Japan sekarang dah mula summer....panass! Eleh mengada2 la pulak,mcm la tak pernah merasa panas kat M'sia tu. Maklumla kami datang tahun lepas Oktober...cuaca kat Japan ni dah mula sejuk2...bila start summer ni mulalah kata bestnyer..kalau sejuk berterusan he..he.- 8 gm serbuk agar-agar
- 800 mls air
- 200 mls jus epal segera
- 1 mug kecil gula pasir/secukup rasa la
- sedikit pewarna merah/sirap ros
- 4 gm serbuk agar-agar
- 200 mls air
- 100 mls susu segar/susu cair
- 200 mls plain yogurt
- 2 sudu bsr jem strawberry
- 1/2 mug kecil gula pasir
Cara-cara:
Masak bahan A hingga larut.Setelah sudah larut,tutup api.
Kemudian tuangkan ke dalam bekas..agak-agak ketebalan jelly lebih kurang 1 1/2 inci shj,jangan terlalu tebal....agak2 la ya.Ketepikan untuk biarkan ia sedikit mengeras.
Masak bahan B....satukan serbuk agar-agar,gula&air....masak hingga larut kemudian tambahkan yogurt,susu&jem strawberry...kacau sebentar sahaja...Kemudian tutup api.Jika mau adunan yogurt lebih manis,boleh tambah gula lagi semasa memasaknya.
Setelah bahan A(jelly merah) dah sedikit nak membeku,tuangkan bahan B(jelly yogurt) ke dalam adunan A secara putaran.Dengan menggunakan garfu,kacau secara putaran kecil perlahan dimulai dari tengah ke tepi bekas.( Jangan terlebih kacau,nanti kurang nampak kristal tu pulak)
Sejukkan di dalam peti ais sehingga beku.Selamat Mencuba....



2 comments:
apa2 jelly pun e-na suka! memang sedap makan sejuk2 dari peti ais..
E-na,betul2...tambah2 lg musim panas ni..benda2 cam gini la nak carikn.
Post a Comment