My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, July 20, 2010

Ikan Bakar Sambal Kelapa


Slm kawan-kawan sume...masak apa hari ni?....dah banyak hari tak update blog,baru hari ni berkesempatan...ni pun lauk semalam.Tapi tak per,walaupum dah tinggal bekas masih boleh tengok picnyer.Masak simple2 je ni......jom layan resepi:


Bahan-bahan:
  • 2 ekor ikan cencaru.......dibuang perut & dibersihkan serta dibelah tepi
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 batang serai
  • 2-3 tangkai cili kering...dibuang biji & rendam seketika dengan air panas
  • 4 biji bawang merah/1/4 labu bawang besar
  • sedikit belacan
  • 1 sudu teh gula
  • garam secukup rasa
  • Sedikit air perahan lemon/limau nipis

* 1 cawan kelapa yang diparut halus......ida pakai kelapa kering

Cara-cara:

  • Lumurkan ikan dengan sedikit serbuk kunyit & garam....ketepikan dulu
  • Kisar semua bahan hingga hancur
  • Gaul bahan kisar bersama kelapa
  • Sesudah cukup rasa,sumbat bahan atas ke dalam ikan yang dibelah tepi tadi.
  • Bakar sehingga masak...sedap dimakan ketika masih panas bersama nasi putih,lauk-pauk dan sayur-sayuran yang lain.

2 comments:

izahdaut said...

teringin nak makan ikan sumbat mcm ni..tak pernah buat..nak beli cam seram je sebab penah makan sakit perut..hehhee..boleh try buat nanti sebab senang je rupanya..maceeh kak

Ida Ddapur said...

Izah thanks krn sudi singgah...cuba la..senang je ni..buat sendiri lg terjamin kebersihannya & lg sedapp.