My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, July 14, 2010

Daging Masak Merah

Lauk daging lagi ke hari ni?......oppps, lambat entry je ni,masak udah beberapa hari lepas..sebab menda lain potong Q dulu.Kesian kat lauk-pauk ni...Ok la,kita bagi chance kat mu pulok deh
Simple-simple je ni,tak susah pun jom layan resepi....
Bahan-bahan:
Bahan A:
  • 1/2 kg daging lembu.....dihiris nipis
  • 1 sd besar serbuk kari
  • 3 sd besar sos tomato/2 sd besar tomato puri
  • 3 sd besar sos cili
  • 4 sd besar cili kering kisar....boleh dikurangkan untuk kurangkan pedas
  • sedikit gula
  • garam secukup rasa
  • 2 batang serai diketuk
  • sedikit serbuk perasa ( optional )

Bahan B:( dikisar halus )

  • 1 labu bawang besar saiz sederhana
  • 5 biji bawang merah.....ida tak bubuh, ida lebihkan lagi 1/4 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas

Bahan C:( bahan pertama untuk menumis )

  • 3 ulas bawang putih
  • 1/4 labu bawang besar/4 biji bawang merah
  • 1/2 inci halis

*ketiga2 dihiris halus

  • 2 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang .....ini shj yang ada,kalau nak boleh tambah bunga cengkih dan pelaga

Bahan untuk hiasan:

1 labu kecil bawang besar dihiris nipis

Sedikit daun bawang dihiris halus

Sedikit bawang goreng

Cara-cara:
  • Tumiskan bahan C hingga naik bau didahului dengan kulit kayu manis,bunga lawang,bawang putih,halia & bawang merah/besar.
  • Masukkan bahan kisar ( bahan B )kacau seketika, masukkan pula cili kering kisar,serai serta serbuk kari.Tumis hingga sedikit garing /pecah minyak.
  • Masukkan sos cili & sos tomato/tomato puri,sedikit gula & sedikit dahulu garam...kacau.
  • Masukkan daging, tambah sedikit air untuk empukkan daging...masak sehingga daging empuk.
  • Optional boleh tambah sedikit serbuk perasa...ida tambah suku sd teh ajinomoto.
  • Setelah secukup rasa & daging sudah empuk....masukkan 1 labu kecil bawang besar yang dihiris nipis...masak seketika lagi.
  • Setelah itu sedia dihidangkan..tabur sedikit daun bawang yang dihiris halus & tabur bawang goreng kalau ada ( bawang goreng ida terlupa tabur )

6 comments:

Nuridah said...

Salam Ida,

nampak sedap ayam msk merah Ida tu...boleh la
knur masuk list...tq for sharing.

Ida Ddapur said...

K.Nur...bole,sila2.

Emy said...

salam kak wan, waahhh skg ni ada blog masak2 pulaks, bole la pinjam resepi nti yea..

Ida Ddapur said...

emy...bole aja..copy je

izahdaut said...

daging lagi nih..sodap nih

PALATABLE said...

Salam kenal Ida....sedapnya daging tu, terliur dah...

http://treatntrick.blogspot.com