- 8 gm serbuk agar-agar
- 800 mls air
- 200 mls jus epal segera
- 1 mug kecil gula pasir/secukup rasa la
- sedikit pewarna merah/sirap ros
- 4 gm serbuk agar-agar
- 200 mls air
- 100 mls susu segar/susu cair
- 200 mls plain yogurt
- 2 sudu bsr jem strawberry
- 1/2 mug kecil gula pasir
Cara-cara:
Masak bahan A hingga larut.Setelah sudah larut,tutup api.
Kemudian tuangkan ke dalam bekas..agak-agak ketebalan jelly lebih kurang 1 1/2 inci shj,jangan terlalu tebal....agak2 la ya.Ketepikan untuk biarkan ia sedikit mengeras.
Masak bahan B....satukan serbuk agar-agar,gula&air....masak hingga larut kemudian tambahkan yogurt,susu&jem strawberry...kacau sebentar sahaja...Kemudian tutup api.Jika mau adunan yogurt lebih manis,boleh tambah gula lagi semasa memasaknya.
Setelah bahan A(jelly merah) dah sedikit nak membeku,tuangkan bahan B(jelly yogurt) ke dalam adunan A secara putaran.Dengan menggunakan garfu,kacau secara putaran kecil perlahan dimulai dari tengah ke tepi bekas.( Jangan terlebih kacau,nanti kurang nampak kristal tu pulak)
Sejukkan di dalam peti ais sehingga beku.Selamat Mencuba....
2 comments:
apa2 jelly pun e-na suka! memang sedap makan sejuk2 dari peti ais..
E-na,betul2...tambah2 lg musim panas ni..benda2 cam gini la nak carikn.
Post a Comment