My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, July 23, 2010

Kuih Bom

Kuih untuk minum petang sebenarnya...tapi bawak ke malam,sebab en.asben tak mau makan nasi malam-malam...wokey! Makan kuih ja malam ni..First time buat tu...teksturnya pun tak secantik mana lagi,boleh la kalau nak mempelbagaikan masakan kuih-muih. Apa-apa pun,terpaksa ler ku masak sendiri kat sini.Uhuhhh...yang makan lebihnya umi ngan abah ja,budak-budak kurang gemar,sebab diaorg tak suka biji-biji bijan tu. Resepi amik kat 100 Resepi KuihMuih Malaysia http://www.scribd.com/doc/4775991/100-Resepi-KuihMuih-Malaysia. Selalu gak intai-intai resepi kuih kat 100 resepi ni..buatnyer je jarang-jarang hi..hi. Apa-apa pun thanks kat tuan punya resepi.....
Bahan-bahan:( menghasilkan lebih kurang 13-15 biji kuih bom )
  • 240 gm tepung beras pulut
  • 1/2 sd teh garam
  • 1 sd makan tepung gandum......ida jadikan 20 gm
  • 1 sd teh air kapur
  • 200 mls air.......ida lebihkan lg 40 mls ( jangan masukkan semua dulu air ni,masukkan sikit-sikit dahulu bersesuaian dengan kelembutan doh )

Inti

  • Ida pakai inti pes kacang merah manis beli siap....bulat-bulatkan kecil-kecil supaya senang nanti.
  • Untuk inti,boleh juga menggunakan inti kelapa.

Bahan lain:

  • Bijan secukupnya ( lebih kurang 50 gm ) letak di dalam mangkuk untuk golek kuih sebelum digoreng.
  • Minyak yang penuh untuk menggoreng.

Cara-cara:

  • Gaulkan sebati semua bahan di dalam bekas kecuali air yang perlu dimasukkan sedikit2 sahaja dulu sambil gaul/uli.
  • Jika masih keras/adunan agak kering tambah lagi balance air tadi.
  • Cubit seketul kecil ( agak-agak la ya ) bulatkan & leperkan sedikit.
  • Kemudian masukkan inti kacang merah yang dibulatkan tadi.Tutup rapat/kemaskan...bulatkan cantik-cantik.
  • Golek terus dalam bijan,pastikan seluruh bebola kuih ni disaluti bijan.
  • Ulangi langkah di atas hingga habis.
  • Sementara tadi,boleh panaskan minyak dengan api sederhana.
  • Goreng di dalam minyak yang penuh dengan api yang perlahan,jika tidak kuih cepat hangus karang. Balikkan kuih setelah bahagian bawah sudah kekuningan.
  • Untuk merpercepatkan kuih masak,tutup kuali semasa menggoreng.

2 comments:

LENDANUAR said...

wah best tul kueh bom ni..feberet lenda..neway nice blog lah laling.....

Ida Ddapur said...

Lenda...t'ma kasih sudi singgah..