru dtg bertandang...hehehhe...saya pun suka makan pasta sempoi2 cam ni...lagi byk makan ada la...hehehhe

Amie said...

kena layan gak semua perasaan tu dulu Ida,
dah 3 hari selepas ni... tentu semangat datang menggebu-gebu....he hehehh,

Kak Amie sarapan pagi di sini yea...

kasihredha said...

best ni buat breakfast..
kami pun suka pasta..masak apa2 pun ok :)

CT Delima said...

As'salam Ida

Sangat sedap pasta yang ida buat ni. Pasta ada stok lebih yang belum dihabiskan tu ida. Bolehlah cuba buat macam ida ni, kecur pulak tengoknya ni.

アヌム ちゃん said...

wahhh oishiisouu..nak sikit^^ heee.akk, yg hitam2 tu ape..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oishii sou la akak....ai kalo masal gini adam suka makan...compare ngan nasik...boley masuk dalam list dah

izahdaut said...

nampak mcm mee kunign pun ada ek.. sedapnya banyak isi.hehe

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ida.. Sedap nampak ita pun kalau abis idea nak masak suka gak masak mcm ni

Hann said...

Assalamualaikum..
lama tak singgah sini.. Harap Ida sihat dan sentiasa dalam rahmat dan peliharaan Allah.

btw, Sangat lah nakpak si pasta ni.. creamy and yummy.

Take care dear.

AI said...

- semua nye nampak sedap la kat sini...haissshhh...

rara pinkmafia said...

wahhhh yummeeeehhhhhh nk resipi ni.

AZLITA AZIZ said...

salam ida...
pasta ni anak2 akak mmg suka klu makan nak kuah lebih2 sikit... akak tak berapa pandai sangat makan... hihi.. org kampung

Acik Erna said...

assalam ida..tengok gambar pun dah nampak menyelerakan..patut ida kata sedap.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ida..
akak jer yg lewat dtg nie.. huhuu.. pasti dah abis kan.. nampak sgt sedap tu... terliur tgk pasta tu tau ida... sedap2X!!

Lovely Kitchen said...

menyelerakan....

onedurrani said...

Kak Ida...nmpk sedap pasta tue...sy br buat srpn pasta..hehehe..tp pasta biasa2 je...;)

Hanis MY said...

wahh sedapnyaaa pasta, kegemaran hanis ni... nasib tak baca tgh malam kalau tak mahu cr brg kat dapur cukup ke tak nak wat pasta :)

Ida,Japan said...

nani.....tgh2 mlm layan mata sebelum tido nani....letak susu segar pun bole jer ni....ye la, musim2 panas ni nani, mee kuning dh tak leh simpan lama2 dlm peti...

K'Ayu.....sorry kak..udah yilekk..len kali, nk dtg akak bgtau, bole ida msk lagi...heeee

cik cek....wahhh...sedap tu sadwich wafer..bole2..jap yer,nk kacau air teh jap..


Q....sekali sekala mmg sedap q, byk2 kala, depa kt dlm rumah tak bole terima


K'amie....ye la, betul ckp akak...kekadang kita kena layan tiga2 perasaan tu...insyaallah n3 diteruskan, tapi ramadhan nanti lum tentu...ada ke tak der, bergantung pd keadaan gak

Ida,Japan said...

k'kasih....ida tau akak mmg pasta lover kn..


K'CT....haaa..bole try pesen ni lak kak....sedap, dia basah2 gitu...creamy


alamak anum, dh habiss..sorry, itam2 tu la cendawan shitake fresh...kt Japan kan mcm2 jenis mushroom ada

Ayu....yappp...mesti adam suka ni, sbb dia tak pedas..bole try ayu


Izah..k'ida rebus lama sikit, sbb tu kembang smcm sebiji bentuk mee kuning ..he..he

Ida,Japan said...

Ita......ye la kan, hari2 msk b/fast..cam dh abiss idea, mskkn yg simple2 la..


Hann...mekasih utk doa dan harapan hann, harapan yg sama utk hann...take care also & see next


AI.....nmpk sedap2 ye...mekasih

Ida,Japan said...

rara pink......sila2 bole try


K'Ita.....anak2 akak mmg berkuah2 sikit ye..

Acik erna.....mmg sedap akak ni..

K'diana....alah mmg betul kak...dh licin...len kali ye kak

Ida,Japan said...

LK.......yessss, mmg sedap

One durrrani.....lepas ni aimi bole buat pesen ni lak..sedapp

Hanis....nasib baik kan...kalau tdk jenuh gak tuu

Naz said...

Assallamualaikum Ida..
Selamat menyambut Ramadhan ye Ida..

Pasta ida tu menggoda sungguh.. I like...

nOOrsha said...

salam kak ida.. sy dtg lambart msti da abih kan..hihi.sedapnye..leh wat sajian utk anak2 bln pose ni.. mudah pun mudah kan... :)

kak, salam ramdhan utk akak sekelaurhe, ikhlas dari saye n family.. jmupt singgah umah amik kad ye :)

cik norai said...

kak idaaaa....terharu2..terima kasih mencuba.segan giler huhuhu...ni yang semangat naik balik nak update blog hehe

ijayuji said...

Salam kak ida!!! ai missssssss uuuuuuu!!!!!! Salam ramadhan buat akak sekeluarga!!! jgn lupa raya dtg siam ya hihihi...

Mamasya said...

Salam Ramadan Ida & Slmt berpuasa buat Ida sekeluarga. menu pasta ni anak no 1 & 3 cukup suka.